Konyhai tippek
Alufólia

* Nem reped meg a tojás, ha alufóliába csomagolva főzzük, bár így a főzési idő 1 perccel hosszabbodik.

Citrom

* Citromos vízben nem fő szét a hal.
* Alma, körte, gomba nem feketedik meg, ha citromlével locsoljuk.
* A húsvágó deszkát, fakanalat és egyéb konyhai faeszközöket citromlével szagtalaníthatjuk.
* A kemény hús gyorsabban megpuhul, ha egy kávéskanálnyi citromlével meglocsoljuk.
* Ha a felvágása előtt a citromot, (narancsot), néhány percre meleg vízbe rakjuk, több levet kaphatunk.
* A karfiol főzővizébe csavarjunk egy fél citrom levét, így a karfiol fehér marad.

Cukrozott gyümölcs

* Ha cukrozott gyümölcsöt feldarabolva tesszük a süteményekbe, előbb forgassuk meg porcukorba, így nem ragadnak össze a vágott részeknél.

Csokoládé

* Ha az olvasztott csokoládémáz fakó színűvé vált, vagy régi a csokoládé, vagy túlzottan felforrósítottuk. (kevés, sűrű feketekávéval javíthatjuk a színét).

Dió

* Finomabb lesz a diótöltelék, vagy a diós sütemény, ha a diót előzőleg megpirítjuk. (ne túl barnára, mert keserűvé válik).
* Ha a dió töltelék túl lágyra sikerült, adjunk hozzá keksz morzsát, de zsemlemorzsát is adhatunk, akkor rummal, vagy rumaromával, reszelt citromhéjjal ízesítjük.

Hagyma

* Párolt, vagy sült hagymát készíthetünk egyszerre nagyobb mennyiséget és egy lezárt befőttesüvegbe téve a hűtőszekrényben sokáig friss marad. Ezzel meggyorsíthatjuk az következő napok ételkészítését.
* A fokhagymát tűzzük fogpiszkálóra és így tegyük húsra, főzelékbe, vagy levesbe. Az étel elkészülte után könnyen eltávolítható.

Hámozás

* Sárga-, vagy őszibarack-, illetve paradicsom, mandula hámozásakor tegyük 1-2 percre lobogó forró vízbe.

Halak

* A süllőt ha egybe sütjük, akkor csak pikkelyezni kell és irdalni. A fejet és az uszonyokat is a halon hagyjuk.
* Ha darabokat akarunk sütni akkor filézzük. Bár meg kell mondani, hogy így sok értékes halhús mehet kárba.
* A harcsát és az angolnát leghelyesebb lenyúzni. A hal fejét valamilyen módon rögzíteni kell, a nyakrésznél a bőrt a bőrbe kell vágni, ruhával vagy egy laposfogóval meg kell fogni a bőrt, és lassan a farok irányban lehúzni. Ha itt-ott odatapadna a húshoz, a késsel kell segíteni.
* A harcsát hamuval is meg lehet tisztítani, durva kefével sikálni kell, hófehérre lehet "súrolni" a legszürkébb harcsát is.

Káposzta


* Tegyünk a káposztafélék főzővízébe egy darab barna kenyeret, elveszi az erős szagát.
* Ha puha a káposztafej, tegyük egy órára jeges vízbe, így könnyen vékonyra szeletelhetjük.

Mazsola

* Nem süllyed le a tepsi aljára, ha előbb lisztbe meghempergetjük.

