Kuckó Állategészségügyi Központ
Ignits és Horváth Kft.
Menü
- Főoldal
- Szolgáltatások
- Állatorvosaink
- Egészségvédelem
- Etetés, táplálás
- Néhány betegségről
- Altatásról
- Kapcsolodó linkek
- Törvények
- Kultúra
- Külföldi utazás, mikrochip
- Képgaléria
 
- Bejelentkezés
- Regisztráció
 
Névnapok
 
 
Gazdi-Tudásbázis
 
Megjegyzés
Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll, ha bármilyen észrevétele van, ezt a következő címen jelezheti: kobliaa@gmail.com
Etetés, táplálás
 • A kutyák és a macskák helyes táplálásáról
 • Kutya és macskatápok: Melyik a legjobb?
 • Vemhes és szoptatós szukák táplálása
 • Kölyökkutyák táplálása
   
    vissza A kutyák és a macskák helyes táplálásáról
   
    „Mindegy, hogy ki volt a betegség apja, az anyja mindenképpen a táplálkozás.”
  (kínai mondás)

  A megfelelő, állataink élettani igényeit kielégítő táplálásra egyrészt az egyes életszakaszokban, speciális élettani állapotban lévő állatoknál (növendék, idős, vemhes, szoptató...állat) kell körültekintő figyelmet szentelni, másrészt beteg állatoknál (gyomor-bélrendszeri problémák, cukorbetegség, szívbetegség, vese-máj betegségek...), amikor a kezelés szerves része a diétás táplálás.
  Ebben az összefoglalóban az egészséges állatok, fiatalkori táplálásával kapcsolatos fontos tényezőkre szeretném felhívni a figyelmet (lásd az elhízásról szóló tájékoztatót is.)
  Elsődleges szempont a bevitt táplálék mennyisége és minősége. A legtöbb gondot a túlzott energiaellátás, azaz az étvágy szerinti (ad libitum) takarmányozás jelenti. Ez a felnevelés időszaka alatt, és felnőtt korban is alapvető jelentőségű.
  A felnevelés alatt: míg a csontok növekedése, szilárdulása, a csontosodási folyamat adott életkorhoz kötötten, meghatározott időn belül történik, addig az izomzat ettől függetlenül, a rendelkezésre álló energia függvényében növekszik. Ha növekedés alatt a szervezet, állandó, folyamatos, túlzott energia ellátásban részesül (hajtatott felnevelés), a szervezet „túlnövi” magát, az izomzat növekedése nem lesz összhangban a tartóváz, a csontok megerősödésével.
  Ennek következtében a még nem kellően megszilárdult, azonban a legnagyobb terhet viselő végtagok csöves csontjai, a túlzott terhelés hatására, még egészséges kutyáknál is elgörbülhetnek, felléphetnek a gyors növekedéssel kapcsolatos mozgásszervi betegségek pl. a panostitis, mely aszeptikus csontgyulladás, a túlzott növekedés, és a feleslegesen, kontroll nélkül adott kalciumtartalmú csonterősítők miatt.

  A genetikailag terhelt egyedeknél pedig a meglévő betegség súlyosbodását okozzák (pl-csípő izületi diszplázia! (Tünetekben való megjelenése, oszteokondrozis súlyosbodása).
  Az energiaellátás mellett gyakorlati szempontból fontos még a Calcium –foszfor, egyéb ásványi anyagok mennyisége. A kutyák 6 hónapos életkorukig nem képesek szükségletükhöz igazítani a bélrendszerből felszívódó kalcium mennyiségét, így a kalcium (és egyéb ásványi anyag) túlzott bevitelét mindenképpen kerülni kell (ca, csonterösítő tabletták), mert megnöveli a csontrendszeri megbetegedések számát!!!
  Itt jegyezném meg, hogy a nagy- és óriás testű fajtákat, felnevelésük alatt, csak mérsékelt fizikai aktivitásnak szabad kitenni, kerülni kell az állatok hosszan tartó futtatását, s munkakutyának való kiképzéskor is csak fokozatosan , átmenetekkel, és csakis a csont-és izomrendszer növekedésének befejeződése után szabad elkezdeni a terhelést (nagytestűeknél: 15 hónap, óriástestüeknél:18 -24 hónap) A csontvázrendszer erősödésének, és szilárdulásának időszaka alatt (nagytestűeknél: 5-8 hónapóriásoknál 5-9 hónapos kor között) naponta csak 20-40 perc, közepes intenzitású, mérsékelt mozgás javasolt (séta, kocogás). A mozgásszervi betegségekkel terhelt egyedeknek ez alatt az időszak alatt, semmiféle megterhelő mozgásforma (futás, rohanás, apportírozás, „hancúrozás”) nem megengedett. Az úszás minden életkorban, és minden élettani állapot esetén az egyik legmegfelelőbb mozgásforma. Fontos!! A visszafogott felnevelés miatti kismértékű testsúlybéli, vagy marmagasságban mérhető nagyságrendi lemaradás nincs összefüggésben a végleges, kifejlettkori méretekkel (ugyanúgy eléri azt a kutya, csak kicsit később, mivel a testméret genetikailag meghatározott).

