Hír: A pizza fogyasztása megóv a ráktól
(Kategória: Konyhamánia recepthírek)
Küldte: Fanny
Tuesday 15 February 2011 - 17:42:40

A pizza evésével 59 százalékkal csökkenthető a fejlődő stádiumban lévő nyelőcső daganat, emellett a végbélrákot 26, a szájrákot 34 százalékkal szorítja vissza - állítják itáliai szakemberek a likopén áldásos hatására utalva.


Ám mielőtt tárcsáznánk a helyi pizzériát, nem szabad elfelejtenünk, hogy a pizza sok kalóriát, sót és telített zsírokat tartalmaz - figyelmeztet Nicola O'Connor, a brit rákkutató-központ munkatársa. "A hagyományos olasz pizzával ellentétben a brit változat tele van zsíros húsokkal és sajtokkal, melyek az elhízásért felelősek, így közvetetten a rák kialakulásának rizikófaktorai" - olvasható a BBC honlapján. A szakértő szerint ehetünk pizzát, de legyen rajta több zöldség vagy gyümölcs.

Néhány szakember kétségbe vonja, hogy a pizza fogyasztása a magyarázat azokra az esetekre, melyek során nem alakul ki daganatos megbetegedés. Szerintük a többi étel, azonkívül az étkezési szokások játszhatnak szerepet ebben.

A kutatók 3300 száj-, nyelőcső-, torok- valamint vastagbél-rákban szenvedő beteg pizza fogyasztását hasonlította össze 5000 rákmentes emberével. Az eredmények szerint, akiknek hetente legalább egyszer pizza van az ebédlőasztalán, kisebb az esélyük a rák kialakulására. Dr. Silvano Gallus kutatásvezető leszögezte: "Tudjuk, hogy a paradicsomszósz megvéd a legtöbb daganat kialakulásától, de nem tartjuk valószínűnek, hogy a pizza a legkielégítőbb táplálék a szervezet számára." Nicola O'Connor szerint az eredmények megerősítik azt a tényt, amit már eddig is tudtunk a mediterrán étrendről és annak daganat-megelőző hatásáról.

Likopén

A likopén olyan antioxidáns, amely meggátolja a szöveteket károsító úgynevezett szabadgyökök képződését, de jóval hatásosabb a C-vitaminnál. Természetes pigment, amely a paradicsom szép piros színét adja.

Carlo La Vecchia, milánói epidemiológus arra figyelmeztette a pizzaimádókat, hogy a kutatási eredményeket ne tekintsék felhatalmazásnak az étel iránt érzett elfogultságukra vonatkozóan. "Semmi bizonyíték, hogy egyedül a pizza okolható az eredményekért."

Az AFP-nek nyilatkozva elmondta: "A pizza nem más, mint életstílus és étkezési szokás, más szóval a mediterrán étrend olasz változata." A mediterrán étrend olívaolajban, növényi rostokban, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, frissen készült ételeket jelent, beleértve a nem fagyasztott, saját gyártású pizzát is.Ezen hír származási helye:
( http://users.atw.hu/konyhamania/news.php?extend.17 )