Nagykoros


Gyülekezés:

Az elõre megbeszélt helyen.
Indulás: 08:11 autóbusszal

Ismertetõ:

Arany János Múzeum

Az Arany János Múzeumot közel 75 esztendeje alapította Dezső Kázmér polgármester. Tájmúzeum, jelentős néprajzi, régészeti, történeti, képzőművészeti gyűjteményekkel. Magyarország egyetlen Arany János múzeuma.

Az állandó kiállítás Arany János versének sorait viseli címében: \"Hej, Nagykörös, híres város...\". A város történetét - tágabb körben a mezővárosi fejlődést a Duna-Tisza közén bemutató kiállítás darabjaihoz tartozik az avar fejedelmi arany veretű kard, a XIII. századi ludasi aranyozott bronz körmeneti kereszt tollkoronás Krisztus korpusszal, vésett díszítéssel; reneszánsz, késő-gótikus kályhaszemek, XVII-XVIII-XIX. századi céhemlékek, kovácsoltvas munkák, cifraszűr.

Az 1848-49-es szabadságharcot gazdag tárgyi anyag reprezentálja. A kiállítás kiemelkedő része a mezőváros szellemi virágkorát idéző Arany-emlékkiállítás, az ősi református iskola dokumentumaival, Arany János kézirataival. A kiállítás bemutatja a XX. század történeti eseményeit, s az alföldi kertkultúrát és élelmiszeripart. A múzeum érdekessége még \"A fejfák a Duna-Tisza közén\" című népművészeti kiállítás. A Helmeczi utca 1. szám alatt lévő egykori református általános iskola épületében nyílt meg 1989. januárjában a Pest Megyei Iskolatörténeti kiállítás, mely a megye iskolatörténetét mutatja be 1949-ig, az iskolák államosításáig. A kiállítás két nagy egységre tagolódik. Az elsőben a tanítási módszer ismerhető meg. Régi palatábla, palavessző, írásgyakorló füzetek, a vitrinekben tankönyvek tekinthetők meg. Átfogó képet rajzol meg az a megye térkép, amely egyenként számba véve a településeket, az iskolák típusait mutatja be.

A kiállítás másik egysége enteriőr jellegű, tantermet ábrázol. A század első feléből származó iskolapadok között érdekesség számba mennek a mezőgazdasági gépek gyártásáról híressé vált Kühne-gyár vasvázas padjai. A falon ABC gyakorló táblák, térkép található. Vitrinben kerültek elhelyezésre a szemléltetésre szolgáló makettek, gépmodellek, ásványok és kőzetek.

2.

Arany János mellszobra

A Szabadság téri református templom kertjében áll Arany János mellszobra. A költő egykor az itteni gimnáziumban tanított.

3.

Huszárkaszárny

A múzeum gazdag néprajzi, történeti és irodalmi (elsősorban Arany János emlékét őrző) anyagában értékes népi faragások, avar kori aranyozott kard és neves művészek eredeti kéziratai is láthatók.

Az 1928-ban alapított múzeum legfontosabb része az irodalomtörténeti és a - több ezer tételből álló - néprajzi, régészeti emlékeket bemutató gyűjtemény. De látható itt a nagykőrösi céhek emlékanyaga is. A nagy magyar írók, költők kéziratait, dokumentációs anyagait őrző 20 ezer kötetes könyvtára is becses érték. Állandó kiállításai: Hej, Nagykőrös híres város...! című komplex régészeti, történeti, néprajzi és irodalomtörténeti kiállítás és a protestáns sírjeleket bemutató, Fejfák a Duna-Tisza közén című tárlat

Kapcsolatok:

Elérhetõség: www.kristours.atw.hu
E-mail: kristours@freemail.hu
Tel: + 36 20 448 20 22

<Vissza az előző oldalra
<< Vissza a Fõoldal-ra