Kuckó Állategészségügyi Központ
Ignits és Horváth Kft.
Menü
- Főoldal
- Szolgáltatások
- Állatorvosaink
- Egészségvédelem
- Etetés, táplálás
- Néhány betegségről
- Altatásról
- Kapcsolodó linkek
- Törvények
- Kultúra
- Külföldi utazás, mikrochip
- Képgaléria
 
- Bejelentkezés
- Regisztráció
 
Névnapok
 
 
Gazdi-Tudásbázis
 
Megjegyzés
Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll, ha bármilyen észrevétele van, ezt a következő címen jelezheti: kobliaa@gmail.com
Etetés, táplálás
 • A kutyák és a macskák helyes táplálásáról
 • Kutya és macskatápok: Melyik a legjobb?
 • Vemhes és szoptatós szukák táplálása
 • Kölyökkutyák táplálása
   
    vissza Kölyökkutyák táplálása
   
    A kutyák olyan egyediek, mint az emberek. Kicsi, nagy, öreg, fiatal. Ettől függetlenül azonban abban megegyeznek, hogy mindegyiküknek teljes értékű megfelelő összetételű tápra van szüksége. Mégis az eltérő kor és méret, eltérő táplálékigényt támaszt. Ez legfontosabb a kölyökkörben. A kölykök energiaigénye közel kétszerese lehet a felnőttekének, azonban előállhat az az eset, hogy gyomorkapacitásuk nem engedi felvenni azt a mennyiségű tápot, amelyben a tápanyagmennyiség fedezi az igényüket, kivéve, ha a tápot kimondottan így állították elő.

  Mikor tápot választasz, olyat válassz, amely magas emészthetőségű, tápanyagokban gazdag, 100% komplett prémium formula a növekedéshez. Ezek a kiváló minőségű formulák tartalmazzák azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét, zsírt és szénhidrátot, melyek kutyád egészséges fejlődéséhez szükséges. Prémium formula etetése során a következő eredmény látható:
  • rendkívüli izommunka
  • fényes tömött bunda
  • egészséges, bőr, csontok és fogak
  • kismennyiségű kemény széklet
  • vidám, egészséges hangulat
  • játékosság
  • tiszta csillogó szemek
  A kölyökkutyád az első hónapban növekszik a leggyorsabban. Az immunrendszer fejlődik, a csontok növekednek, az izomzat erősödik. Ennek a növekedési intenzitásnak a tápanyagok pontosan meghatározott összetételére van szüksége. Hogy biztos lehess benne, hogy a kiskutyád igényeinek megfelelő táplálékot kap, mely megőrzi egészségét és biztosítja jólétét, a következőket kell szem előtt tartanod:

  A kölykök táplálása
  A kölyköket a választástól négy hónapos korukig az etetési táblázatnak megfelelően 2-szer, 3-szor kell etetni, majd négy hónapos koruk után kétszer, szabályos időközönként. Fontos, hogy a kutya előtt mindig legyen friss víz.

  Több energia-több fehérje
  Kutatások kimutatták, hogy a kölyköknek kétszer annyi energiára van szükségük, mint felnőtt társaiknak. Ebben az időszakban a fokozott mértékű növekedéshez szükséges energia fedezésére van szükség, melyet energiában és tápanyagban gazdag, teljes és kiegyensúlyozott étrend képes fedezni. A kiváló minőségű állati eredetű fehérje hozzájárul az új szövetek kialakulásához.

  Eltérő méret-eltérő igények
  Nem minden kölyöknek egyezik a tápanyagigénye.

  Ha kistestű kölyökkutyád van...
  ...neki egy kilogrammra vetítve magasabb a metabolizációs rátája (gyorsabb az anyagcseréje), hamarabb éri el kifejlett kori testtömegét, mint a nagytestű fajták. Továbbá a kistestű fajták nagyobb arányú a fehérje, zsír, kalcium és foszfor igényük, melyet szervezetük a csontok növekedésére, valamint az izmok, és egyéb szövetek fejlődésére fordít. Tehát ha a kiskutyádnak olyan tápot adsz, mely kimondottan a kistestű fajták igényeihez mérten fejlesztettek ki, biztos lehetsz benne, hogy a növekedéséhez szükséges tápanyagok mennyiségét és minőségét biztosítod számára.