Padlizsán

* Zöld levelét, kocsányos szárát mindig távolítsuk el, mert mérgező. Legtöbbször a héját nem kell eltávolítani, de ha a recept mégis ezt javasolná, akkor pár percre forró vízbe mártva könnyedén lehúzhatjuk. A héj a sült vagy főtt törökparadicsomról könnyedén a fogyasztás előtt is eltávolítható, de ha nem tartjuk zavarónak, érdemes megkóstolni – ízletes és sok aromaanyagot tartalmaz.
* A padlizsán enyhén kesernyés ízét megszüntethetjük, ha az elkészítés során a karikákat, darabokat jól besózzuk és 30-45 percre állni hagyjuk. A só elvonja a keserű levet, amit aztán könnyedén leönthetünk, papírtörlővel leitathatunk. Érdemes utána a padlizsánt leöblíteni, nehogy túl sós legyen majd az étel. Így nemcsak a kesernyés íz távozik, de kevesebb zsiradékot is szív majd magába.
* Ha nem szeretnénk, hogy a padlizsán húsa még az elkészítés előtt enyhén barnás színt vegyen fel, pár csepp citromlével dörzsöljük be.
* Ha egészben sütjük, akkor sütés előtt több helyen szúrjuk meg villával, így jobban átsül.
* Ha roston, grillen vagy teflon serpenyőben sütjük, akkor a padlizsán szeleteket kenjük be vékonyan olívaolajjal, így kevesebb zsiradékot szívnak magukba.
* Idehaza legtöbben a rántott, bundázott változatot ismerik. Érdemes a szeleteket a bundázás előtt 20-25 percre tejbe áztatni, így még ízletesebb lesz.
* A zöldfűszerek közül kiválóan harmonizál a kakukkfűvel, a bazsalikommal, a mentával, az oreganoval és petrezselyemmel, a hagyma, fokhagyma is nagy barátja. Jól társítható a paradicsommal, sajttal, sonkával, és bő joghurtban vagy olívaolajban is szívesen mártózik.
* Fontosnak tarjuk megemlíteni, hogy a sokféle elkészíthetőség mellett a padlizsánnak sokoldalú gyógyhatást is tulajdonítanak. Kiegyensúlyozza a koleszterinszintet, különösen ajánlott cukorbetegeknek, máj- és vesebetegségben szenvedőknek. Gyomorbetegeknek pedig egyenesen kötelező: emésztést fokozó, csökkenti a gyomorsav termelést, e mellett májerősítő is. Az indiai természetgyógyászok az asztmásoknak és hörghurutban szenvedőknek javasolják fogyasztását,: megvédi a sejteket, így rákellenes hatása is ismert. Diétázás idején is bátran felvehetjük az étrendbe, ha nem bő olajban sütjük ki, akkor 10 dkg mindössze 27 kalóriát tartalmaz, viszont emellett sokféle vitaminban és ásványi anyagban is gazdag.

Sajt


* A sajtreszelőt kenjük be olajjal, könnyebb reszelni és tisztítani is.

Sütemény

Ha a süteményünk túl kemény, vagy kiszáradt lett, még forrón burkoljuk tiszta ruhába, hogy a gőz megpuhítsa.

Szódabikarbóna

* zsírfoltok,kávé- és teafoltok eltávolítása ruhákról, szövetekről;
* makacs szennyezések tisztítása edényekből, csempékről, hűtőgépből, sütőből stb.;
* fogak fehérítése (ha fodormentaolajat adunk hozzá, az íze se olyan rossz);
* ezüst patinamentesítése;
* haj, fejbőr korpátlanítása;
* izzadás csökkentése;
* gyomorégés megszüntetése;
* szacharin tablettázására;
* valamilyen savanyú alkotórésszel (pl. dinátrium-foszfáttal) és keményítővel keverve sütőporként (a tészták állagának lazítására).

Tea sütemény

* Hetekig is friss maradhat, ha zárt dobozban, vagy nejlonzacskóban tároljuk.

Vaj

* Ha a vaj (margarin) nagyon kemény, a lisztet langyosítsuk meg, mert így könnyebb összedolgozni.
* A vajat kikeverés előtt nem szabad felolvasztani, legfeljebb gőz fölé helyezett edényben meglágyítani.
 

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz

Névnapok

Ma 2017. 11. 24, péntek, Emma napja van.
Holnap Katalin napja lesz.

Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
[ ]

Online

Vendégek: 1
Tagok: 0
Ezen a lapon: 1
Tagok: 12, legújabb: jacksonalanzo

Legújabb hozzászólások

Nincs hozzászólás.

Véletlen recept

Nutellás szelet recept


A piskótához: 5 db tojásfehérjét 6 kanál kristálycukorral, 3 evőkanál vízzel kemény habbá verünk, majd beletesszük a tojás sárgákat, 3 evőkanál étolajat és a 6 kanál lisztben elkevert 1 kanál kakaót, az 1 kávéskanál szódabikarbónát és sütjük.
A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint 1 dl vízben feloldjuk, majd melegítjük (nem forralni) és belekeverjük a nutellát, addig keverjük amíg felolvad, egyneművé válik. Ekkor belecsorgatjuk a felvert tejszínbe.
A krémet a kihűlt tésztára simítjuk, és reszelt csokoládéval szórjuk meg.


Jó étvágyat kíván a Konyhamánia!

Chatbox

Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj


Még nincs üzenet.