H3BO3 Fizikai tulajdonságai: |
A vegyiparban alapanyag. Fehér, színtelen por, hideg vízben rosszul oldódó szilárd anyag. Rétegrácsos szerkezetű. A rétegeket hidrogénkötések kapcsolják össze. A bórsav hevítés hatására tetrabórsavvá (H2B4O7), tovább hevítve bór-trioxiddá alakul. Ha a bórsav hidrogénatomjait alkilcsoportokkal helyettesítjük, a bórsav észterei keletkeznek, pl. metil-alkohollal bórsavas metilészter keletkezik. Ezek a vegyületek jellegzetesen zöld színűre festik a lángot, ezért az analitikában a bór kimutatására használják őket. Ha szemünkbe lúg freccsenne, híg bórsavoldattal kell közömbösíteni. Tartósítószerként alkalmazzák, valamint fertőtlenítőszerként. |
Veszélyek: | |
![]() ártalmas |
|
Vissza |