Kuckó Állategészségügyi Központ
Ignits és Horváth Kft.
Menü
- Főoldal
- Szolgáltatások
- Állatorvosaink
- Egészségvédelem
- Etetés, táplálás
- Néhány betegségről
- Altatásról
- Kapcsolodó linkek
- Törvények
- Kultúra
- Külföldi utazás, mikrochip
- Képgaléria
 
- Bejelentkezés
- Regisztráció
 
Névnapok
 
 
Gazdi-Tudásbázis
 
Megjegyzés
Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll, ha bármilyen észrevétele van, ezt a következő címen jelezheti: kobliaa@gmail.com
Néhány betegségről
 • A fogkövesség
 • A kutyák epilepsziás működészavarairól
 • Az allergiás bőrgyulladás, az atópia
 • Az elhízás
 • Az emlődaganatokról
   
    vissza Az allergiás bőrgyulladás, az atópia
   
    Az allergiás bőrgyulladás a kutyák egyik leggyakoribb viszketettséget okozó bőrbántalma. A betegség fő típusa, egy túlérzékenységi reakció légköri allergénekre, melynek hajlama genetikailag öröklődik. A vakarózás minden felismerhető bőrelváltozás nélkül indul, s kezdetben a rendes, saját testápolási gyakorlatnak tűnhet. A vakarózás jellemző helyei a következők: a lábvégek nyalása, rágása, a pofák, és szem körüli területek dörzsölése, a hónalji- lágyéki, és a comb belső felületének nyalása, vakarózása. Súlyos esetben az egész testfelületre kiterjedhet. Az atópiás kutyák 80%-nál egy, -vagy kétoldali külső hallójárat gyulladás is kialakul (fülkagyló kipirosodás, a fülek vakarása, rázása). A vakarózás miatt mechanikus bőrsérülések alakulhatnak ki: kipirosodás, sebek, pörkök, kimaródás, melyekhez bakteriális, ill. gombás fertőzés társulhat, melyek a bőrtüneteket súlyosbítják (ezek mindig másodlagosak, a vakarózás következményei).
  Életkor: általában 6 hónapostól- 3 éves korig jelentkezik először (de előfordulhat az első megjelenés évekkel később is).
  Fajtadiszpozíció: West highlad white terrier, yorkshire terrier, uszkár, foxi, labrador- golden retriever, vizsla, dalamta, boxer, német juhász, tacskó, spániel de bármelyik fajtában és keverékekben is megjelenhet.
  Kiváltó allergén:
  • 1. helyen áll: háziporatkák, tárolási atkák, penészgombák (benti környezetben folyamatosan jelen vannak)
  • 2. helyen áll: emberi- és egyéb állati hámképletek (ugyancsak folyamatosan jelen vannak)
  • 3. helyen áll: fák, füvek pollenjei

  Az első két esetben az állatok viszketettsége szinte egész évben fennáll (az allergének nem küszöbölhetők ki), a 3. esetben a vakarózásra a szezonalitás jellemző (pl. tavasztól, őszig, a nyár bizonyos hónapjaiban).
  A betegség a kutyák élekorával súlyosbodhat, és egyre több allergénnel szemben válhatnak érzékennyé) pl. a szezonálisan vakarózó állat, később egész évben vakarózhat).
  Itt említeném meg a bolhaallergiás bőrgyulladást, ami szintén hasonló tüneteket okoz, csak itt a kiváltó allergén nem légköri, hanem a bolhák nyála. Ez a gyakoriság tekintetében ugyancsak az első helyet foglalja el a fennt leírtak mellett. Ezért az atópiás kutyáknál kiemelten fontos a folyamatos, rendszeres bolhakontroll, olyan bolhaírtó szerrel, mely a bolhacsípés előtt öli meg a bolhákat (spot on készítmények: Frontline, Ex-Spot, Adventix, Advocate, Stronghold).
  Diagnózis: a kórelőzmény, tünetek (fő- és mellékkritériumok) és a kezelésre adott válasz (antiallergiás kezelés) alapján a diagnózis kimondható. A kiváltó allergén(ek) megállapítására két féle lehetőség adott:
  • intradermális bőrteszt (a bőrbe fecskendezik az allergéneket, és a helyi gyulladásos reakciót nézik)
  • vérből az allergén- specifikus ellenanyagok mérése (egyszerűbb megoldás, egy vérvételből az összes allergén meghatározható, akár 60 fajta)
  Gyógykezelés: hosszabb (2-3 hónap) ideig fennálló viszketettségnél ajánlatos az allergiavizsgálat, mert az antiallergiás gyógyszereknek hosszú távon mellékhatásaik vannak, és az oki kezelés csak a kiváltó allergének pontos ismeretében lehetséges.

