Koktélkészítés eszközei
A cocktailkészítés legfontosabb kelléke a keverőhenger, az ún. shaker; általában fémből készül, kb. fél liter űrtartalmú és három részből áll: a tartályból, a szűrőből és a kupakzáró sapkából. Az amerikai shakerekből hiányzik a szűrő ezt a fajtát Boston shakernek nevezzük.

Vannak olyan italok, amelyeket nem shakerben, hanem keverőpohárban kell elkészíteni. Ezek többnyire vastag falú üvegből készülnek, és tetővel rendelkeznek. A keverőpohárhoz érdemes ún. spirálszűrőt is beszerezni, amellyel a keverőpohárból - ha szükséges -, kiszűrhetjük az egyes szilárd anyagokat, amelyeket nem kívánunk kitölteni (jég, gyümölcsmag stb.). A keverőpohárban készült italok elegyítését bárkanállal végezzük.
Szükségünk lesz továbbá egy bárkésre, amivel az italba kerülő illetve annak díszítésére szolgáló gyümölcsöket megpucoljuk, formára vágjuk. Nem árt beszereznünk egy gyümölcsfacsarót vagy gyümölcsprést, egy turmixgépet, jégdarálót, sörnyitót és egy dugóhúzót. Nagyon fontos az adagoló pohár vagy mérce (3-5 cl) megléte, amellyel a receptek pontos elkészítése érdekében precízen ki kell mérni a cocktail egyes alkotóelemeit. Szükségünk lehet még kanálfej készletre, amelyben különböző méretű kanalak vannak kávéskanáltól az evőkanálig, és ugyancsak adagolásra szolgálnak (cukor, kávé stb.).

Milyen poharat használjunk?
Longdrinkes pohár - nagy tumbler (tumbler: talpatlan, henger formájú pohár) 20 cl-nél hosszabb italokhoz.
Old Fashioned pohár - kis tumbler 12 cl-es italokhoz.
Likőrös pohár - likőröknek és shooterseknek (shooter: krémes, erős italokból készült cocktail).
Söröskorsó - Sörök és sörkoktélok szervírozására.
Pezsgőspohár - 12 cl-es italokhoz, pezsgő szervírozása a legalkalmasabb.
Koktélospohár - 8 cl-es italokhoz, különböző koktélok szervírozására. Akár Martinikat is felszolgálhatunk benne.
Collins pohár - azoknak az italoknak, melyek nagyobb poharat igényelnek mint az Old Fashioned pohár.
Ír kávéspohár - Kávé, főleg ír kávé szervírozására.
Parfés pohár - Parfék felszolgálására alkalmas.
Pousse-café pohár - réteges italok szervírozásához


Forrás: www.helloinfo.hu
 

Névnapok

Ma 2017. 11. 19, vasárnap, Erzsébet napja van.
Holnap Jolán napja lesz.

Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
[ ]

Online

Vendégek: 1
Tagok: 0
Ezen a lapon: 1
Tagok: 12, legújabb: jacksonalanzo

Legújabb hozzászólások

Nincs hozzászólás.

Véletlen recept

Nutellás szelet recept


A piskótához: 5 db tojásfehérjét 6 kanál kristálycukorral, 3 evőkanál vízzel kemény habbá verünk, majd beletesszük a tojás sárgákat, 3 evőkanál étolajat és a 6 kanál lisztben elkevert 1 kanál kakaót, az 1 kávéskanál szódabikarbónát és sütjük.
A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint 1 dl vízben feloldjuk, majd melegítjük (nem forralni) és belekeverjük a nutellát, addig keverjük amíg felolvad, egyneművé válik. Ekkor belecsorgatjuk a felvert tejszínbe.
A krémet a kihűlt tésztára simítjuk, és reszelt csokoládéval szórjuk meg.


Jó étvágyat kíván a Konyhamánia!

Chatbox

Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj


Még nincs üzenet.