Hír: 3 magvas jó tanács
(Kategória: Konyhamánia recepthírek)
Küldte: Fanny
Sunday 20 February 2011 - 10:22:43


A férfierő titka - SZEZÁM

Bár mi már csak apró magok formájában találkozhatunk vele, a szezám (Sesamum indicum) méteres magasságú, lágy szárú növény, ami a trópusokon nő. Indiából származik, és a keleti világban a halhatatlanságot szimbolizálja. A legenda szerint maga Yama istenség áldotta meg. Mindenfelé hamar elterjedt, Kínától és Japántól a mediterrán országokig. Már egyiptomi hieroglifákon is megemlékeznek róla, a római katonákkal pedig mézzel kevert szezámmagot (halvát) etettek, hogy növeljék a férfiasságukat.

A magok a szezám toktermésében érnek, és rendkívül gazdagok ásványi anyagokban, például kalciumban (hétszer annyi van benne, mint a tejben!). A kutatások szerint a szezámból készített olaj gátolja a rákos sejtek növekedését, de rózsafaolajjal összekeverve kiváló masszázsolaj is készíthető belőle. A szezámmag rengeteg étel hozzávalója lehet, hazánkban (és Európa legnagyobb részén) mégis leginkább péksütemények és kenyerek tetejére szórva kóstolhatjuk.

Szezámmag


Szezámos csirkesaláta

Érdemes beszerezni szezámmagot, és kísérletezni vele: nagyszerű lehet szószok, curryk, saláták, köretek vagy krémek ízesítőjeként. Pirítva nagyon finom aromája lesz, amihez nem kell mást tennünk, mint hogy zsiradék nélküli, forró serpenyőben néhányszor átforgatjuk. Ha nem használjuk el egyszerre, eredeti csomagolásában vagy jól záródó üvegedényben, fénytől védett helyen tároljuk, és néha ellenőrizzük, nem avasodott-e meg!


Ezen hír származási helye:
( http://users.atw.hu/konyhamania/news.php?extend.20 )