Kuckó Állategészségügyi Központ
Ignits és Horváth Kft.
Menü
- Főoldal
- Szolgáltatások
- Állatorvosaink
- Egészségvédelem
- Etetés, táplálás
- Néhány betegségről
- Altatásról
- Kapcsolodó linkek
- Törvények
- Kultúra
- Külföldi utazás, mikrochip
- Képgaléria
 
- Bejelentkezés
- Regisztráció
 
Névnapok
 
 
Gazdi-Tudásbázis
 
Megjegyzés
Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll, ha bármilyen észrevétele van, ezt a következő címen jelezheti: kobliaa@gmail.com
Egészségvédelem
 • Kedvenceink egészségvédelme
 • Ajánlott oltási program kutyák cicák részére
 • A kutyák ivartalanításának előnyei
 • Érvek, hogy miért ivartalanítsa macskáját
 • A vadászgörények egészségvédelméről
 • A nyulak egészségvédelméről
 • Geriártiai program (időskori egészség-csomag)
 • A gyakoribb kutyafajták fajtastandard szerint meghatározott marmagassága (cm) és ideális testtömege (kg)
 • Az öregedés
 • Zajfóbiás kutyák szilveszteri kezelése
 • Pár szó a kullancsokról és a védekezésről
   
  Kapcsolodó linkek :
 • Bővebben a Canvac vadászgörényeken való használatáról
   
    vissza Az öregedés
   
    Ezt az összeállítást azért készítettük, hogy megismertessük az öregedés során végbemenő változásokat, azok következményeit, és a terápiás lehetőségeket.

  Az állategészségügy gyors fejlődésének, az egyre fejlettebb megelőző kezeléseknek, a jobb táplálásnak köszönhetően napjainkban kedvenceink magasabb életkort élnek meg. Ahogy emberekben, állatokban is az idős korral együtt jár(hat) számos egészségügyi probléma, ezért e korcsoport nagyobb odafigyelést, gondozást igényel, és egyre nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés szerepe, a betegségek mihamarabbi felismerése.

  Az öregség komplex, előrehaladó élettani állapot, melyre jellemző, hogy az állat egyre kisebb mértékben képes alkalmazkodni a külső és belső megterhelésekhez. Az idős állat életfunkciói fokozatosan romlanak, a szervek működése beszűkül, a fizikai állóképesség, és a terhelhetőség hanyatlik. A mozgás korlátozódása következtében kisebb a kutya energiaigénye, az elhízásra való hajlam fokozódik.

  Az öregedéssel kapcsolatos fontosabb testi változások a következők:
  • az érzékszervek működése romlik (főleg a látás, és a hallás, agysejtek sorvadása)
  • az éberség, és a figyelem romlik
  • hormonális megbetegedések valószínűsége nő (cukorbetegség, pajzsmirigy betegség, Cusing kór)
  • az anyagcsere károsodik (szabad gyökök támadása, a kompenzáló mehanizmusok kimerülése)
  • az idegműködés károsodása
  A szervi és idegi elváltozások elkerülhetetlenül pszichikai és magatartászavarokat is maguk után vonnak: a felismerés, az emlékezés, az ingerek feldolgozása romlik, az ingerlékenység nő, az alvászavar gyakori, csökken az alkalmazkodás, a tájékozódás romlik.

  Az öregedést nem lehet meggátolni, azonban a kutya és gazdája számára olyan körülményeket lehet teremteni, amiben az öregedés során jó lehet az életminőség.

  Az időskor kezdetét a legtöbb kutató szerint a testtömeghez, ill. a testnagysághoz lehet viszonyítani:
  Állat Testtömeg (kg) Időskor kezdete (év)
  Kis testű kutya < 10 11,2
  Közepes testű kutya 11-25 9,5
  Nagy testű kutya 20-45 8,5
  Óriás testű kutya 45 < 7,4
  Macska   11,5


  Tünetek, melyekre figyeljünk az eddigiek mellett (egy -egy tipikus öregkori betegség első tünete lehet): fájdalmas felállás -lefekvés, hátsó testfél gyengeség- rogyadozás, bizonyos mozgásformák kerülése, fogyás, rossz szájszag, válogatósság, éjszakai- reggeli száraz köhögés, terhelésre száraz köhögés, a vízfogyasztás, vizeletürítés fokozódása (éjszaka bepisil az eddig szobatiszta állat), szimmetrikus szőrhullás, időszakos hányás. Ha ezen tünetek közül, bármelyik jellemző állatára, mihamarabb keresse fel állatorvosát!

