Moszkvai autószalon 2012

Bemutatták a legújabb tanulmányt: a Lada XRAY-t

 

 

 

Ezen a hétvégén került megrendezésre az immár 16. alkalommal megtartott moszkvai autószalon.

A rengeteg résztvevő autómárka sok újdonságot mutatott be, de a legérdekesebbek számunkra természetesen a Lada gyár által hozott meglepetések.

 

A legnagyobb szenzáció, a Lada XRAY volt a gyár részéről, mely egy igen modern vonalakkal megáldott szabadidő autó. A formatervet az ismert angol tervező Steve Mattin kezeinek köszönhetőek, akinek a nevéhez köthetünk olyan autókat is, mint például a Volvo XC60, vagy akár említhetnénk a Mercedes-Benz ML-t is.
A fiatalos, kompakt háromajtós karosszéria nagyon ütősre sikerült. A hangsúlyos kerékívek, és a különleges "X" alakot formázó hűtőmaszk is egyedi. Utóbbihoz köthető az autó elnevezése is. A jövőbeni Ladákon a gyáriak elmondása szerint ez több alkalommal vissza fog köszönni még az XRAY-en kívül is.
A belső tér színvilága és modern vonalvezetése is igazodik a külső formavilághoz. Az XRAY várható gyártási idejét 2015-re ígérik.


Szintén itt bemutatott jövőre gyártásba kerülő Lada Kalina felfrissített változata is bemutatkozott. Az ötajtós és a kombi változat elejét, és hátulját modernizálták kicsit, illetve a belső tér is új burkolatokat kapott.

A négyajtós Kalinát az idén már gyártásba került Lada Granta váltotta a palettán, mellyel a jövő évi Túraautó Világbajnokságban teljes szezonban fog részt venni a Lada Sport csapata.

 

Hivatalosan most mutatták be a Lada 1117 Kalina elektromotorral hajtott változatát is, mely környezetbarát használatot tesz lehetővé.

Az elektromos változat végsebessége 130km/h és egy feltöltéssel 150km-es hatótávolságra elég a tárolt energia, melyet 8 órás töltési idővel lehet pótolni.

 

Bár most nem volt jelen, de említésre méltó, hogy tesztelik a Granta Hybrid változatát is, melyben egy 1.6 literes Turbofeltöltéses benzinmotor mellett egy 27kW-os villanymotor is mozgatja az autót, melyek kombinációjával 4 liter/100km alá csökkenthető a jármű fogyasztása.

 

[Lada XRAY képgaléria]