Kuckó Állategészségügyi Központ
Ignits és Horváth Kft.
Menü
- Főoldal
- Szolgáltatások
- Állatorvosaink
- Egészségvédelem
- Etetés, táplálás
- Néhány betegségről
- Altatásról
- Kapcsolodó linkek
- Törvények
- Kultúra
- Külföldi utazás, mikrochip
- Képgaléria
 
- Bejelentkezés
- Regisztráció
 
Névnapok
 
 
Gazdi-Tudásbázis
 
Megjegyzés
Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll, ha bármilyen észrevétele van, ezt a következő címen jelezheti: kobliaa@gmail.com
Etetés, táplálás
 • A kutyák és a macskák helyes táplálásáról
 • Kutya és macskatápok: Melyik a legjobb?
 • Vemhes és szoptatós szukák táplálása
 • Kölyökkutyák táplálása
   
    vissza Kutya és macskatápok: Melyik a legjobb?
   
    A gazdák mindig jót akarnak kedvenceiknek, ezért etetésükre is a legjobb tápot szeretnék kiválasztani. Azt eldönteni azonban, hogy melyik a legjobb, nem is olyan egyszerű.

  A TV, a rádió, az újságok vég nélkül ontják a hirdetéseket, melyek igyekeznek meggyőzni bennünket arról, hogy az adott cég tápja a legtökéletesebb, a legegészségesebb, és természetesen attól lesz az állat a legvidámabb, a legboldogabb, a legnagyobb, a legellenállóbb. De mi is az igazság?

  Nehéz a döntés, főleg, ha az állat gazdája nem képzett dietetikus, nem táplálkozásszakértő, nem állatorvos, nem tanult évekig takarmányozástant.

  Így a kutya és macska tulajdonosok általában nem szakmai szempontok alapján döntenek.

  A legtöbbet hirdetett tápok neve ugrik be a vásárláskor, a szupermarketek polcain legnagyobb mennyiségben kipakolt tápokat veszik le, gyakran a
  legolcsóbb zsákok kelnek el leghamarabb. A gazdák érzelmeire hatni is kifizetődő, egy egy fajta képe a zsákon, jelentősen növeli egy táp népszerőségét az adott fajta tartóinak körében, sokszor a beltartalomtól függetlenül!

  A gazdák egy része azonban -szerencsére- tanácsot kér az állatorvostól. Az állatorvosok pedig már inkább szakmai érvek alapján javasolnak tápot, mert különbséget tesznek a reklám és a szakmai érvek között, tudják mi a jelentősége az olcsóbb és drágább tápok beltartalmi értékei közötti eltéréseknek, és a reklámok érzelmeket manipuláló hatása sem befolyásolja szakmai véleményüket.

  Milyen szempontok alapján érdemes tápot választani? Melyek a lényeges szempontok?

  Az állattartók számára sokszor az első és egyik legfontosabb szempont az ár, ezenkívül fontos, hogy szeresse az állat a táp ízét, a gazda számára kellemes legyen a táp illata. A figyelmesebb gazdák estleg megnézik még a fehérjetartalmat, befolyásolja a döntésüket a csomagolás, a reklámok.

  A különböző tápok árának összehasonlításakor a leggyakoribb tévedés általában az, amikor a zsákok árát hasonlítják össze. Az egyik zsák 15kg tápot tartalmaz a másik többet vagy kevesebbet. Az is megtévesztő lehet, ha a táp kilogrammonkénti árát hasonlitják össze: hiszen ugyanannak a kutyának, macskának az egyik tápból többet a másikból kevesebbet kell megennie ahhoz, hogy napi tápanyag és energia igényét kielégítse.

  Ezért mindig a napi etetési költségeket kell összehasonlitani! A drágább tápokból általában kevesebbet kell etetni, tehát a zsák tovább tart, mint az olcsóbbakból. Lehet, hogy egyszerre többet kell fizetni, de később kell újabb zsákot venni. A drágább tápokokat az állatok jobban hasznosítják mint a silányabb összetételű, olcsóbbakat.

