Kuckó Állategészségügyi Központ
Ignits és Horváth Kft.
Menü
- Főoldal
- Szolgáltatások
- Állatorvosaink
- Egészségvédelem
- Etetés, táplálás
- Néhány betegségről
- Altatásról
- Kapcsolodó linkek
- Törvények
- Kultúra
- Külföldi utazás, mikrochip
- Képgaléria
 
- Bejelentkezés
- Regisztráció
 
Névnapok
 
 
Gazdi-Tudásbázis
 
Megjegyzés
Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll, ha bármilyen észrevétele van, ezt a következő címen jelezheti: kobliaa@gmail.com
Altatásról
 • Fontos tudnivalók a műtéttel, altatással kapcsolatban
 • Teendők az állatok altatásával kapcsolatban
   
      Fontos tudnivalók a műtéttel, altatással kapcsolatban
   
   
  • Altatás előtt 12 órán át koplaltassa kutyáját, cicáját!
  • Altatás előtt 4 órán belül már inni se kapjon az állat!
  • Kiemelten fontosnak tartjuk, már a műtét előtti-, és alatti fájdalomcsillapítást, hiszen minden műtét valamilyen fokú fájdalommal, stresszel jár (már a beérkezés is). Ez a stressz és a fájdalom étvágytalansághoz, alvászavarhoz, izomfáradsághoz, az immunrendszer károsodásához, a sebgyógyulás, és felgyógyulás idejének hosszabbodásához vezet, összességében növeli a komplikációk veszélyét. A fájdalom az altatás alatt, bár nem tudatosul, ugyanúgy káros anyagok felszabadulását okozza, melyek már ekkor kifejtik a szervezetre a hatásukat.
  • Az állat korábbi betegségeiről, műtéteiről, gyógyszerérzékenységről tájékoztasson bennünket!
  • Az állatot altatás után a teljes felébredésig tartsa zárt, nyugodt, száraz, meleg helyen, nehogy lehűljön!
  • A félrenyelés veszélye miatt ne etesse, ne itassa kedvencét, míg teljesen magához nem tér, éber, és egyenesen jár!
  • Az ébredési idő a fajtától, életkortól, az általános állapottól, altatás módjától stb. függ.
  • Az ébredés átmeneti izgalommal, nyálzással, nyüszítéssel, remegéssel, görcsöléssel, söt hányással járhat, mely tünetektől nem kell megijedni, nem az állat fájdalmát jelzik, csupán hallucinációs tünetek (egyedenként eltérő hosszúságú)!
  • A műtétet követő 1-2 napon bágyadtság, étvágytalanság jelentkezhet. Ez egyik jele lehet a fájdalomnak, melyen az általunk felírt fájdalomcsillapítóval segíthetünk.
  • Varratszedésig (általában 10 nap) gondoskodni szükséges a seb védelméről (általában gallér viselése)!
  • Az állat utólagos otthoni ápolását, táplálását, diétás etetését, gyógyszerezését kérjük utasításaink szerint végezze!
  • Ha váratlan tünet lépne fel (jelentős vérzés, helyi duzzanat, láz, rosszullét stb.) kérjük keresse fel rendelőnket!
   
