A koreai ételek globalizációja egészen újkeletű dolog,
általában véve Európában háttérbe szorul. Az éttermek nyílása politikai
dolgokkal függ össze, és inkább a helyi koreaiaknak szolgálnak.
A koreaiak használnak legrégebben fémből készült evőeszközöket, legfőképpen pálcikát és kanalat, amit az asztal közepére tesznek.
A köretek반찬(banchan) körbeveszik a kis asztalt, sok
kis tálban. Lehet pl. párolt zöldség (uborkaszerű tök), kishalak dióval vagy
mézzel, és kimchi.
A김치(kimchi) a koreaiak nemzeti szimbóluma.
Egyetemi részek, kutatóközpontok foglalkoznak (nemcsak) Koreában ezzel az
étellel. A kimchi tulajdonképpen erjesztett, savanyított, pácolt káposzta
(Magyarországon kínai kelként ismert). Több változatban is előfordulhat.
Koreában egy nőnek mindenképpen tudnia kell, hogyan kell a kimchit elkészíteni,
ez a női tevékenység legfontosabb része. A kimchi lehet a leves alkotórésze is,
pl. 김치국 vagy 김치찌개. Létezik nem csípős változata is, az
ún. fehér kimchi백김치 (baekkimchi). Illetve nemcsak káposztából, hanem
jégcsapretekből (ŕ무김치 mukimchi), és uborkából (ŕ오이김치oikimchi) is készülhet.
Koreában a kimchi szinte mindenhol megjelenik, van kimchi-múzeum, ihatunk
kimchis limonádét, stb.
Másik jellegzetes étel a bibimbap 비빔밥. Ezt forró kőtálban (돌솟) hozzák ki, benne rizs, párolt zöldség, darált marhahús, paprika, stb. van, ezeket a vendég maga kanállal keveri össze, így érezheti, hogy a rendelt étel friss.
Bibimbap (recept)
Az asztalok közepén gyakran kis (hagyományosan szénnel
fűtött) tűzhelyeket helyeznek el, itt sütik meg a húst. Pl. császárhúst삼굡살(samgyopsal),
ami nagyon vékonyra van vágva, miután megsütik, salátába csomagolják és úgy
fogyasztják.
Samgyeopsal
Az étkezési szokásokra természetesen régiónkénti különbségek
jellemzőek. A tengerparton több tengeri ételt fogyasztanak, pl. Busanban (pl.
nyershal선샌회). Máshol a bibimbap a népszerűbb. Észak-Koreára a tészta a
jellemző, amelyben nincsen zsiradék, hanem mustár, torma, ginzeng, csirkehús,
nyers zöldségek, és hidegek, jégkockákkal tálalják.
A fiatalok körében a kimbap김밥a népszerű (김-
tengeri alga). Ez algába csavart rizs, zöldségekkel, húsokkal, újabban akár
sajttal is megtöltve, és szemolajjal csurgatva.
Az édességek (desszert- hushig) esetében leginkább rizsből
készült süteményeket, kekszeket lehet megemlíteni. Például a tak닥a
japán mochihoz hasonló süti, benne édes babból készült paszta.
Étkezés után hagyományosan teákat, édes innivalókat isznak. A tea (cha) lehet zöldtea녹차(nokcha) vagy árpatea보리차(boricha) A rizsből készült italt시계shigye-nek, a fahéjból készültet수종화sujonghwa-nak nevezzük. Továbbá érkezésekkel szénsavmentes vizet, alkoholt is fogyaszthatnak. Csapvizet viszont senki sem iszik, ehhez a megfelelő víztisztító berendezések vannak beszerelve szinte minden lakásban.
Az alkoholok közül a soju소주és a sör맥주(maekju)
a legelterjedtebb. A soju egy 12%-os ital, aminek különféle változatai vannak.
Ha a sojut sörrel vegyítik, az ütős itallá válik, ezért dinamitnak복단주(bokdanju)
nevezik. Ezenkívül fogyasztanak még szilvalikőrt매실주(maeshilju) és rizsbort막고리(maggori),
amely a tejre hasonlító, sűrű, fehér ital.