  Fontos megnézni a napi etetendő adag mennyiségét is. Főleg nagytestű kutyáknál kell figyelni arra, hogy a túlságosan telt gyomor estén nagyobbb a gyomor csavarodásának veszélye, ami végzetes lehet. A munka és verseny kutyáknál sem mindegy mekkora súlyú táppal terheljük meg a gyomrukat, verseny kutyáknál mekkora plussz súlyt visznek magukkal. A csomagoláson található etetési útmutatón a napi adagok ellenőrizhetők és összehasonlíthatók.

  Az ár vizsgálatánál azt is érdemes figyelembe venni, hogy a táp milyen alapanyagokból készült. A kutyák macskák ragadozó állatok, nem növényevők. Állati eredetű fehérjékre van szükségük!

  Az állati eredetű fehérjeforrások (baromfi, bárány, hal, stb. ) pedig drágábbak, mint a növényi eredetűek, mint pld. szója, stb.

  Az alapanyagok minősége is befolyásolja az árat: a jobb minőségű összetevők drágábbak. A tiszta, friss, csirkehús drágább, mint a húsipari melléktermékek, a toll, a csont, belsőségek.

  A kutyáknak, macskáknak állati fehérje (hús) alapú tápra van szükségük, ezért a tápválasztásnál az összetevőket mindig érdemes megnézni. A csomagoláson az összetevők között elsőként feltüntetett alapanyagból van a legtöbb, tehát hús alapú a táp, ha az összetevők listájában első helyen valamely állati eredetű összetevőt tüntetnek fel pld. csirke, bárány, hal.

  Megtévesztő lehet az összetétel is. Ez a csomagoláson azt mutatja, hogy az egyes tápanyagokból összesen milyen mennyiségeket tartalmaz a táp, de az alapanyagok forrásától függetlenül: tehát pld. megadja a fehérjetartalmat, de azt nem mutatja, hogy az állati vagy növényi eredetű fehérje.

  A tulajdonosok általában jobban szeretik a konzerveket, mint a száraz tápokat, sokszor az állatok is szívesebben eszik ezeket.Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a száraz tápok összetétele stabilabb, kevésbé romlandóak, felbontás után is hosszabb ideig elállnak, az állatok pedig szoktatás után ugyanolyan szívesen eszik, mint a konzerveket.

  Sok gazda szerint fontos az állatok számára naponta változatos, mindig más táplálékot biztosítani. Valójában azonban, az állandóság fontosabb, hiszen ha naponta változtatjuk a tápot, azzal jobban terheljük az emésztőrendszert.

  Az állat gazdája számára fontos szempont az is, hogy a tápnak milyen az íze, szereti-e az állat, szívesen fogyasztja vagy sem. Nem lehet azonban az íz az elsődleges választási szempont.

  A gyerekek is jobban szeretik a csokoládét mint a tejet, mégis a tej az egészségesebb számukra. Az állatok néhány napos szoktatás után megszokják az új ízt. Tudni kell, hogy -ugyanúgy mint a humán élelmiszereknél- a tápok íze különböző ízjavító adalékokkal fokozható, így akár a gyengébb minőségű tápok is könnyen ízletessé tehetők pld. konyhasó vagy zsír hozzáadásával, de valóban szüksége van erre az állatnak?

  A táp akkor jó, ha az állat mindenkori, aktuális, tápanaygigényét minél jobban kielégíti.

  A tápanyagigényt pedig az állat nagysága (testmérete) kora, (életszakaszok) és életmódja (aktiv, vemhes, kövér,stb.) határozza meg.

