Bórsav
(acidum boricum)

H3BO3

Fizikai tulajdonságai:
Olvadáspont: 171 °C (bomlik)
Moláris tömeg: 61,83 g/mol
Sűrűség: 1,44 g/cm³
Hideg vízben rosszul oldódik.

A vegyiparban alapanyag. Fehér, színtelen por, hideg vízben rosszul oldódó szilárd anyag. Rétegrácsos szerkezetű. A rétegeket hidrogénkötések kapcsolják össze. A bórsav hevítés hatására tetrabórsavvá (H2B4O7), tovább hevítve bór-trioxiddá alakul. Ha a bórsav hidrogénatomjait alkilcsoportokkal helyettesítjük, a bórsav észterei keletkeznek, pl. metil-alkohollal bórsavas metilészter keletkezik. Ezek a vegyületek jellegzetesen zöld színűre festik a lángot, ezért az analitikában a bór kimutatására használják őket. Ha szemünkbe lúg freccsenne, híg bórsavoldattal kell közömbösíteni. Tartósítószerként alkalmazzák, valamint fertőtlenítőszerként.
Veszélyek:

ártalmas
Vissza