    Szerző: Dr. Ignits Éva és Dr. Horváth Éva  
        fel  
   
      Teendők az állatok altatásával kapcsolatban
   
    Minden altatásban elvégzett beavatkozás, műtét, még egy teljesen egészséges állatnál is veszélyekkel jár(hat). Ezen esetleges műtéti baleseteknek ugyan nagyon kicsi az esélyük, de bárkivel, bármikor előfordulhatnak. Háziállataink altatása sokszor szükséghelyzet, hiszen nem tudjuk megmagyarázni kutyánknak, macskánknak, hogy maradjon egy kicsit nyugodtan a diagnosztika és gyógyulás érdekében.
  Ha tudomása van az altatandó állat bármilyen korábbi betegségéről, műtéteiről, gyógyszerérzékenységéről kérjük azt mindenképp közölje, hogy a narkózis kockázatait minimálisra csökkenthessük. A veszélyek, amelyek az altatással járnak többfélék lehetnek, és érinthetnek egy teljesen egészséges állatot is. Ezek közül a legfontosabbak: máj-vese-idegrendszeri károsodás, sokk, hányás, félrenyelés.
  Idős vagy rossz általános állapotú állatnál mindenképpen indokolt az altatás előtt kiegészítő laboratóriumi vizsgálatokat (vér-vizelet) végezni, hogy az esetleges szervi, idült betegségekre fény derüljön. Ez jelentősen csökkentik az altatás kockázatát, és elősegítik a gyógyulást.
  Az altatószerek egy része hánytat. Ha az állat érdemleges gyomortartalommal rendelkezik, azt tudatvesztése kezdeti szakaszában kihányhatja, és félrenyelés útján bekerülhet a tüdőbe. Fontos, hogy a tervezett műtétet megelőzően a páciens legalább 16-18 órán át koplaljon, és 4 órán át vizet se igyon. Kölykök esetében 12 órás koplaltatás elégséges.
  Minden olyan esetben tájékoztatni fogjuk Önt, ha egy műtét kockázata meghaladja az átlagos mértéket, és elmondjuk, miben rejlik ez a kockázat, ill. tájékoztatjuk a legmegfelelőbb altatási eljárásról.
  Kiemelten fontosnak tartjuk, már a műtét előtti-, és alatti fájdalomcsillapítást, hiszen minden műtét valamilyen fokú fájdalommal, stresszel jár (már a beérkezés is). Ez a stressz és a fájdalom étvágytalansághoz, alvászavarhoz, izomfáradsághoz, az immunrendszer károsodásához, a sebgyógyulás, és felgyógyulás idejének hosszabbodásához vezet, összességében növeli a komplikációk veszélyét. A fájdalom az altatás alatt, bár nem tudatosul, ugyanúgy káros anyagok felszabadulását okozza, melyek már ekkor kifejtik a szervezetre a hatásukat.
  Az ébredés: Az ébredési idő a fajtától, életkortól, az általános állapottól, altatás módjától függ. (10 perc-több óra). Ébredezés közben az állatok instabilak, ijedősek, nem ismerik fel gazdájukat. Remegés, görcsölés, nyüszítés, ugatás, sőt hányás előfordulhat, mely tünetektől nem kell megijedni (egyedenként eltérő hosszúságú). Ez egy természetes reakció, ami a gyógyszer szervezetből történő kiürülésekor alakul ki. Ha az állat otthon fog magához térni, olyan meleg, száraz, nyugodt helyet kell biztosítani számára, hogy sem magában, sem a környezetében kárt ne tudjon okozni (a földön, törékeny tárgyaktól távol) és ne hűljön le.
  Fontos, hogy kedvencünk, csak akkor kaphat enni és inni, ha teljesen magához tért, éber, egyenesen jár.
  Fontos, hogy az altatott állatokat hátukon át ne forgassuk, csak a hasuk felé, a gyomorcsavarodás veszélye miatt. A műtéti beavatkozások után a bőrvarratokat az állatok idegenként kezelhetik, így fogaikkal kitéphetik, a sebet nyalogathatják ezért szinte mindig védőgallér felhelyezése szükséges. Ennek hiányában a sebek szétnyílhatnak, a varratok gennyesedhetnek!!! A gallérnak a varratszedés időpontjáig szigorúan az állaton kell maradnia, ami általában 10-12 nap. Cicákat ez idő alatt nem tanácsos kiengedni az utcára, mert gallérbak könnyebben beakadhatnak, fennakadhatnak tárgyakon, illetve látóterük csökken, így a veszélyt késve észlelhetik (pl. kutya)
  Otthoni sebkezelésre a vény nélkül kapható betadine kenőcsöt ajánljunk, mely puhítja, és fertőtleníti a bőrt. Naponta egyszer-kétszer kenhetjük át vele vékonyan a sebet.
  A műtétek utáni lábadozást, a komplikációmentes gyógyulást általában gyógyszeres kezeléssel támogatjuk. Ha speciális ellátásra nincs szükség fájdalomcsillapítást, és antibakteriális kezelést alkalmazunk. A műtétet követő 1-2 napon bágyadtság, étvágytalanság jelentkezhet.

  Kérjük kövesse utasításainkat az otthoni táplálással, gondozással kapcsolatban, ha pedig bármi problémát észlel a beteg gyógyulásával kapcsolatban (beduzzadt, erősen váladékozó, vérző seb, általános állapot romlása, étvágytalanság) keressen fel bennünket!!!
   
    Szerző: Dr. Ignits Éva és Dr. Horváth Éva  
        fel  
  Specialitásaink
  - Helyben végezhető PROGESZTERON teszt
  - Az altatás kockázatának MINIMALIZÁLÁSA
  - Helyben végezhető vér- és vizelet vizsgálat
  - Geriátriai Program: Időskori szűrővizsgálat
   
   
  Városi éjszakai ügyelet
  A városi éjszakai sürgősségi ügyelet telefonszáma a következő: +36-30/970-54-19
   
   
  Elérhetőség
  Rendelő
  Cím:7633 Pécs, Endresz Gy. u. 19.
  E-Mail:kuckodoktor@gmail.com
  Telefon:+36-72/260-260
  Kérjük a felesleges várakozás elkerülése érdekében jelentkezzen be előre!
  Dr. Horváth Éva
  Telefon:+36-30/910-32-49
  Dr. Uzsoki Angéla
  Telefon:+36-70/601-02-95
   
  Térkép
  7633 Pécs, Endresz György u. 19.
   
  Idézetek
  "...ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra... Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

  Antoine de Saint-Exupéry
  "Mond szereted az állatokat? a kutyát, macskát, csacsit, lovat s a madarakat: a verebeket, rigót, galambot, pintyeket, akik a Földön veled élnek, s bundájuk, tolluk melegében nekik is van szívük, csak éppen nem beszélnek?"

  Rónai György
  Készítette: Köbli András v.1.0.2.3 (2009.07.03. 13:51:01)