VIVÁT RÁKÓCZI!   VIVÁT KURUCOK!


















Céljaink

A Kuruc Hagyományőrző Egyesületet 2000-ben alakult, Rákóczifalva névadója - II. Rákóczi Ferenc fejedelem - tiszteletére, a Rákóczi-szabadságharc és a kuruc kor hagyományainak ápolása, valamint az utókor számára történő megőrzése céljából. 

Az Egyesület megalakulásának évében országos és nemzetközi rendezvényt hirdettünk meg, Aratófalatok Ünnepe néven. Az eseményt azóta minden évben megszervezzük, mely közben kiegészült a Hagyományfesztivál elnevezéssel. A programok gerincét kenyérsütő bemutató és verseny, népművészeti filmszemle és konferencia, valamint népi hagyományok felelevenítése alkotja. Kezdeményezésünk elismeréseként 2002-ben elnyertük az Észak-alföldi Régió Ajánlásával Minősítést a Magyar Turizmus Zrt. Regionális Marketing Igazgatóságnál. További, évenként ismétlődő rendezvényünk az Országos Kuruc Toborzó és Kurucbál, amely II. Rákóczi Ferenc születésnapjához kapcsolódik.

Szervezetünk gyorsan ismerté vált, s egyre több és több országos és nemzetközi programokban való részvételre kaptunk felkérést és meghívást. Részt vettünk és első helyezést értünk el a Debreceni Virágkarneválon, különdíjban részesültünk a Nemzeti Lovas Fesztiválon, valamint a Lovas Világtalálkozón, s szerepeltünk a Hídember című film forgatásán is. 2007-ben megkaptuk a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Turisztikai Védjegye Címet a Megyei Önkormányzattól, a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól pedig a filmszakmai szervezetében való regisztrációt.

A rendezvényeknek köszönhetően nemzetközi kapcsolatok kialakítására is kiterjedhetett tevékenységünk. Szoros együttműködés jött létre erdélyi, felvidéki, vajdasági, valamint német, bolgár és török önkormányzatokkal, civil szervezetekkel is.

Legújabb programunk a Hagyományok Útjaelnevezést kapta, mely kulturális és turisztikai útvonalak létrehozására és működtetésére irányuló hálózati rendszer kialakítása. Hosszú távú tervünk egy kulturális és turisztikai létesítmény megvalósítása, mely a Kuructanya elnevezést kapta.


Az egyesület célkitűzései:

- Hagyományaink feltárása, népszerűsítése és az utókor számára való megőrzése.

- Nemzetközi és hazai kapcsolatok fejlesztése a közművelődés erőforrásainak aktivizálásával és a népi hagyományok felelevenítésével.

- A közművelődés társadalmi fontosságának hangsúlyozása, folyamatos fejlesztésének szükségességére való felhívás közéletünkben.

- Az ifjúság aktivizálása az amatőr művészeti csoportok széleskörű bevonásával.

- A térség turisztikai és gazdasági vonzerejének erősítése.

- Testvérvárosi, valamint befektetői kapcsolatok hagyományteremtése, ápolása.

- A Magyar Honvédség és honvédelem népszerűsítése.






A honlapot működteti: Kuruc Hagyományőrző Egyesület
5085 Rákóczifalva, Kossuth Lajos út 23., e-mail: kurucok@t-online.hu - tel./fax: 56/441-464
design: Terenyei Attila -  2009.