Gyurcsány bábja: Kerék-Bárczy Szabolcs - Tetű a tetűlétrán...

 

Tegnap a Hit Gyülekezetének televíziójában - az ATV-ben - a sokak által csak kaméleon-embernek titulált tetű: a mások véréből élősködő Kerék-Bárczy Szabolcs ismét Rogán Antalt vette célba. Ezúttal Tóni lakásvásárlása keltette fel az érdeklődését.

Mi itt a Lipótvárosban nem azzal foglalkozunk, hogy Tóni milyen lakást vásárol magának, vagy éppen a kisgyermekének, hanem azzal, hogy a kerületünket ápolja, gondozza, felvirágoztatja. Hogy olyan felújításokat, építkezéseket vitt végbe, amihez hasonlót a Horthy-rendszer óta nem láttunk. Mi gyönyörködünk a megújult Ferenciek terében, a most átadott Erzsébet térben, a múlt héten átadott olimpiai parkban, illetve a csodálatosan felújított Kossuth térben, és a környék rendbe rakott, felújított utcáinak sokaságában.

A tetű pedig talán jobban tenné, ha visszamászna a tetűlétrára, és ha már ott van, inkább azon kezdene el elmélkedni, hogy gazdája vajon hogyan került zsidó létére egy zsidótól lopott villába. (Sebestyén Aladárt még Szálasi is megvédte a náciktól. Épp csak a sajátjaitól nem tudta megvédeni senki: Rákosi-Rosenfeld-Roth Mátyás és Apró-Klein Antal forgatták ki mindenéből és üldözték el az otthonából 45 után.)

Azután pedig talán kommentálhatná a FIDESZ-kormány zseniális lépését: az öntözővíz ingyenessé tételét:

100 éve problémát jelentett már a gazdák számára az öntözés költséges volta, különösen mostanában az egyre melegebb és egyre szárazabb nyarak miatt. A kormány mostantól a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítja az öntözésre használt vizet, öntözési célból a gazdák ingyen használhatják az öntözővizet. A vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést az ingyenes vízszolgáltatás biztosítására. Ez magába foglalja a szivattyútelepek megfelelő állapotba hozását, a csatornák karbantartását.

De nézzük talán: kis is valójában ez a tetű?

Az alábbiakban a Pesti Srácok írását idézzük:

Ismét kifogástalan embernek, és példás szaktekintélynek nevezte Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja azt a Laborc Sándort, aki a Gyurcsány-kormány idején a Nemzetbiztonsági Hivatalt vezette, és akit tavaly első fokon egy titkosított perben kémkedésért való bűnpártolásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. "Örülök, hogy különböző kérdésekről beszélhetek Laborc Sándorral, aki minden nyugati országban megbecsülésnek örvendene" - jelentette ki Kerék-Bárczy Szabolcs. A politikus a demokrácia egyik oszlopának nevezte a titkosszolgálatot.

Kerék-Bárczy Szabolcs pénteki sajtótájékoztatóján szélsőjobboldali elhajlással vádolta meg Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét. Az MSZP, a Bajnai-szövetség és a Demokratikus Koalíció belvárosi képviselőjelöltje azt kifogásolja, hogy a Demokrata című hetilap főszerkesztőjéhez köthető könyvesbolt is kedvezményt kap visszamenőleg a bérleti díjból a Ferenciek tere átépítésének idejére. Az V. kerület alpolgármestere szerint szó sincs kivételes bánásmódról, a kedvezményt hat másik vállalkozás is megkapta. "Nehéz eldönteni, hogy szánalmas vagy komolytalan a Gyurcsány-koalíció tagjainak sajtótájékoztatója" - szögezte le Puskás András.

A PestiSrácok.hu megkérdezte a Fidesz kapcsán pávatáncot emlegető Kerék-Bárczy Szabolcstól, hogy 1998 és 2002 között, akkor, amikor ő magas rangú politikai tisztséget töltött be az első Orbán-kormányban, miután Stumpf István akkori kancelláriaminiszter kabinetfőnöke volt miért nem határolódott el a Fidesz politikájától, Kerék-Bárczy azt válaszolta, "pozíciója nem jelentett párpolitikai elköteleződést". "Amíg ott voltam, nem gurult el a Fidesz gyógyszere" - fogalmazott Kerék-Bárczy Szabolcs. Portálunknak azt is elmondta, Los Angeles-i főkonzulként rendszeresen jelentett a külügyminisztériumnak a Magyarországot ért külföldi kritikákról. Miután Kerék-Bárczy Szabolcs rendszeresen szabadelvű konzervatívnak vallja magát, arra is kíváncsiak voltunk, belefér-e az ő értékrendjébe, hogy Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció megnyirbálná, elvenné az egyházak állami támogatását. Kérdésünkre a DK elnökségi tagja kijelentette, kiemelten fontos az állam és az egyház szétválasztása. "Akkor tudunk szabadok lenni, ha az egyházak anyagilag is függetlenek lesznek az államtól, és tükröt tudnak majd tartani a politikai hatalmasságoknak" - vélekedett Kerék-Bárczy Szabolcs. Gyurcsány Ferenc párttársa szerint a Fidesz kézből eteti a szélsőjobboldali náci csoportokat, miközben a külvilág felé mást mutat. Kerék-Bárczy Szabolcs ezt azon felvetésünkre válaszolva mondta, hogy a baloldali politikusok előszeretettel emlegetnek fasizmust Magyarország vonatkozásában, miközben a jobboldali kormány sokat tett a holokauszt áldozatainak emlékéért.

Kerék-Bárczy azzal nem kívánt foglalkozni, hogy miközben ő következetlenséggel vádolja a Fideszt, a baloldal és az MSZP részéről következetes-e újra összefogni azzal a Gyurcsány Ferenccel, akit korábban kiebrudaltak a pártból. "Pártok belügyeivel nem foglalkozom" - hangsúlyozta a DK politikusa.

Kerék-Bárczy Szabolcs egyébként 1993-ban Antall József mellett kezdte a politizálást, megfordult az első Orbán-kormányban, Medgyessy Péter idején megtarthatta Los Angeles-i főkonzuli posztját, majd az MDF szóvivője és elnökségi tagja lett. Az elmúlt években Bokros Lajosnak adott tanácsokat az európai parlamentben, majd pozíciót kért - sikertelenül - az MSZP-ben és a Együtt-PM szövetségben. Végül tavaly ősszel Gyurcsány Ferenc pártjában, a Demokratikus Koalícióban kötött ki, mindjárt elnökségi taggá választották és őt indította a párt a belvárosi körzetben. Kerék-Bárczy azonban már 2012-ben a Horthy-rendszer és az orbáni hatalom hasonlóságairól értekezett a Demokratikus Koalíció konferenciáján.

 

Ennek a kiváló kaméleon-embernek talán szabad javasolnunk egy újabb állomást: a Hit Gyülekezetének televíziója után egy másik - az ő világnézetéhez egészen közel álló - hit "gyülekezetét": a Shasz pártot Izraelben, és mentorként a párt szinte egyedüli urát: Yosef Ovadia rabbit, akinek kedvenc mondása: "Gójoknak nincs helyük a világban." Neki azért minden bizonnyal találnak majd ott egy méltó helyet a világban: tetű lehet valamelyik tetűlétrán.