Kuckó Állategészségügyi Központ
Ignits és Horváth Kft.
Menü
- Főoldal
- Szolgáltatások
- Állatorvosaink
- Egészségvédelem
- Etetés, táplálás
- Néhány betegségről
- Altatásról
- Kapcsolodó linkek
- Törvények
- Kultúra
- Külföldi utazás, mikrochip
- Képgaléria
 
- Bejelentkezés
- Regisztráció
 
Névnapok
 
 
Gazdi-Tudásbázis
 
Megjegyzés
Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll, ha bármilyen észrevétele van, ezt a következő címen jelezheti: kobliaa@gmail.com
Etetés, táplálás
 • A kutyák és a macskák helyes táplálásáról
 • Kutya és macskatápok: Melyik a legjobb?
 • Vemhes és szoptatós szukák táplálása
 • Kölyökkutyák táplálása
   
    vissza Vemhes és szoptatós szukák táplálása
   
    Táplálékigény változások
  A vemhesség és a szoptatás nem csak a kutya szervezetében, hanem az életvitelében bekövetkező változásokért is felelős. Éppen ezért különös figyelmet kell fordítanunk táplálékigényének megváltozására, a teljes reprodukciós időszak alatt.

  Tervezzünk a vemhesség kezdete előtt
  Ha tervezed szukád befedeztetését, fontos, hogy előtte helyesen becsüld fel kondícióját. A fizikai igények miatt, problémákat okozhat, ha a vemhesség és szoptatás kezdetének idején a szuka nincs ideális egészségi állapotban.

  Ha a szuka ideális testsúlya alatt van, nehézségekbe ütközhet, hogy olyan mennyiségű táplálékot fogyasszon el, amely fedezi saját, és a magzatok igényeit is.

  Olyan mértékű, teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálás, mely a szuka ideális testsúlyát és kondícióját eredményezi, segíti a saját és az ivadékok egészséges állapotának fenntartását, a vemhesség és a szoptatás ideje alatt.

  Vemhesség
  A kutyák vemhességi ideje 9 hétig tart. A szukák súlya a hatodik hétig csak kismértékben, ezután egyre gyorsabb ütemben gyarapszik.

  A vemhes szukák energiaigénye a tömeggyarapodás jeleiben tükröződik. A vemhesség hatodik hetéig nem változik, de a fialásig a normál létfenntartási energiához képest 25-50%-al növekszik.

  Szoptatás
  A szukák súlya fialás után csökken, mégis a tápanyagigényük nagymértékben növekszik- ez a normál létfenntartási energia 2-3-szorosára nőhet, az alomszámtól függően- hogy szervezete fedezni tudja a kölykök táplálását és növekedését. Elegendő mennyiségű tej termeléséhez fokozott vízfelvételre van szükség.

  Hogy biztosítsuk a szoptatós szuka számára a megfelelő és elegendő tápanyaghoz való hozzájutást, etessünk vele tápanyag dús kölyöktápot. Anélkül, hogy az egy étkezésre szánt tápmennyiséget növelnéd, a szukát naponta inkább többször etesd. Biztosíts számára lehetőséget, hogy annyit ehessen egy nap, amennyi neki jólesik.

  Elválasztás
  A születés után 5 héttel a legtöbb kölyök érdeklődést mutat az anyja tápja iránt. Végül a kölykök egyre több szilárd tápot kezdenek enni, és kevesebbet szopnak. Ezzel egy időben a szuka is csökkenti az elfogyasztott táp mennyiségét. A legtöbb kölyök 8 hetes korára befejezi a szopást. Erre az időpontra az anyakutya energiaigénye is visszaesik a létfenntartó szintre, és ekkor már a vemhesség előtti normál tápot kell, hogy kapja.
   
    vissza   fel  
  Specialitásaink
  - Helyben végezhető PROGESZTERON teszt
  - Az altatás kockázatának MINIMALIZÁLÁSA
  - Helyben végezhető vér- és vizelet vizsgálat
  - Geriátriai Program: Időskori szűrővizsgálat
   
   
  Városi éjszakai ügyelet
  A városi éjszakai sürgősségi ügyelet telefonszáma a következő: +36-30/970-54-19
   
   
  Elérhetőség
  Rendelő
  Cím:7633 Pécs, Endresz Gy. u. 19.
  E-Mail:kuckodoktor@gmail.com
  Telefon:+36-72/260-260
  Kérjük a felesleges várakozás elkerülése érdekében jelentkezzen be előre!
  Dr. Horváth Éva
  Telefon:+36-30/910-32-49
  Dr. Uzsoki Angéla
  Telefon:+36-70/601-02-95
   
  Térkép
  7633 Pécs, Endresz György u. 19.
   
  Idézetek
  "...ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra... Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

  Antoine de Saint-Exupéry
  "Mond szereted az állatokat? a kutyát, macskát, csacsit, lovat s a madarakat: a verebeket, rigót, galambot, pintyeket, akik a Földön veled élnek, s bundájuk, tolluk melegében nekik is van szívük, csak éppen nem beszélnek?"

  Rónai György
  Készítette: Köbli András v.1.0.2.3 (2009.07.03. 13:51:01)