Hír: 5 influenza elleni ételadag
(Kategória: Konyhamánia recepthírek)
Küldte: Fanny
Wednesday 09 February 2011 - 09:48:00



Több zöldségben és gyümölcsben is megtalálható a quercetin, ami nemcsak klassz színeket biztosít a növényeknek, de jó gyulladáscsökkentő és antioxidáns is.


Magas láz. Hidegrázás. Köhögés. Torokfájás. Ismerős? Remélhetőleg nem. Ezek ugyanis az új típusú influenza elsődleges tünetei. Azt már minden kisiskolás tudja, hogy a világban lassan egy éve kóborló vírus legjobb ellenszere, ha nem fogdosunk letüsszentett kezeket, és minden köhintés elől elhajolunk, de azt talán kevesebben, hogy mit is ehetünk az influenza ellen.

Az Epicurious nevű amerikai internetes oldal orvos szakértők bevonásával összeállított egy listát a legjobb influenzagyilkos kajákról. A hagyományos immunerősítők ugyanis H1N1 ellen nem hatékonyak. Szóval felejtse el a fokhagymát, a mogyorót és az osztrigát! Ezeknél van jobb.

Több zöldségben és gyümölcsben is megtalálható a quercetin nevű anyag, ami nemcsak klassz színeket biztosíta növényeknek, de jó gyulladáscsökkentő és antioxidánsis (tudja, az az anyag, ami megvédi az öregedéstől). Az egereken kísérletező tudósok rájöttek, hogy a sok stressztől legyengített immunrendszerű állatok társaiknál jóval könnyebben megfáznak, hacsak nem kapnak rendszeresen quercetint.

A rágcsálókhoz hasonlóana biciklisták is jól reagálnak a quercetinre, legalábbis az appalachiani egyetem kutatói szerint az anyag egyértelműen pozitívan hatott megküzdési képességeikre. Hiába nem tud azonosulni a biciklistákkal, sem az egerekkel, a quercetin önnek sem árt, így jobb, ha vírusszezonban minél több almát, hagymát, brokkolit és paradicsomot (persze, csak ha talál ilyenkor ehetőt) eszik.

Aztán itt a húsleves. Nem, ez nem a nagyitól ránk maradt népi bölcselet, ez tudomány. A forró lé ugyanis csökkenti a nyák mennyiségét, és segít felszakítani a köhögést. Az orvosok szerint a legjobb, ha csirkéből készül a leves, persze rengeteg zöldséggel.

Ha pedig már a leveknél tartunk, igyon minél több zöld teát! Az ugyanis nemcsak a rák elleni küzdelemben, a koleszterin csökkentésében, a cukorbetegség, a stroke és az elhülyülés megelőzésében segít, de egy dél-koreai vizsgálat szerint az influenza ellen is felvértez. A zöld tea titka abban rejlik, hogy tele vana C-vitaminnál százszor több antioxidánst tartalmazó polifenolokkal, amik közül a katechin nevű erősíti az immunrendszert. Persze katechin van a fekete és oolong teákban is, csak jóval kevesebb. Azért ha nincs zöld teája, a többi is megteszi.

A szakértők szerint a zöldségen és leveken túl a sertésinfluenza ellen minden jó, amiben sok a D-vitamin. Persze erre is egerek szadizása közben jöttek rá. Az alapvetően csontképződést segítő D-vitamin természetes úton a bőr alatt elraktározott elővitaminokból napsugárzás hatására alakul át. Pech, hogy tél van. Így kénytelenek vagyunk a vitamint étellel, például lazaccal, könnyű tonhallal, szardíniával, tejjel vagy májjal pótolni.

Úgy tűnik, hogy a probiotikumnak becézett kedves baktériumok is csökkenthetik az influenza tüneteit. Legalábbis a sok joghurt és kefir segített a kisgyerekeknek a köhögés, a láz és orrfolyás elmulasztásában. Csak arra érdemes figyelni, hogy élő baktériumok (kultúrák, flórák) legyenek a joghurtos dobozban.

Végül az utolsó tanács: együnk minél több csípős csilit! Például jalapeñót. Az erős paprikák ugyanis nemcsak a légutakat tisztítják, de klassz C-vitaminforrások is, és az orvosi vizsgálatok szerint fogyasztásuk csökkenti a tüdőgyulladás kialakulásának veszélyét. Ha nem bírja, amikor lángol a nyelőcsöve, akkor a kivi, a narancs vagy a zöldpaprika is megteszi C-vitamin-hordozónak.

Persze a szakértők mindehhez azt is hozzáteszik, hogy hiába eszi mostantól a csilis-joghurtos pácban sült lazacot, a gyakori kézmosást nem ússza meg. Tudja, hoszszan, szappannal.



Ezen hír származási helye:
( http://users.atw.hu/konyhamania/news.php?extend.9 )