Grillezés tippek
Bár a kerti grillezés egy kellemes nyári délután estébe nyúló programja lehet, csakis akkor lesz sikeres, ha vendégeinknek egy igazi gasztronómiai élményt nyújtunk. Azonban a grillsütést könnyen el lehet rontani - az ételek sokszor megégnek, kiszáradnak vagy nyersek maradnak - de egy kis tapasztalattal, odafigyeléssel és néhány alapszabály betartásával ezeket kikerülhetjük. Íme néhány grillezési tipp..

Előkészületek, alapanyagok:

*
Először is válasszunk grillezésre alkalmas alapanyagokat - kerüljük a zsíros húsokat, mert könnyen lángot kaphat a parázs, és megég az étel. A hússzeletek ne legyenek túl vékonyak, de vastagok sem! Továbbá füstölt termékek, és bizonyos sajtok sem alkalmasak.
*
Száraz húsokat, mint pl csirkemell, szűzpecsenye, csavarjuk be szalonnával!
*
Halakat érdemes nyársra húzni vagy alufóliába csomagolva sütni, párolni (tipp: az alufóliánál egészségesebb a banánlevél, szőlőlevél, kukoricalevél, de akár sütőpapírt is használhatunk!)
*
A húsokat, halakat, zöldségeket sütés előtt ajánlatos bepácolni, nem csupán az íz miatt, de azért is, mert a pác védőréteget képez a húson, így a tápanyagok is benne maradnak, továbbá puhábbak és szaftosabbak lesznek. Azonban ne vigyük túlzásba se a pácolás idejét – maximum 2-6 óra húsoknak, 1 óra halaknak, fél óra zöldségeknek.
*
A pác legyen egyszerű - sót ne adjunk a páchoz, mert nedvességet von el, de ne felejtsük el közvetlenül grillezés előtt megsózni a húsokat!
*
Zöldségeket legjobb feldarabolni, bepácolni és nyársra vagy fapálcikákra húzni. Remek grill zöldségek: cukkíni, gomba, paprika, padlizsán, édes burgonya, paradicsom, kukorica. Hagymát, fokhagymát is felhúzhatunk – ezeket ne pucoljuk meg, és ne is vágjuk fel, hanem héjjal tegyük a nyársra. Főzzünk meg félig néhány krumplit, kukoricát és grillsütőn már csak párolni és barnítani kell egy kicsit.
*
Gyümölcsöket is grillezhetünk – almát, körtét, barackot – majd desszerthez őrölt fahéjjal, vaníliafagylalttal, krémmel vagy mézzel tálaljuk.

Íme néhány pikáns pác:

*
Sertéshús - méz, dijon mustár, borecet, oliva olaj vagy bazslikom ecet és tört bors
*
Bárányhús - paprika, fokhagyma, olivaolaj, édeskömény mag vagy rozmaring, menta, olivaolajfokhagyma
*
Hal – oliva olaj, reszelt citromhéj, chilli, fokhagyma, petrezselyem vagy citromlé, olivaolaj, zöldfűszer
*
Rák – thai hal szósz, fokhagyma, chilli, menta, zöldcitromlé
*
Csirke – méz és mustár, vagy teriyaki szósz, vagy citrom, fokhagyma,olivaolaj
*
Marhahús – olivaolaj, fokhagyma, mustár vagy osztriga szósz és kínai 5 fűszerkeverék
*
Egyéb grill pácok

Sütés

*
A grillezés ideje az ételtől és a grillező típusától függ – lávaköves grillsütőn gyorsabban elkészülnek az ételek. Általában 5-10 percet igényelnek a zöldségek, gyümölcsök, a csirkemell, hamburger, rákos és halas nyársak – kb 20- percig kell sütni a csirkecombot, marha és sertés szeleteket. Egy egész csirke sütési ideje (grillen vagy nyárson) 50-60 perc.
*
Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már parázslik – lávaköves sütőn is csak akkor, amikor alaposan felmelegedett a grill!
*
Ne tegyünk túl sok ételt a rácsra, mert összeragadnak és nehezebben sülnek át.
*
Ne süssünk erős tűznél, mert a hús külseje megég, a közepe nyers marad, a zöldségek pedig szénné égnek! Különösen egész húsok, kenyér sütésénél alkamazzuk az indirekt grillezést (parázs a grill két oldalán egyenletesen elolvasztva, fedő használata).
*
Ajánlatos fedeles grillt (pl gömbgrillt) használni, mert a sütés egyszerűbb és a húsok kevésbé száradnak ki.
*
Először a húsok egyik oldalát süssük meg, majd fordítsuk meg akkor, amikor a hőtől kifehéredik.
*
Nagyon fontos, hogy villával ne szurkáljuk a húsokat, mert kifolyik belőlük a húslé és kiszáradnak. Csakis grill-lapáttal vagy hússütő csipesszel forgassuk őket.
*
Sütés közben folyamatosan ellenőrizzük az ételeket. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl a húsokat, ne legyenek kormosak, de a legfontosabb, hogy kellően átsüljenek (főleg csirke és halfélék!) Ha a hús túlsül, kiszárad és kemény lesz, a zöldségeknek pedig keserű lesz az ízük.
* A zöldségeket a felső polcon (vagy alacsonyabb hőfokon) süssük, amíg grill csíkok keletkeznek rajtuk.
* A nyársakat ne felejtsük el többször megforgatni!
* A kész ételeket tiszta tányérokra, tálcákra helyezzük – ne azokra, amiken a pácolt húsok voltak!
* A parázs elosztható a grillsütőn, így különböző húsok és zöldségek eltérően grillezhetők (ez némi rutint igényel).
* Az ételeket süthetjük alutálcákon is, így nem csepeg le a zsír, és nem keletkezik benzpirén, továbbá az étel sem ragad a rácsra (Figyelem: az aluminiumban való sütés, főzés nem egészséges, helyette alkalmazzunk inkább bambusz tálcákat és sütőpapírt!
* A sütés végén, a maradék parázs ideális arra, hogy zöldségeket süssünk rajta, amelyből krémeket készíthetünk.

A grillezés nem a legegyszerűbb sütési módszer, de gyakorlat teszi a mestert, azaz minél többet grillezünk, annál tapasztaltabbak és ügyesebbek leszünk. Reméljük a fenti grillezési tippek segítenek kezdőknek – profi grillezőket pedig kérjük, osszanak meg velünk néhány grillezési vagy nyársalási titkot!
 

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz

Névnapok

Ma 2017. 9. 20, szerda, Friderika napja van.
Holnap Máté napja lesz.

Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
[ ]

Online

Vendégek: 2
Tagok: 0
Ezen a lapon: 2
Tagok: 12, legújabb: jacksonalanzo

Legújabb hozzászólások

Nincs hozzászólás.

Véletlen recept

Nutellás szelet recept


A piskótához: 5 db tojásfehérjét 6 kanál kristálycukorral, 3 evőkanál vízzel kemény habbá verünk, majd beletesszük a tojás sárgákat, 3 evőkanál étolajat és a 6 kanál lisztben elkevert 1 kanál kakaót, az 1 kávéskanál szódabikarbónát és sütjük.
A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint 1 dl vízben feloldjuk, majd melegítjük (nem forralni) és belekeverjük a nutellát, addig keverjük amíg felolvad, egyneművé válik. Ekkor belecsorgatjuk a felvert tejszínbe.
A krémet a kihűlt tésztára simítjuk, és reszelt csokoládéval szórjuk meg.


Jó étvágyat kíván a Konyhamánia!

Chatbox

Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj


Még nincs üzenet.