Kuckó Állategészségügyi Központ
Ignits és Horváth Kft.
Menü
- Főoldal
- Szolgáltatások
- Állatorvosaink
- Egészségvédelem
- Etetés, táplálás
- Néhány betegségről
- Altatásról
- Kapcsolodó linkek
- Törvények
- Kultúra
- Külföldi utazás, mikrochip
- Képgaléria
 
- Bejelentkezés
- Regisztráció
 
Névnapok
 
 
Gazdi-Tudásbázis
 
Megjegyzés
Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll, ha bármilyen észrevétele van, ezt a következő címen jelezheti: kobliaa@gmail.com
Egészségvédelem
 • Kedvenceink egészségvédelme
 • Ajánlott oltási program kutyák cicák részére
 • A kutyák ivartalanításának előnyei
 • Érvek, hogy miért ivartalanítsa macskáját
 • A vadászgörények egészségvédelméről
 • A nyulak egészségvédelméről
 • Geriártiai program (időskori egészség-csomag)
 • A gyakoribb kutyafajták fajtastandard szerint meghatározott marmagassága (cm) és ideális testtömege (kg)
 • Az öregedés
 • Zajfóbiás kutyák szilveszteri kezelése
 • Pár szó a kullancsokról és a védekezésről
   
  Kapcsolodó linkek :
 • Bővebben a Canvac vadászgörényeken való használatáról
   
    vissza Kedvenceink egészségvédelme
   
    Az állatok egészségének megőrzése összetett feladat. A gondos kiválasztás, a megfelelő élettér biztosítása, a helyes táplálás, és a céltudatos nevelés mellett állatorvosi bevatkozásokra is szükség van. Ezek közül a legfontosabbak a védőoltások szakszerű elvégzése. Sok olyan fertőző betegség van, amelyek ma is a megbetegedett állatok elpusztulásával végződnek. Szerencsére a legtöbb megelőzhető védőoltássokkal. A kutyakölykök oltási sorozatát már 6 hetes korban el kell kezdeni! Kölyökmacskák esetében pedig 8 hetes életkortól. Kutyáknál kötelező a veszettség elleni védőoltás (zoonózis törvény), melyet minden 3 hónaposnál idősebb kutyának, 30 napon belül kötelező beadatni. Cicáknál a veszettségoltás nem kötelező, de kijáró cicáknál mindenképpen ajánlott (szabadabb tartás, kóborlás, a legutóbbi veszettség megbetegedések mind cicákon jelentkeztek). A védőoltásokat évente ismételni szükséges, és ugyanúgy fontos az idős állatok esetén is (gyengülő immunrendszer, egyéb társbetegségek ellenállóképesség csökkentő hatása, a szopornyica kifejezetten idős kori fajtája).

  A betegségek megelőzésének másik fontos eleme a paraziták elleni rendszeres kezelések. A féreghajtásokat kutyáknál már 2 hetes korban el kell kezdeni, és kéthetente 4 alaklommal el kell végezni, majd évente 4 alkalommal tanácsos elvégezni. Cicáknál 8 hetes korban szükséges elkezdeni, hasonló módon mint a kutyáknál. A bolhák, kullancsok, és más külső élősködők a vérszívás mellett allergiás bőrgyulladást, a vakarózás miatt sebeket okozhatnak, fertőző betegségek terjesztői, a bolhák a galandférgek köztigazdái. Ellenük is rendszeres megelőző kezelést tanácsos alkalmazni (nyakörvek, vagy spot on:-bőrre csepegtethető oldat- formájában.

  A gyakori ellenérzések ellenére az ivartalanítás fontos eszköze a betegségek megelőzésének. Az ivartalanított állatok közérzete nem romlik (az egyszeri ellés pozitív hatása tévhit), teljes és bizonyítottan egészségesebb, hosszabb életet élnek, mint a nem ivartalanított társaik. Csökken a kóborlási vágy és elmaradnak a gyakori ivari megbetegedések (méhgyulladás, petefészek- méhdaganatok, álvemhesség, prosztatagyulladás, jóindulatú prosztata megnagyobbodás, ill. az emlődaganatok kialakulása idős korban csökken). Az ivartalanításra a 6-7 hónapos életkor a legalkalmasabb (fajták között eltérések vannak).

  Ugyancsak sok betegséget előzhetünk meg állataink megfelelő, helyes táplálásával. Ha az állatok jó minőségű gyári tápot kapnak, semmilyen egyéb takarmánykiegészítő nem szükséges. Különösen fontos, hogy a nagytestű, növésben lévő kölyköknek ne adjunk kiegészítő csonterősítőt (calciumtablettát), mert éppen ellentétes, káros hatást érhetünk el vele (túl gyors ütemű növekedés a hosszú csöves csontokon, következményes izületi problémák). A megfelelő, állatoknak gyártott vitaminkészítmények sokszor szükségesek. Ezek javítják a szervezet ellenálló képességét, elősegítik a kiegyensúlyozott fejlődést. Javasolt ezeket adagolni a „házi koszton” nevelt és vemhes, szoptató állatoknak, valamint bármilyen idült betegségben szenvedő kedvencünknek.

  Végül fontosak még a szűrővizsgálatok is. Egyes betegségek ugyanis észrevétlenűl alakulnak ki és súlyosbodnak. A biztonság fokozása érdekében, minden nagyobb műtét előtt, és az idős állatok számára évente ajánlott a laboratóriumi vérvizsgálat. Idős állatok számára kialakítottuk a geriátriai csomagunkat, melyről lásd a külön tájékoztatót.
   
    vissza   fel  
  Specialitásaink
  - Helyben végezhető PROGESZTERON teszt
  - Az altatás kockázatának MINIMALIZÁLÁSA
  - Helyben végezhető vér- és vizelet vizsgálat
  - Geriátriai Program: Időskori szűrővizsgálat
   
   
  Városi éjszakai ügyelet
  A városi éjszakai sürgősségi ügyelet telefonszáma a következő: +36-30/970-54-19
   
   
  Elérhetőség
  Rendelő
  Cím:7633 Pécs, Endresz Gy. u. 19.
  E-Mail:kuckodoktor@gmail.com
  Telefon:+36-72/260-260
  Kérjük a felesleges várakozás elkerülése érdekében jelentkezzen be előre!
  Dr. Horváth Éva
  Telefon:+36-30/910-32-49
  Dr. Uzsoki Angéla
  Telefon:+36-70/601-02-95
   
  Térkép
  7633 Pécs, Endresz György u. 19.
   
  Idézetek
  "...ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra... Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

  Antoine de Saint-Exupéry
  "Mond szereted az állatokat? a kutyát, macskát, csacsit, lovat s a madarakat: a verebeket, rigót, galambot, pintyeket, akik a Földön veled élnek, s bundájuk, tolluk melegében nekik is van szívük, csak éppen nem beszélnek?"

  Rónai György
  Készítette: Köbli András v.1.0.2.3 (2009.07.03. 13:51:01)