Almasav
(oxi-borostyánkősav)

C4H6O5

Fizikai tulajdonságai:
Olvadáspont: 100 °C
Forráspont: 151 °C (bomlik)
Moláris tömeg: 134,1 g/mol
Sűrűség: 1,6 g/cm³
Vízben jól oldódik.

A tiszta almasav színtelen, nedvszívó krisályos anyag. Vízben és alkoholban is jól oldódik. Nehezen lehet kikristályosítani. Kétbázisú, háromértékű szerves sav, oxisav; a borostyánkősav hidroxilszármazéka. Van egy aszimmetriás szénatom a molekulájában, így jobbra (+)-, balra (-)-forgató és racém módosulatai ismertek. Normális és savanyú sókat képez, melyeket malátoknak nevezünk (pl. kálium-malát, nátrium-malát). Savakkal és alkoholokkal is észerek képződnek belőle. Előfordulása: éretlen gyümölcsökben (pl. alma, egres, cseresznye, szilva, barack) és bogyókban (pl. bodza, ezüsttövis, rebarbara). Az éretlen gyümölcsökben a (-) módosulatban van jelen. Az éretlen gyümölcsök vagy a bogyók kipréselt nedvéből állítják elő. Az élelmiszeriparban ízesítésre ("citrompótló tabletta") - citromsav, borkősav helyett -, hús, halak tartósítására, a borok öregítésére használják. Vérszegénység ellen és hashajtóként is alkalmazhatják a gyógyászatban. Érdemes hűvös, száraz helyen, jól zárható edényben tárolni.
Veszélyek:

irritatív
Jelenleg nincs kép.
Vissza