MAJOMPARÁDÉ A BÍRÓSÁGON - DR. REGÁSZ MÁRIA & DR. GRÁD ANDRÁS

 

Már megszokhattuk, hogy dr. Regász Mária háza táján mindig akad valami, ami a laikust megnevetteti, a jogászt ugyanakkor sírva fakasztja...

Történt, hogy dr. Regász Mária meghatalmazta Dr. Grád Andrást, képviselje őt az ellene igen durva rágalmazás miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon eredetileg 35.B.MV.27.443/2010. számon indult büntető ügyben. Mentek-mentek az idézések, Dr. Grád Andrást azonban több, mint 3 év alatt egyszer sem láthattuk a perben: egyetlen tárgyaláson sem jelent meg, de még csak beadványt sem nyújtott be, iratokat sem tanulmányozott.

Idő közben a per új bírót és ennek megfelelően új ügyszámot is kapott: III/7.B.30.265/2013.

Mentek ismét csak az idézések, de Dr. Grád András jellegzetesen hajlott hátú ismert alakját és közismert zsenialitását továbbra sem csodálhattuk egyetlen egy alkalommal sem.

Most azonban megelégelte a dolgot. Mégis miért küldözgetnek neki sorra idézéseket?! Jelezte: nem áll módjában megjelenni az idézésre, mert úgy tudja: neki csak iratbetekintési jogot engedélyezett dr. Regász Mária. (Lehetséges lenne, hogy egykori bíró létére nem tudja: a tárgyalások nyilvánosak, így viszont akár még idézés nélkül is nyugodtan megjelenhet, ha akar, éppúgy, mint bárki más?!)

Mindenesetre ekkor már szerkesztőnk gyanította, hogy megint valami zseniális, mondhatni regászi unikum állhat a háttérben. Besétált a bíróságra kora reggel az iratokat kikérni, hadd lássa már azt a bizonyos meghatalmazást, amiről a meghatalmazott azt sem tudja, mire szól az általa aláírt, elfogadott meghatalmazása.

Mondják: ki korán kel, aranyat lel.

Mit is mondhatnánk, aranynak talán mégsem arany, viszont kétségtelenül igazi regászi unikum, amit megismerve az ember általában felnéz az égre, és csupán annyit mond odafent annak a bizonyos magasságosnak: "Biztos Uram, hogy ez is a Te bárányaid egyike, hogy ezt is Te teremtetted?!"

Hol is kezdjük... Szerkesztőnk mindenek előtt sosem lakott a XII. kerületben, a Levendula utcáról még csak nem is hallott. Másrészt szerkesztőnk sosem tartózkodott a II. kerületben, és bizony az Orsó utcáról sem hallott még. (Mindig a lakóhelyén lakott, külön tartózkodási hellyel sosem rendelkezett.) De ha már ezen túl jutottunk, folytassuk: a jelzett számú büntető ügy történetesen nem szerkesztőnk ellen, hanem bizony dr. Regász Mária ellen indult, és folyik a mai napig is. (Elvben most 19-én várható ítélet benne első fokon, bár biztosra nem vehető, csupán valószínű. A tárgyalás nyilvános, 8:00-kor lesz a Pesti Központi Kerületi Bíróság 378-as tárgyalójában.)

Mindössze ennyi a probléma ezzel a meghatalmazással. A többi stimmel.

Egy mindenesetre azért biztos: Dr. Grád András ezt a meghatalmazást aláírta. Vajon tudta, hogy mit ír alá, mit vállal el?! (Megkozkáztatjuk: fogalma sem volt róla. Mert ha csak egyetlen egy iratba is belenézett volna, akkor ezt a kolosszális marhaságot garantáltan nem írja alá.)

De talán nézzük akkor Dr. Grád András mostani beadványát is eredetben:

És ezek után ismét csak tegyük fel a kérdést: tudja ez a jóember, hogy miket irat alá vele dr. Regász Mária?! Elolvas egyáltalán bármit is, mielőtt aláírja?! Hogyan írhat alá felelősséggel egy ügyvédi meghatalmazást, miközben fogalma sincs az ügyről, azt sem tudja, hogy valójában a sértett, vagy a vádlott képviseletét írja-e alá?!

De ha már itt tartunk, Dr. Grád András 2010 tavaszán aláírt egy másik meghatalmazást is. Ez pillanatnyilag nincs a kezünkben, így csupán annyit róla, hogy szintén dr. Regász Mária hatalmazta meg - ezúttal éppen alperesként - a teljes körű képviseletével az azonos tőről fakadt személyiségi jogi perében, a Fővárosi Törvényszéken 65.P.22.060/2010.sz. alatt indult perben. Dr. Grád Andrást természetesen abban a perben sem láttuk még egyszer sem az elmúlt 3 évben, egyetlen beadványt nem írt, és az ellenjegyzése sem található meg semelyik peres beadványon. (dr. Regász Mária pedig erre a fiktív képviseletre búsás perköltség igényt terjesztett elő. Igaz, előterjeszteni bármit jogában áll.) Egyszer viszont ha a hivatalos idézésre nem is, dr. Regász Mária invitálására csak megjelent Dr. Grád András, viszont szépen lecsücsült az előtérben, majd amikor a bírónő nem értette, hogy miért nem jön be a tárgyalóba, közölte, hogy ő tanúként jelent meg, dr. Regász Mária idézés nélkül előállította. Élünk a gyanúperrel: Dr. Grád Andrásnak fogalma nem volt arról, hogy az adott perben be van csatolva az általa egyébként felelősséggel aláírt meghatalmazása dr. Regász Mária képviseletére, ahogy arról sem, hogy szabályszerű idézést kapott a tárgyalásra. (Persze nem tanúként, hanem az alperes jogi képviselőjeként.) Azon pedig aztán végképp meglepődött, hogy mint tanút, határozottan hazazavarta a bírónő a szintén önkényesen odacitált további tanúkkal együtt. (A bírónő ugyanis meglepő módon nem kívánta átengedni a pervezetést dr. Regász Máriának, hanem úgy döntött: ő határozza meg, hogy kit kíván és kit nem kíván tanúként meghallgatni.)

Ezek után talán ideje feltennünk a kérdést Dr. Grád Andrásnak: hogyan, milyen körülmények között és miért távozott egykoron a bírói testületből? (Mert ha a jogászi felelősséget valóban úgy fogná fel, ahogy ez a fentiekből látszik, akkor őszintén szólva egyáltalán nem lepne meg bennünket, hogy a bírói testületből távozott, sokkal inkább ez lepne meg bennünket, hogy egyáltalán oda valaha is bekerülhetett.) Másrészt megkérdezzük azt is Dr. Grád Andrástól: ha valóban ennyiben látja egy jogász felelősségét, akkor hogyan állhat egy katedra mögé, vajon mit, hogyan és kiknek tanít az egyetemen?!

Válaszait várjuk, és ígérjük: természetesen vágatlanul és kommentár nélkül meg is jelenítjük az oldalunkon, amennyiben megtisztel a válaszadással bennünket.