C4H6O5 Fizikai tulajdonságai: |
A tiszta almasav színtelen, nedvszívó krisályos anyag. Vízben és alkoholban is jól oldódik. Nehezen lehet kikristályosítani. Kétbázisú, háromértékű szerves sav, oxisav; a borostyánkősav hidroxilszármazéka. Van egy aszimmetriás szénatom a molekulájában, így jobbra (+)-, balra (-)-forgató és racém módosulatai ismertek. Normális és savanyú sókat képez, melyeket malátoknak nevezünk (pl. kálium-malát, nátrium-malát). Savakkal és alkoholokkal is észerek képződnek belőle. Előfordulása: éretlen gyümölcsökben (pl. alma, egres, cseresznye, szilva, barack) és bogyókban (pl. bodza, ezüsttövis, rebarbara). Az éretlen gyümölcsökben a (-) módosulatban van jelen. Az éretlen gyümölcsök vagy a bogyók kipréselt nedvéből állítják elő. Az élelmiszeriparban ízesítésre ("citrompótló tabletta") - citromsav, borkősav helyett -, hús, halak tartósítására, a borok öregítésére használják. Vérszegénység ellen és hashajtóként is alkalmazhatják a gyógyászatban. Érdemes hűvös, száraz helyen, jól zárható edényben tárolni. |
Veszélyek: | |
![]() irritatív |
|
Jelenleg nincs kép. | |
Vissza |