  OKI TERÁPIA:
  • az allergének kiküszöbölése: ez általában kivitelezhetetlen. Lehetőségek: bolhanyálallergia esetén folyamatos bolhakontroll. Poratka allergia esetében: inkább kinti tartózkodás, rendszeres takarítás, porszívózás (ez idő alatt, ill. utána 2 óráig az állatok ne tartózkodjanak a helyiségben), textil- ill. szőnyegmentes tartózkodási hely. Penészgombák elkerülése érdekében nedves helyiségek kerülése, a környezetben ne legyen sok szobanövény, ill. magas páratartalom. Pollenallergia esetén az állat ne járjon ki mezőre, erdőbe, séta után lábait lemosni.
  • Deszenzibilizálás: a kiváltó allergéneket egyre fokozódó dózisban, és egyre ritkuló gyakorisággal bevisszük az állat bőre alá, injekció formájában. Az állat a kezelés során megszokhatja, tolerálhatja az allergéneket. Ha a kezelés hatásos, az állat élete végéig folytatni kell 6- 8 hetente. Hatékonysága: 70%-os. Lásd a mellékelt tábláztokat.

  TÜNETI KEZELÉS: antiallergiás gyógyszerek adása
  • szteroid gyulladáscsökkentők: 100% -os hatásúak, de hosszú távon mellékhatások lehetnek! A minimális hatékony dózist kell megtalálni, amitől az állat nem vakarózik, ill. kombinálni a lentebb említett szerekkel, melyeknek önmagukban nincs 100%-os hatása, de az adandó szteroid dózisát csökkentik, ami nagyon fontos a mellékhatások miatt!
  • antihisztaminok: kb 10-15%-ban képes a viszketettséget csillapítani (Atarax tabl., Suprastin tabl.)
  • omega3-omega6 zsírsavak bevitele: 15-20% mértékben képesek a viszketettséget mérsékelni (Dermafit Dog, Cat)
  • gyógytápok: speciális összetételül révén a bőrben az allergiás mediátorok felszabadulását csökkentik. Fő komponensük ugyancsak az omega3, és 6 zsírsavak.
  • helyi kezelése a nagyon viszkető bőrterületekenk: samponok, emulziók (helyi szteroid kezelés): Alphaderm, Cortizeme, Bradobad
  • a társult bőrfertőzések kezelése antibiotikummal, ill. gomba ellenes szerrel
  A kezeléskor mindenképp arra kell törekednünk, hogy a szisztémás szteroidot lehetőség szerint elkerüljük, ezért a 2-5. pontban felsorolt készítményeket együttesen célszerű alkalmazni, mert mindegyik önmagában hozzájárul a viszketés csillapításához, és együttesen felerősítik egymás hatását. A vakarózás így ha nem is szüntethető meg, elfogadható mértékre csökkenthető.
   
    Szerző: Dr. Ignits Éva és Dr. Horváth Éva  
    vissza   fel  
  Specialitásaink
  - Helyben végezhető PROGESZTERON teszt
  - Az altatás kockázatának MINIMALIZÁLÁSA
  - Helyben végezhető vér- és vizelet vizsgálat
  - Geriátriai Program: Időskori szűrővizsgálat
   
   
  Városi éjszakai ügyelet
  A városi éjszakai sürgősségi ügyelet telefonszáma a következő: +36-30/970-54-19
   
   
  Elérhetőség
  Rendelő
  Cím:7633 Pécs, Endresz Gy. u. 19.
  E-Mail:kuckodoktor@gmail.com
  Telefon:+36-72/260-260
  Kérjük a felesleges várakozás elkerülése érdekében jelentkezzen be előre!
  Dr. Horváth Éva
  Telefon:+36-30/910-32-49
  Dr. Uzsoki Angéla
  Telefon:+36-70/601-02-95
   
  Térkép
  7633 Pécs, Endresz György u. 19.
   
  Idézetek
  "...ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra... Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

  Antoine de Saint-Exupéry
  "Mond szereted az állatokat? a kutyát, macskát, csacsit, lovat s a madarakat: a verebeket, rigót, galambot, pintyeket, akik a Földön veled élnek, s bundájuk, tolluk melegében nekik is van szívük, csak éppen nem beszélnek?"

  Rónai György
  Készítette: Köbli András v.1.0.2.3 (2009.07.03. 13:51:01)