  Rendszeres szűrővizsgálatok: a betegségek, elváltozások mihamarabbi felismerését teszik lehetővé. Ebből a szempontból a laboratóriumi értékeknél (szervfunkciós paraméterek) kiemelten fontos a tendencia, egy adott értéknél. Akár maradhat a normálértéken belül is, de ha fokozatosan növekszik az mindenképp figyelmet érdemel! A szűrővizsgálatokat akkor célszerű elkezdeni, amikor az idős korra jellemző tünetek és elváltozások még nem általánosak (1/2-1 évvel az időskor kezdete előtt), és minimum 6 havonta ajánlott ismételni!

  Gyógyszeres kezelés: az egyes szervi betegségek speciális kezelésén túl, gyógyszerekkel lassítani lehet az idegsejtekre ható toxikus folyamatokat, javítható az agy oxigén, és vérellátása: hatóanyag szerint a használható készítmények: Szelegilin, Nicergolin, Propentofilln, N,N-dimetilglicin (állatgyógyászati készítményük: Karsivan tabletta, Vetri DMG Liquid), illetve két komplex természetes összetételű készítmény a Dyna-Lode és a DOGtor RX, melyek segítik megőrizni az időkori vitalitást, szellemileg tompult állapotban, memóriakárosodással kísért viselkedési zavarokban, csökkent halló-látóképesség esetén használható. Bizonyos homeopatiás készítmények is jótékony hatással vannak az agy öregedési folyamataira, és az az anyagcserére.

  Diéta, táplálékkiegészítés: megfelelő táplálékkal az idegrendszer öregedési folyamatait, anyagforgalmi rendellenességeit kedvezően lehet befolyásolni: eszenciális zsírsan kiegészítés, L-karnitin, B6-, E vitmain, ginkgo stb. (készítmények: Immunovet, Megavit UM, Dyna-Lode)

  Mentális tréning: ahogy emberekre kutyákra is igaz, hogy életük során mentálisan foglalkoztatott, ösztönzött kutya még idős korában is több készséget őriz meg, mint amelyiket szellemi tevékenységre nem késztettek. Ezért szellemileg foglalkoztassuk őket, hagyni kell, hogy a napi eleségükért megdolgozzanak.

  Idős kutya társítása fiatallal: a felvetésre nincs egyértelmű válasz, mivel ebben sok egyedi tényező játszik közre. Egyes idős kutyák valósággal kivirágoznak, ha partnernek egy kölyköt kapnak, mások viszont még gyorsabban öregednek, és semmi örömüket nem lelik abban, ha fiatalos aktivitás kerül a házba. . A döntésben segít annak megfigyelése, hogy az idős kutya más, ismerős kutyákkal milyen kapcsolatban áll, illetve a következő alapelv alkalmazható, mely független az egyedi helyzettől, és a kutya személyiségétől. Ha valakinek egy jól kiképzett öreg kutyája van, melynek semmiféle nemkívánatos vagy kellemetlen szokása nincs, akkor egy fiatal kutyának ő a legjobb tanítója. Ha valakinek egy olyan öreg kutyája van, amelynek nemkívánatos, vagy kellemetlen szokásai vannak, az ezeket a fiatalnak átadja, amelyik ezt továbbviszi. Ilyen esetben ne jöjjön fiatal kutya a házba.
   
    vissza   fel  
  Specialitásaink
  - Helyben végezhető PROGESZTERON teszt
  - Az altatás kockázatának MINIMALIZÁLÁSA
  - Helyben végezhető vér- és vizelet vizsgálat
  - Geriátriai Program: Időskori szűrővizsgálat
   
   
  Városi éjszakai ügyelet
  A városi éjszakai sürgősségi ügyelet telefonszáma a következő: +36-30/970-54-19
   
   
  Elérhetőség
  Rendelő
  Cím:7633 Pécs, Endresz Gy. u. 19.
  E-Mail:kuckodoktor@gmail.com
  Telefon:+36-72/260-260
  Kérjük a felesleges várakozás elkerülése érdekében jelentkezzen be előre!
  Dr. Horváth Éva
  Telefon:+36-30/910-32-49
  Dr. Uzsoki Angéla
  Telefon:+36-70/601-02-95
   
  Térkép
  7633 Pécs, Endresz György u. 19.
   
  Idézetek
  "...ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra... Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

  Antoine de Saint-Exupéry
  "Mond szereted az állatokat? a kutyát, macskát, csacsit, lovat s a madarakat: a verebeket, rigót, galambot, pintyeket, akik a Földön veled élnek, s bundájuk, tolluk melegében nekik is van szívük, csak éppen nem beszélnek?"

  Rónai György
  Készítette: Köbli András v.1.0.2.3 (2009.07.03. 13:51:01)