Ca(C2H3O2)2 Fizikai tulajdonságai: |
Olcsón elõállítható vegyület, melyet sok helyen használnak. Olvadáspontján, 160 °C-on acetonná és kalcium-karbonáttá bomlik. Régebben ez volt az acetongyártás alapanyaga. Erõsen higroszkópos, általában monohidrát formájában van jelen. A foszfátokat megköti (kalcium-foszfát csapadékot képez velük), ezért pl. a vér magas foszfáttartalma esetén alkalmazzák. Elõállítható ecetsav és kalcium-hidroxid (oltott mész), kalcium-oxid (égetett mész) vagy kalcium-karbonát (mészkõ) reakciójából. Az utóbbi reakció esetében szén-dioxid fejlõdés tapasztalható. Vízben jól oldódik, hideg vízben jobban, mint forróban. Ha a szilárd kalcium-acetátot etanollal keverjük, akkor egy képlékeny gél keletkezik, amit "szilárd spiritusznak" is neveznek, mert meggyújtva ugyanúgy ég, mint az alkohol. |
Veszélyek: | |
![]() irritatív |
|
Vissza |