  A kistestű kölyköknek van még egy jellegzetessége: kis száj, és kis gyomor. Fontos, hogy ezek a kölykök olyan tápot kapjanak, melyek kis granulátumokból állnak, hogy könnyebben meg tudják rágni. A koncentrált tápanyagtartalmú formula biztosítja, hogy ezek a kölykök teljes értékű és kiegyensúlyozott tápot kapjanak, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy kisméretű gyomruk csak kis mennyiségű táplálékot képesek befogadni.

  Ha közepes testű kölyökkutyád van...
  ...akkor neki kissé magasabba az egy testtömeg kilogrammra vetített metabolizációs rátájuk, mint a nagytestűeknek. Ezek a fajták kifejlett kori testtömegüket 12-18 hónapos korukban érik el, tehát hamarabb, mint a nagytestű fajták. A közepes testű kölyköknek szükségük van fehérjére, zsírra, kalciumra és foszforra, hogy fedezzék a csontok, izmok, és egyéb szövetek fejlődésének igényét. Ezekből a tápanyagokból számukra többet kell biztosítani, mint a nagytestűek esetében, Tehát ha a kiskutyádnak olyan tápot adsz, mely kimondottan a közepes testű fajták igényeihez mérten fejlesztettek ki, biztos lehetsz benne, hogy a növekedéséhez és anyagcseréjéhez szükséges összetételű tápanyagot biztosítod számára.

  Ne feledd: a kölyköknek kis gyomruk van. Fontos, hogy tápanyagban gazdag tápot kapjon, így kis mennyiség felvételekor is hozzájuthat a teljes értékű, megfelelően összeállított esszenciális tápanyagokhoz.

  Ha nagytestű kölyökkutyád van...
  ...akkor neki alacsonyabb a metabolizációs rátája, mint a kisebb testű fajtáké. Mivel növekedése nagyobb mértékű, kifejlett kori testtömegét a 18-24 hónapra éri el, később, mint a kisebb fajták, így számukra kisebb energiát kell biztosítani.

  A nagytestű kölykök egy sor nagymértékű változáson megy keresztül. Tény, hogy a nagytestű fajták általában gyorsabban nőnek, mint kistestű társaik, de a legjobb, ha ezeket a kölyköket olyan táppal etetjük, mely fedezi igényeiket, azonban nem engedi a túl gyors növekedést, mert ez abnormális csontfejlődéshez vezethet. A nagytestű kölykök igényeit a kisebb mennyiségű kalcium is fedezi. Azok a kölykök, melyek túl sok energiához és kalciumhoz jutnak túl gyorsan növekednek, mely csontfejlődési, vagy izületi problémákhoz vezethet. Az ő esetükben a cél, egy visszafogott, egészséges növekedési arány. Ennek érdekében fontos, hogy olyan táplálást válasszunk, melyben precízen van összeállítva a zsír, a kalcium, a foszfor, és ez az összeállítás a nagytestű kölykök igényeinek felel meg.

  A megfelelő táp kiválasztása kis- és közepes testű fajták számára:
  Energia és fehérje mellette még számos fontos tápanyag és összetevőre van szükség a kölykök vitalitásához:
  • Vitaminokban gazdag halolaj, mely biztosítja a teljes körű egészséget
  • Esszenciális vitaminok és ásványi anyagok, mely az immunrendszert támogatja, és megalapozza a kölykök egészségét a növekedésnek ebben a kritikus szakaszában
  • Állati fehérjére alapozott proteinforrás, mely táplálja a növekedő izmokat, életfontosságú szerveket, a bőrt és a szőrzetet
  • A rostok segítik a kölykök érzékeny emésztőszervének egészséges működését, így több tápanyag marad a kiskutya szervezetében.
  • A kalcium és a foszfor ideális szintje hozzásegít hogy erős csontozatuk és fogazatuk fejlődhessen.

  A megfelelő táp kiválasztása nagytestű fajták számára:
  Hogy megfelelő összetételű tápanyagot biztosíts nagytestű kölyökkutyád számára, a következőket tartsd szem előtt:
  • Megfelelően beállított kalcium és foszfor szint, mely segíti az egészséges csontnövekedést.
  • Csökkentett kalória és zsírtartalom, mely fenntartja az ideális növekedési arányt
  • Vitaminokban gazdag halolaj, mely biztosítja a teljes körű egészséget
  • Esszenciális vitaminok és ásványi anyagok, mely az immunrendszert támogatja, és megalapozza a kölykök egészségét a növekedésnek ebben a kritikus szakaszában
  • Állati fehérjére alapozott proteinforrás, mely táplálja a növekedő izmokat, életfontosságú szerveket, a bőrt és a szőrzetet
  • A rostok segítik a kölykök érzékeny emésztőszervének egészséges működését, így több tápanyag marad a kiskutya szervezetében
  Ezek a fent említett összetevők a táplálás fontos építőkövei. Fontos hogy ezeket figyelembe vedd, mikor száraz, vagy esetleg konzerv tápot választasz a kölyökkutyának.

