Kuckó Állategészségügyi Központ
Ignits és Horváth Kft.
Menü
- Főoldal
- Szolgáltatások
- Állatorvosaink
- Egészségvédelem
- Etetés, táplálás
- Néhány betegségről
- Altatásról
- Kapcsolodó linkek
- Törvények
- Kultúra
- Külföldi utazás, mikrochip
- Képgaléria
 
- Bejelentkezés
- Regisztráció
 
Névnapok
 
 
Gazdi-Tudásbázis
 
Megjegyzés
Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll, ha bármilyen észrevétele van, ezt a következő címen jelezheti: kobliaa@gmail.com
Néhány betegségről
 • A fogkövesség
 • A kutyák epilepsziás működészavarairól
 • Az allergiás bőrgyulladás, az atópia
 • Az elhízás
 • Az emlődaganatokról
   
    vissza A fogkövesség
   
    Kórlefolyás

  A fogkövesség a kutyák és a macskák leggyakoribb fogászati megbetegedése (az emberekben leggyakoribbnak mondható fogszuvasodás a húsevők alacsonyabb szájüregi pH-ja miatt gyakorlatilag alig fordul elő), a középkornál idősebb kutyák 40%-át érinti. A fogkövesség kialakulása, lassú, pár hónapos folyamat, mely előrehaladott formában fogmedergyulladást okoz. A nem kezelt fogmeder gyulladás súlyos következményekkel járhat az állatok egészségére (baktériumszóródás következményeként szívbelhártyagyulladás, gócos vesegyulladás...).
  A fogkő kialakulása a takarmányból az állatok fogára lerakódott plakk kialakulásával kezdődik. A plakk-képződés még egy visszafordítható folyamat, az állat fogairól könnyen eltávolítható, ill. megfelelő rágás során eltávozik. A gyári száraz- ill. konzerv kutyatápok világában, kedvenceink egyszerűen nem rágnak eleget, így ez a természetes, jótékony, tisztító mechanizmus nem kielégítő. Ehhez járul még hozzá bizonyos fajták geneteikai hajlama is (toy fajták, terrierek, uszkárok, spánielek). A plakkra a nyálból kiváló calcium- és magnézium sók lerakódnak, és alakítják ki lassan a fogkövet. Ez eleinte vékony sárgás felrakódás, később amikor már jelentősebb vastagságot ér el, vaskos páncélként vonhatja be a fogakat. A fogkőfelrakódások bekúsznak a fogíny alá, ellazítják a fogakat a fogágyban, másrészt kitünő lakhelyet találnak maguknak alattuk az egyes baktériumok. Ennek következtében súlyos fogínygyulladás (duzzadt, vérzékeny íny, majd ínyelhalás), fogmedergyulladás alakul ki. Előrehaladott stádiumban a rágás egyre fájdalmasabb, nehezített, az állatok sokszor már csak puha, pépes eleséget esznek, a lehelet pedig egyre bűzősebb. Legsúlyosabb esetben az állkapocs csont idült gyulladása, foggyökértályogok, a bakteriális góc, és szóródás miatt pedig szívbelhártyagyulladás, szívizomelfajulás, gócos vesegyulladás, veseelfajulás, májgyulladás, ill. májelfajulás alakulhat ki.


  Gyógykezelés

  A lerakódott fogkövet időnként el kell távolíttatni. Ennek hagyományos módszere a kézi fogászati eszközökkel történő lepattintás. Másik módszer az ultrahangos berendezéssel történő eltávolítás. Mindkét módszerhez az állatokat mélyen bódítani, ill. altatni szükséges.

  Megelőzés, ill. a fogkő kialakulásának késleltetése:
  • A fogak rendszeres ápolása, kézi, mechanikus tisztítása a plakkok eltávolítása céljából: naponta egyszer vizes vattával áttörölni a fogakat. Ez megoldható kutya-cica fogkrémmel, ill. fogkefével is. A fogkrémeknek enzimatikus módon plakk-képződés gátló hatásuk is van. A fogápoláshoz már kicsi koruktól szükséges hozzászoktatni az állatokat, mert enélkül nem fogják eltűrni a szájban történő turkálást, emellett feltétlen engedelmesség is kell hozzá. Ha azonban sikerül elfogadtatni velük azt a procedúrát, biztosan csökkenttő a későbbi fogkő-eltávoltások száma.
  • Több rágással elősegíteni a plakkok eltávolítását: olyan csontok etetése (sertés, marha csöves csontok; sertés csontot csak főzve!!!), melyet az állat nem tud megenni, csak rágcsálni. Speciális műcsontok etetése, melyek nagyon keményre préseltek, s mintegy kutyafogkefeként funkcionálnak. Speciális diétás száraztápok etetése, melyek szerkezete, és szemcsemérete úgy lett kialakítva, hogy elrágásuk során erőteljes súroló hatás érvényesül, mely segít eltávolítani a kezdeti lerakódásokat (Hill’s t/d, Royal canin). Száraz kenyér, ill., száraz kifli etetése, ill. az ezekkel történő játék ugyancsak hasonló hatást eredményezik.
  • Enzimatikus módon a plakk-képződés csökkentése: speciális kutyafogrémek, emulziók, enzimatikus porok (Plakk-Off), melyek rágás nélkül is a plakképződést csökkentik.
   
    Szerző: Dr. Ignits Éva és Dr. Horváth Éva  
   
  Kapcsolodó linkek :
 • www.virbac.hu
   
   
    vissza   fel  
  Specialitásaink
  - Helyben végezhető PROGESZTERON teszt
  - Az altatás kockázatának MINIMALIZÁLÁSA
  - Helyben végezhető vér- és vizelet vizsgálat
  - Geriátriai Program: Időskori szűrővizsgálat
   
   
  Városi éjszakai ügyelet
  A városi éjszakai sürgősségi ügyelet telefonszáma a következő: +36-30/970-54-19
   
   
  Elérhetőség
  Rendelő
  Cím:7633 Pécs, Endresz Gy. u. 19.
  E-Mail:kuckodoktor@gmail.com
  Telefon:+36-72/260-260
  Kérjük a felesleges várakozás elkerülése érdekében jelentkezzen be előre!
  Dr. Horváth Éva
  Telefon:+36-30/910-32-49
  Dr. Uzsoki Angéla
  Telefon:+36-70/601-02-95
   
  Térkép
  7633 Pécs, Endresz György u. 19.
   
  Idézetek
  "...ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra... Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

  Antoine de Saint-Exupéry
  "Mond szereted az állatokat? a kutyát, macskát, csacsit, lovat s a madarakat: a verebeket, rigót, galambot, pintyeket, akik a Földön veled élnek, s bundájuk, tolluk melegében nekik is van szívük, csak éppen nem beszélnek?"

  Rónai György
  Készítette: Köbli András v.1.0.2.3 (2009.07.03. 13:51:01)