  Azonban minden méretre, minden életkorra, a különböző életmódokra külön tápot készíteni nagyon drága, de mégis kell, hiszen más a tápanyagok iránti igénye egy növendék, egy aktiv felnőtt egy idősődő felnőtt vagy egy idős állatnak. Minden életkoron belül is más az ígénye egy kis , vagy közepes , vagy egy nagytestű kutyának , és természetesen a kutyák, macskák mindegyikének más és más az életmódja is: lehet elhízott vagy vemhes, munka kutya, stb.

  Ennek a sokféle szempontnak a kielégítésére szolgáló tápsort nagyon kevés tápgyártó cég képes elkészíteni hiszen ennyiféle táp gyártása bonyolult, folyamatos kutatást igényel, s mindez nagyon drága.

  Érdemes azt is nézni a táp kiválasztásánál, hogy -az tápanyag és energia igény kielégítése mellett -milyen egyébb újdonságokat, előnyöket nyújt. Ilyen lehet pld. ha a táp tartalmazza a mostanában oly sokat kutatott, a halolajban előforduló egyik zsírsavat: a DHA-t, mely jótékonyan hat a gyerekek és kölyök kutyák intelligenciájára , tanulási képességeikre.

  A fentiek alapján tehát tápválasztásnál a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

  1. Napi etetési költséget hasonlitsuk össze
  - NE a zsák árát, vagy a táp kilógrammonkénti árát!

  2. Napi adag : - a kisebb napi etetendő mennyiséget részesítsük előnyben
  -a gyomorcsavar megelőzése és
  -a kisebb napi etetési költség érdekében!

  3. Összetvők : a csomagoláson
  - az első helyen állati eredetű (csirke, bárány, hal) fehérje alapanyag szereplejen!

  4. Életkor-testméret- életmód: melyik cég biztosít teljes tápsort
  - külön tápot 4 életszakaszra : növendék -aktiv felnőtt- érett felnőtt-idős kutyák számára
  - a különbőző méretű : kis - közepes -nagytestű kutyák számára,
  -a különböző életmódú , elhízott, vemhes, aktív, lusta, kutyák macskák számára !

  5. Csomagolás:
  A rajta feltüntetett érdemi információkat, (összetevők, összetétel, napi adag, életkor, méret, életmód)

  NE pedig az érzelmekre ható képeket pld. saját kutyánk fajtájának képét- keressük!!!!

  Soha NE a reklámok, érzelmi hatások, mintacsomagok kóstoltatása alapján, hanem mindig kizárólag az állat érdekeinek figyelembevételével és reális költségszámítások alapján döntsünk!

  Dr.Berkényi Tamás
  Állatorvos
  IAMS Europe
   
    vissza   fel  
  Specialitásaink
  - Helyben végezhető PROGESZTERON teszt
  - Az altatás kockázatának MINIMALIZÁLÁSA
  - Helyben végezhető vér- és vizelet vizsgálat
  - Geriátriai Program: Időskori szűrővizsgálat
   
   
  Városi éjszakai ügyelet
  A városi éjszakai sürgősségi ügyelet telefonszáma a következő: +36-30/970-54-19
   
   
  Elérhetőség
  Rendelő
  Cím:7633 Pécs, Endresz Gy. u. 19.
  E-Mail:kuckodoktor@gmail.com
  Telefon:+36-72/260-260
  Kérjük a felesleges várakozás elkerülése érdekében jelentkezzen be előre!
  Dr. Horváth Éva
  Telefon:+36-30/910-32-49
  Dr. Uzsoki Angéla
  Telefon:+36-70/601-02-95
   
  Térkép
  7633 Pécs, Endresz György u. 19.
   
  Idézetek
  "...ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra... Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

  Antoine de Saint-Exupéry
  "Mond szereted az állatokat? a kutyát, macskát, csacsit, lovat s a madarakat: a verebeket, rigót, galambot, pintyeket, akik a Földön veled élnek, s bundájuk, tolluk melegében nekik is van szívük, csak éppen nem beszélnek?"

  Rónai György
  Készítette: Köbli András v.1.0.2.3 (2009.07.03. 13:51:01)