A KUPLERÁJ SZINTJÉRE ZÜLLÖTT BÍRÓSÁG!

Mint tudjuk, a II. és III. Kerületi Bíróság valaha jól szervezett, makulátlan intézmény volt. Azután ment az akkori elnök, jött dr. Mikó Gergely. Elkezdődött a valaha jól működött bíróság szétliberalizálása. Amikor ez az áldásos folyamat beteljesedett, ment dr. Mikó Gergely is, mint aki jól végezte dolgát, annak rendje-módja szerint felfelé buktatták. (Jelenleg a Fővárosi Törvényszéken kamatoztatja kivételes képességeit. Mint tudjuk, dr. Gatter Lászlónak regnálása alatt már sikerült ezt az intézményt Európa leglassabb, és legrosszabbul szervezett bíróságává züllesztenie. Gatter úr is kivételes képességekkel megáldott ember: bíróság elnökét még nem láttuk olyan leplezetlenül, és gusztustalanul lepaktálni egy peres féllel, ahogy ez a kiváló ember tette példának okáért dr. Regász Mária ügyvédnővel, aki egyébként a jognak jeles szakértője: önmagát - mint magánembert! - jogi személynek mondja azon magyarázattal, hogy aki joggal foglalkozik, az nyilván jogi személy. Mit mondhatnánk: madarat tolláról, Gattert "lepaktánsáról". Gatter úr egyébként lényegében elnökként adott az ügyvédnő kezébe az ezen a bíróságon folyamatban lévő peres ügyében felhasználható, ha büntetőjogi értelemben nem is, hétköznapi értelemben azonban "hamis bizonyítási eszköznek" tekinthető nyilatkozatot, amelyben saját egyik bírójának felületes, trehány munkája, oda nem figyelése által okozott kárt egyenesen szerkesztőnk nyakába akarta varrni ahelyett, hogy becsülettel bocsánatot kért volna a felületes bíró tévedéséért. Gatter úr úgy gondolta, hogy ő csak úgy megállapítja, hogy valaki valakinek kárt okozott. Hivatalos, közokiratnak számító nyilatkozatban! Vizsgálat, ítélet nélkül. Az ember esze megáll!)

Visszatérve a II. és III. Kerületi Bíróságra, mire dr, Mikó Gergely távozott, ezen a bíróságon szinte már naponta történt valami "rendkívüli esemény"... Bírók csaltak, meglopták a peres feleket. Bírósági titkárok boldog-boldogtalannak küldözgették mások szigorúan titkos, védett, bűnügyi személyes adatait, bírók ügyvédek zsebére dolgozva a törvényes díjak többszöröseivel ajándékozták meg néhány "csókost", 15 napos határidők esetén fél évekig hagyták porosodni az aktákat, 8 napos határidők esetén meg másfél hónapig, egy ügyben az először eljárt, és megbukott bíró férje járhatott el azután a vádlott védőjeként, és még sorolhatnánk a végtelenségig. (És ami a legjobb: soha senkinek nem kellett felelnie az abszurdumok miatt, csinálhattak - és csinálhatnak ma is - bármit, a 391.600Ft alapilletményüket megkapják hiánytalanul mindezért!)

A minap ismét kiverte a biztosítékot egy bíró: ezúttal dr. Daróczy Éva bírónő. Miután elődjének, - dr. Erdei Zsuzsa bírónőnek - a korábbiakban sikerült előbb egy 15 napon belül tárgyalni köteles ügyet fél év késéssel kitűznie, majd a törvényben előírt maximum 8 nap helyett 42 napra elnapolnia, azután pedig sikerült olyan tökéletesen törvénysértően eljárnia, hogy még felülbírálni sem lehetett a tisztességtelen eljárásban született ítélet fellebbezéssel támadott lényegi részét, hanem a másodfok kénytelen volt hatályon kívül helyezni, és visszaadni, majd ezt követően megint fütyült a bíróság - ekkor már a megismételt eljárásra kijelölt dr. Daróczy Éva bírónő - a 15 napon belüli tárgyalási kötelezettségre, az elnökség nyilván figyelmeztette dr. Daróczy Évát, hogy vigyázzon a határidőkkel, mert az a fránya, kötekedő felperes már jelezte is, hogy várja az elnökség kártérítési ajánlatát a most már vagy 30-szoros időkésedelem miatt - a Pp. 2. § (3) bekezdése szerint méltányos kártérítés illeti meg azt a felet, akinek ügyét nem tárgyalták ésszerű időn belül -, a bírónő pedig megfogadta az intelmet...

Úgy gondolta: nehogy valamivel elkéssen, inkább előbb küldi ki a végzést, mint utóbb... Történetesen annyival előbb, hogy amikor kiküldte, elvben még nem is létezett! :) :) :) C. Melindának legalábbis 2012. szeptember 11-i postai bélyegzővel ellátott borítékban szeptember 12-én megérkezett az alább olvasható, szeptember 13-án kelt (!!!) végzés! A bírónő nem mindennapi logikai érzékével nem vette észre, miszerint azon túlmenően, hogy legalábbis nem illik végzéseket előre dátumozni, kifejezetten nem szerencsés, ha az előre dátumozott végzést a rajta szereplő keltezésnél több nappal korábban adjuk postára...

Belegondolni is rossz: mekkora kupleráj lehet ebben az intézményben?! Mert az nem kétséges, hogy ez csupán a felszín, a jéghegy csúcsa. dr. Daróczy Éva pedig ezért a felületes, nemtörődöm munkavégzésért szépen hazaviszi a 391.600Ft alapilletményt, miközben egész életüket tisztességgel, odafigyeléssel ledolgozott emberek vannak az utcán munka nélkül. dr. Daróczy Évát senki nem fogja megróni, a fizetéséből senki nem fog levonni, vélhetően még annyit sem mondanak majd neki: "Te Éva, figyelj már egy kicsit oda a munkádra, ez bíróság, nem zöldséges piac!"

Sőt! Vélhetően még mi leszünk csúfak és gonoszok, mert szóvá merjük tenni mindezt, holott ugye igazán mindenki tévedhet. Még ekkorát is! Legalábbis azok közül, akik 400.000Ft körül keresnek, mert aki mondjuk 45.000-ért közmunkát végez, azt azonnal menesztik, ha az első hibát elköveti. (Mindenesetre tegyük hozzá: a végzés közokirat, aminek a keltezése természetesen minden esetben lényeges körülmény, különösen olyan esetben, amikor jogkövetkezmények fűződnek az egyes határidőkhöz. Ha pedig egy közokiratban valamely lényeges körülmény tekintetében valótlanság szerepel, az a közkirat hamis közokiratnak minősül. Azaz az ilyesmi nem játék. Még akkor sem, ha a közokirathamisítást csak bizonyítható szándékosság esetén rendeli büntetni a jogalkotó.)

(A szerkesztőség ezen publikációja megjelent: Budapesten, 2012. szeptember 12-én.)