  A tápanyag kiegészítés veszélye
  Természetes, hogy ezekben a hónapokban kölyökkutyádnak a legmegfelelőbb táplálékot szeretnéd nyújtani. Egyesek úgy gondolják, ez csak úgy valósítható meg, ha kutaájuk tápját kiegészítik, ez azonban különböző egészségügyi problémához vezethet. Akár vitaminok, kalcium tabletta, konyhai ételmaradék, joghurt vagy hús etetésével felborítható az ásványi anyagok és tápanyagok egyensúlyban lévő kölcsönhatása, mely egyensúly igen fontos szerepet játszik. Egy ásványi anyag túlzott bevitele megakadályozhatja más ásványi anyagok felszívódását. Túlzott mennyiségű kalcium csontnövekedési zavarokhoz vezethet, főleg a nagytestű fajtákban. Egy kiváló minőségű kutyatáp pontosan a kutya életszakaszának, illetve méretének megfelelően van kialakítva, biztosítja számára a teljes és optimális összetételű tápanyagot-kiegészítés nélkül.

  Áttérés felnőtt tápra

  A kistestű kölykök 9-12 hónapos korukra érik el kifejlett kori testtömegüket-gyorsabban, mint nagytestű társaik, melyek még 24 hónapos korukra sem fejlődnek ki teljes mértében. A felnőtt táp etetését már 10 hónapos korban el lehet kezdeni. A kutyád nem fogja elsőre „díjazni” a változást, de ne csüggedj. Elősegítheted a folyamatot azzal, hogy fokozatosan térsz át a felnőtt tápra. Első lépésben próbálj összekeverni 25%-nyi felnőtt tápot 75%-nyi kölyöktáppal, majd fokozatosan told el az arányt az elkövetkező 3 napban, még 100%-os felnőtt táp etetését el nem érted nála.

  A közepes testű kölykök 12 hónapos korukra érik el kifejlett kori testtömegüket. Ebben a korban már megkezdheted az átállást a felnőtt tápra azonos módon, ahogyan azt a kistestűek esetében ajánlottuk.

  A nagytestű kölykök 18-24 hónapos korukra érik el kifejlett kori testtömegüket. Ebben a korban már megkezdheted az átállást a felnőtt tápra azonos módon, ahogyan azt a kistestűek és közepes testűek esetében ajánlottuk

   
    vissza   fel  
  Specialitásaink
  - Helyben végezhető PROGESZTERON teszt
  - Az altatás kockázatának MINIMALIZÁLÁSA
  - Helyben végezhető vér- és vizelet vizsgálat
  - Geriátriai Program: Időskori szűrővizsgálat
   
   
  Városi éjszakai ügyelet
  A városi éjszakai sürgősségi ügyelet telefonszáma a következő: +36-30/970-54-19
   
   
  Elérhetőség
  Rendelő
  Cím:7633 Pécs, Endresz Gy. u. 19.
  E-Mail:kuckodoktor@gmail.com
  Telefon:+36-72/260-260
  Kérjük a felesleges várakozás elkerülése érdekében jelentkezzen be előre!
  Dr. Horváth Éva
  Telefon:+36-30/910-32-49
  Dr. Uzsoki Angéla
  Telefon:+36-70/601-02-95
   
  Térkép
  7633 Pécs, Endresz György u. 19.
   
  Idézetek
  "...ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra... Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

  Antoine de Saint-Exupéry
  "Mond szereted az állatokat? a kutyát, macskát, csacsit, lovat s a madarakat: a verebeket, rigót, galambot, pintyeket, akik a Földön veled élnek, s bundájuk, tolluk melegében nekik is van szívük, csak éppen nem beszélnek?"

  Rónai György
  Készítette: Köbli András v.1.0.2.3 (2009.07.03. 13:51:01)