KI Fizikai tulajdonságai: |
Színtelen vegyület, vízben nagyon jól, etanolban kevésbé jól oldódik. Kevésbé nedvszívó, mint a nátrium-jodid, viszont ha szennyezéseket tartalmaz (pl. kálium-jodátot), erõsen nedvszívó lesz. Hosszabb ideig nedves levegõn hagyva, hõ vagy fény hatására megsárgulhat, mert a jodidion jóddá oxidálódik. Ezért jól zárható, fénytõl védett edényben kell tárolni. A kálium-jodid oldatban a jód oldódik, ekkor KI3 keletkezik, ez a vegyület bomlékony, könnyen szabadul fel belõle a jód. Ezt nevezik Lugol-oldatnak. A kálium-jodid oldatával ki lehet mutatni, hogy pl. a klóros vízben van-e még klór, ekkor ugyanis az oldat barna színû lesz, mert a KI reagál a klórral, és az jódot tesz szabaddá belõle. A konyhasóba is kevernek némi KI-t a golyva megelõzésére. |
Veszélyek: | |
veszélytelen anyag | |
Vissza |