  Összefoglalva: a nem korlátozott takarmányellátás mellett felnevelt állatok, ill. a magas Ca- szintű takarmány etetése(2,7%) egyértelműen megnöveli a csontrendszeri megbetegedések számát.

  Gyakorlat tanácsok: a kereskedelmi forgalomban kapható teljes értékű kutyatápok beltartalmuk állandósága, és a faj szükségleteinek megfelelően összeállított táplálóanyag-tartalmuk miatt sokkal kiegyensúlyozottabb táplálást biztosítanak. A napi adagok kiszámításánál mindig be kell tartanunk a csomagoláson feltüntetett ajánlásokat, az adag növelése, vagy csökkentése nem indokolt. Ha állatunk étvágya a napi adag mellett is kielégíthetetlennek tűnik javasolt valami unaloműző , lefoglaló tevékenységet találni a számára: kutyajátékok, műcsontok, ill. nagyméretű főtt csöves csontok (pl. marhalábszárcsont), amelyek rágcsálása káros mellékhatások nélkül, több napra lefoglalhatja az állatot.
  A tápok, ill a természetes takarmányok ásványi anyag- és vitamin tartalma általában elegendő a kutya számára. Fokozott igény csak biz. élettani helyzetekben adódik ( nagy almokat szoptatók, különösen intenzív munkát végzők, egyes klinikai megbetegedésben szenvedő egyedek).

  Ajánlott szakirodalom: Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a kutyám?
   
    Szerző: Dr. Ignits Éva és Dr. Horváth Éva  
   
  Kapcsolodó linkek :
 • www.allatdietetika.hu
   
   
    vissza   fel  
  Specialitásaink
  - Helyben végezhető PROGESZTERON teszt
  - Az altatás kockázatának MINIMALIZÁLÁSA
  - Helyben végezhető vér- és vizelet vizsgálat
  - Geriátriai Program: Időskori szűrővizsgálat
   
   
  Városi éjszakai ügyelet
  A városi éjszakai sürgősségi ügyelet telefonszáma a következő: +36-30/970-54-19
   
   
  Elérhetőség
  Rendelő
  Cím:7633 Pécs, Endresz Gy. u. 19.
  E-Mail:kuckodoktor@gmail.com
  Telefon:+36-72/260-260
  Kérjük a felesleges várakozás elkerülése érdekében jelentkezzen be előre!
  Dr. Horváth Éva
  Telefon:+36-30/910-32-49
  Dr. Uzsoki Angéla
  Telefon:+36-70/601-02-95
   
  Térkép
  7633 Pécs, Endresz György u. 19.
   
  Idézetek
  "...ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra... Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

  Antoine de Saint-Exupéry
  "Mond szereted az állatokat? a kutyát, macskát, csacsit, lovat s a madarakat: a verebeket, rigót, galambot, pintyeket, akik a Földön veled élnek, s bundájuk, tolluk melegében nekik is van szívük, csak éppen nem beszélnek?"

  Rónai György
  Készítette: Köbli András v.1.0.2.3 (2009.07.03. 13:51:01)