Kuckó Állategészségügyi Központ
Ignits és Horváth Kft.
Menü
- Főoldal
- Szolgáltatások
- Állatorvosaink
- Egészségvédelem
- Etetés, táplálás
- Néhány betegségről
- Altatásról
- Kapcsolodó linkek
- Törvények
- Kultúra
- Külföldi utazás, mikrochip
- Képgaléria
 
- Bejelentkezés
- Regisztráció
 
Névnapok
 
 
Gazdi-Tudásbázis
 
Megjegyzés
Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll, ha bármilyen észrevétele van, ezt a következő címen jelezheti: kobliaa@gmail.com
Az altatás kockázatának MINIMALIZÁLÁSA
    Az altatás kockázatának MINIMALIZÁLÁSÁRA tett lépéseink
 
  Alapelvünk, hogy kedvenceink altatásának kockázatát a lehető legkisebbre csökkentsük, hiszen minden altatás járhat kockázattal még egy teljesen egészséges állat számára is, és mindig lehet a populáció átlagától eltérő reakció az altatószerekre. Minden altatási módszer valamennyire megterheli a szervezetet, befolyásolja a vérnyomást, stresszt okoz különböző mértékben. Ezek következményei közül a legfontosabbak: máj- vese- idegrendszeri károsodás, sokk, hányás, félrenyelés.
A veszélyek kivédéséhez, az altatás biztonságosabbá tételéhez és kontrollálásához több lépcsőfok tartozik, melyeket rendelőnkben alkalmazunk:
  • minden altatásra kerülő állat részletes fizikális vizsgálata, a kórelőzmény pontos megismerése (korábbi betegségek, műtétek, gyógyszerérzékenység). A fizikális vizsgálat alapján javaslatot tehetünk műtét előtti részletesebb kivizsgálásra: vérvizsgálatra, kardiológiai vizsgálatra, mellkas rtg, hasi ultrahang vizsgálatra, melyek a fizikális vizsgálattal nem, ill. rejtett betegségek felismerésére szolgálnak. Minden idős korú állatnak (kistestű: 8 év-, nagytestű 6 év felett) javaslunk egy műtét előtti rutin vérkép, és vérbiokémiai vizsgálatot.
  • az altatásra kerülő állat kockázati osztályba sorolása (a humángyógyászatban alkalmazott ASA osztályba sorolás) az általános állapot, a vizsgálatok, a műtét jellege alapján.
  • altatási protokollok kialakítása, az ASA osztályba sorolás alapján, megfelelő altatószerek és monitorozás alkalmazásával
  • minden altatott állatnak vénakanül, és légcsőtubus behelyezése (a vénakanül a folyamatos cseppinfúzió adása miatt, a vérnyomás fenntartása céljából szükséges, ill. vészhelyzet esetére a leggyorsabb gyógyszerbeadási út; a légcsőtubus vészhelyzet estén, és a megfelelő oxigenizációhoz elengedhetetlen).
  • a megfelelő altatószerek alkalmazásához rendelkezésünkre áll a mai modern anesztetikumok nagyrésze: kezdve az injekciós altatószerektől, a legbiztonságosabb altatógépes (izoflurán gáz) technológiáig. A gázos altatás terheli meg legkevésbé a szervezetet (vérnyomást, máj- veseműködést), és nagyon gyorsan, könnyen irányítható az altatás mélysége.
  • a megfelelő műtét alatti monitorizálás, az életfunkciók folyamatos nyomon követése: minden műtét alatt folyamatos EKG kontroll a szívverés ütemének, és ritmusának ellenőrzésére. Pulzoximéter alkamazása: az oxigénszaturáció (az artériás vér oxigén telítettsége) folyamatos figyelése, mely a légzés ütemének, mélységének elégséges voltára utal. A testhőmérséklet folyamatos kontrollja, minden hosszabb altatásnál, és kicsi testméretű állatnál melegítőpárna alkalmazása a kihűlés veszélye miatt. A monitorozás kiemelten fontos az altatás legelejétől kezdve, mert minden komplikáció, életfunkció rosszabbodás kicsi eltérésekkel kezdődik ezen paramétereknél, és a gyors, azonnali, megfelelő beavatkozás visszafordíthatóvá teheti a komplikációt.
  • Műtét előtti,- alatti,- és utáni fájdalomcsillapítás: nagyon fontos része protokollunknak, hiszen minden műtét valamilyen fokú fájdalommal, stresszel jár (már a rendelőbe beérkezés is). Ez a stressz és a fájdalom a műtét után étvágytalansághoz, alvászavarhoz, izomfáradsághoz, az immunrendszer károsodásához, a sebgyógyulás, és felgyógyulás idejének hosszabbodásához, légzési- emésztőszervi- kiválasztási zavarokhoz vezethet, összességében növeli a komplikációk veszélyét. A fájdalom az altatás alatt, bár nem tudatosul, ugyanúgy káros anyagok felszabadulását okozza (ha nincs felfüggesztve), melyek már ekkor ill. a későbbiekben kifejtik a szervezetre a fenti hatásukat.
  • az egyes ASA csoportoknak megfelelően különböző kiegészítő protokollok (műtét utáni megfigyelés, hosszabb idejű cseppinfúzió stb.) alkalmazása.


Lásd az altatással, műtéttel kapcsolatos másik írásunkat is!
 
  Szerző: Dr. Ignits Éva és Dr. Horváth Éva  
      fel  
Specialitásaink
- Helyben végezhető PROGESZTERON teszt
- Az altatás kockázatának MINIMALIZÁLÁSA
- Helyben végezhető vér- és vizelet vizsgálat
- Geriátriai Program: Időskori szűrővizsgálat
 
 
Városi éjszakai ügyelet
A városi éjszakai sürgősségi ügyelet telefonszáma a következő: +36-30/970-54-19
 
 
Elérhetőség
Rendelő
Cím:7633 Pécs, Endresz Gy. u. 19.
E-Mail:kuckodoktor@gmail.com
Telefon:+36-72/260-260
Kérjük a felesleges várakozás elkerülése érdekében jelentkezzen be előre!
Dr. Horváth Éva
Telefon:+36-30/910-32-49
Dr. Uzsoki Angéla
Telefon:+36-70/601-02-95
 
Térkép
7633 Pécs, Endresz György u. 19.
 
Idézetek
"...ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra... Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

Antoine de Saint-Exupéry
"Mond szereted az állatokat? a kutyát, macskát, csacsit, lovat s a madarakat: a verebeket, rigót, galambot, pintyeket, akik a Földön veled élnek, s bundájuk, tolluk melegében nekik is van szívük, csak éppen nem beszélnek?"

Rónai György
Készítette: Köbli András v.1.0.2.3 (2009.07.03. 13:51:01)