Kuckó Állategészségügyi Központ
Ignits és Horváth Kft.
Menü
- Főoldal
- Szolgáltatások
- Állatorvosaink
- Egészségvédelem
- Etetés, táplálás
- Néhány betegségről
- Altatásról
- Kapcsolodó linkek
- Törvények
- Kultúra
- Külföldi utazás, mikrochip
- Képgaléria
 
- Bejelentkezés
- Regisztráció
 
Névnapok
 
 
Gazdi-Tudásbázis
 
Megjegyzés
Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll, ha bármilyen észrevétele van, ezt a következő címen jelezheti: kobliaa@gmail.com
Helyben végezhető PROGESZTERON teszt
    Helyben végezhető PROGESZTERON teszt, a fedeztetés optimális időpontjának meghatározásához!
 
  A szuka kutyák fedeztetésének optimális megállapítása sokáig kihívás volt mind a tenyésztők, mind az állatorvosok számára. A szuka kutya ivarzása (tüzelése) kb. 18-20 nap hosszúságúra tehető. Ezen időszakon belül a peteleválás (ovuláció) napja változó, egy átlagosan tüzelő szukánál a vérzés első napjától számítva a 10.-15. napon következik be (azonban ritkán ez jelentkezhet korábban, és megkésve is). A levált petesejt ezután egy utóérésen megy keresztül, melynek időtartama 3-4 nap, és csak ezután válik alkalmassá a megtermékenyülésre. Az érett petesejt élettartalma mindössze 24-36 óra, így viszonylag rövid idő áll rendelkezésre a fedeztetésre (a hímivarsejtek a női nemi utakban 3-7 napig még túlélnek). Ezek az adatok fajtánként, egyedenként, a klimatikus körülmények, és az állat életkora függvényében jelentős eltéréseket mutat, így a pároztatás megfelelő időpontjának megválasztásához ciklusdiagnosztikai vizsgálatok elvégzése elengedhetetlen. Ráadásul a kutyáknál viszonylag gyakori, normális jelenség a megszakított tüzelés („split” ivarzás), melynek során a normálisan induló tüzelés néhány nap alatt teljesen abbamarad, és 3-6 hetes szünet után újra kezdődik. Ez a második tüzelés a termékeny, tulajdonképpen folytatása az elsőnek, viszont itt, az újrakezdéstől számítva jóval korábban kell termékenyíteni! Ez a megszakított tüzelés főleg fiatal, ivarérés alatt álló kutyákra jellemző.
A ciklusdiagnosztika hagyományos módszerei: a hüvelytükrözés, a hüvelykenet vizsgálata, a hüvely elektromos ellenállásának vizsgálata, a tűrési reflex. Ezen módszerek önmagukban megbízhatatlanok, csak együttesen alkalmazva vezethetnek körülbelüli eredményre.
Teljesen pontos, számszerű, és objektív meghatározást biztosít a vér PROGESZTERON szintjének mérése, mellyel napra pontosan meg lehet mondani a fedeztetés napját, így egy fedeztetés is elegendő!
Rendelőnkben rendelkezésre áll a PROGESZTERON méréséhez szükséges számszerű eredményt adó mérési módszer, mely pár perc alatt, vérből elvégezhető.
 
  Szerző: Dr. Ignits Éva és Dr. Horváth Éva  
      fel  
Specialitásaink
- Helyben végezhető PROGESZTERON teszt
- Az altatás kockázatának MINIMALIZÁLÁSA
- Helyben végezhető vér- és vizelet vizsgálat
- Geriátriai Program: Időskori szűrővizsgálat
 
 
Városi éjszakai ügyelet
A városi éjszakai sürgősségi ügyelet telefonszáma a következő: +36-30/970-54-19
 
 
Elérhetőség
Rendelő
Cím:7633 Pécs, Endresz Gy. u. 19.
E-Mail:kuckodoktor@gmail.com
Telefon:+36-72/260-260
Kérjük a felesleges várakozás elkerülése érdekében jelentkezzen be előre!
Dr. Horváth Éva
Telefon:+36-30/910-32-49
Dr. Uzsoki Angéla
Telefon:+36-70/601-02-95
 
Térkép
7633 Pécs, Endresz György u. 19.
 
Idézetek
"...ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra... Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

Antoine de Saint-Exupéry
"Mond szereted az állatokat? a kutyát, macskát, csacsit, lovat s a madarakat: a verebeket, rigót, galambot, pintyeket, akik a Földön veled élnek, s bundájuk, tolluk melegében nekik is van szívük, csak éppen nem beszélnek?"

Rónai György
Készítette: Köbli András v.1.0.2.3 (2009.07.03. 13:51:01)