LADA TARZAN, A SZTYEPPÉK KIRÁLYA

 

Mi történik akkor, ha a Niva hajtásláncát keresztezik egy Lada Samara karosszériájával? Megszületik egy igazi unikum, a Lada Tarzan. Koncepciójával a Tarzan leginkább az egykori Volkswagen Golf Countryra emlékeztet, terepjáróképessége viszont igen jó. A Lada SUV érdekessége, hogy a legnagyobb motor a leggyengébb, a legkisebb hengerűrtartalmú a legerősebb.

 

A váltó a Nivából jön, az állandó öszkerékhajtással együtt. Szervokormány van!

A Lada is felismerte, hogy a vásárlóközönség igénye a sokoldalúan használható autók felé fordul. Mivel mással lehetne kielégíteni ezeket az igényeket, ha nem egy hamisítatlan Lada szabadidő-autóval. Természetesen saját anyagból láttak munkához: a legjobb terepjárók közé tartozó Niva hajtásláncát vették alapul.

 

A Lada Tarzan prototípusból több karosszériaváltozat is létezik. Első közelítésként az 1984-óta gyártott Lada Samara karosszériáját ültették a Niva alapokra. Ez volt a Tarzan első generációja, amely koncepciójában erősen emlékeztetett a Golf Countryra. A belső tér már a 110-es Lada sorozatra emlékeztet és a jelenleg gyártott Samarából származik. Sima Samarából átülve nehezen tudna mit kezdeni az ember a terepváltóval, a középső differenciálzár karjával.

 

 

Egy idő után a Samara karosszériáját felcserélték a Lada 111 kombiéval. Ennél a modellnél az orbitális műanyag panelek is szolidabbak lettek. A dzsipeknél fontos első és hátsó terepszögnek nem tett jót, hogy a Niváé helyett a 111 kombi kasztniját használják. Főleg a messzire kinyúló hátsó lökhárítót könnyű odacsapni terepen.

 

Kezdetben a motor a hazai Nivákból is ismert 1,7 literes volt. Időközben kibővült a motorválaszték. Jelenleg  95 és 85 lóerős motorokkal létezik a Lada Tarzan. Az erősebb az ezernyolcas, gyengébb az 1,7 literes, mindkettő 8 szelepes.

 

Az állandó összkerékhajtáshoz képest nem nehéz a Tarzan, súlya 1230 kilogramm, a terhelhetőség 400 kiló. A végsebesség a gyengébb motorral 140 kilométer/óra, pont mint a legelső ezerkettes Zsiguli esetében. A százra gyorsulás 16,5 másodperc a 85 lóerős motorral

 

A tank térfogata megegyezik a Nivával. 45 liter benzin fér bele, ami nem tart túl sokáig. A katalógusadatok szerint a Lada Tarzan 10 liter fölött fogyaszt átlagban.