Hír: Ajándék Isten zsebéből - TÖKMAG
(Kategória: Konyhamánia recepthírek)
Küldte: Fanny
Sunday 20 February 2011 - 10:26:41

A tökmagról régen úgy tartották, Isten zsebéből potyogott a Földre, és ennél jobb dolog nem sok van a világon. Már a magok nagy barátai, a közép- és dél-amerikai indiánok is termesztették, hiszen a tök békésen megfért a kukoricával. Hazánkban is sokszor a kukoricaföldeken találkozhattunk vele. Már évszázadokkal ezelőtt is finom csemegének számított a téli estéken. Ilyenkor a tökből frissen kiszedett magokat pirítva fogyasztották el, aminek a nassoláson kívül is nagy haszna volt: számos betegséget megelőztek vele. Társaihoz hasonlóan ugyanis a tökmagban is rengeteg, az emberi szervezet számára hasznos anyag van– esszenciális zsírtartalmának köszönhetően például vértisztító hatású, de segít a prosztatabántalmak megelőzésében is.

Egészségtani hatásain túl persze nagyon finom gasztronómiai alapanyag is, ezért ajánlott sokféleképpen beépíteni étrendünkbe. Beszerzésekor ne hagyjuk ki a tökmagolajat sem, nagyon sok fogást tudunk vele még finomabbá és különlegesebbé tenni! A tökmag egyébként nagyon sokoldalú alapanyag: előételek, levesek, főételek, sőt desszertek hozzávalója is lehet. Sok esetben persze maga a tök is az alapanyagok között szerepel, de olyan receptekkel is találkozhatunk, melyekben a mag a főszereplő.

Tökmag


Currys tökmag

Készíthetünk belőle például krémet, pástétomot, húsokhoz kínált mártást, zöldségek köreteként tökmagos rizst, de roston sült halat is megszórhatunk vele tálalás előtt. Igen finom kiegészítője a sós borkorcsolyáknak – ha pogácsát, sajtos rudat vagy stanglit sütünk, mindenképpen szórjunk rá a magokból! Bevállalósak desszertet is kreálhatnak belőle, a csúcsgasztronómiában például vaníliafagylalt kísérőjeként ajánlják. Parfét, tortát és kalácsot is készíthetünk belőle, és meglepően jól párosítható a csokoládéval is.


Ezen hír származási helye:
( http://users.atw.hu/konyhamania/news.php?extend.22 )