EAC használati útmutató

Ez az oldal1) csak segítséget kíván adni, ahhoz, hogy majdnem tökéletes biztonsági másolatot tudj készíteni az zenei CD-idről. Hogy miért éppen az Exact Audo Copy (EAC)-t kell használni? A Vörös Könyv miatt, amiben a zenei CD-ket specifikálták. Kezdjük az elején. Ha egy zenei cd-ről ugyanazzal a programmal, de két különböző típusú CD-meghajtóról leveszed az zenei sávokat, majd összehasonlítod őket byte-ról byte-ra nem ugyanaz lesz az eredmény. Ha ugyanezt EAC-val csinálod, a megfelelő beállításokkal, akkor ugyanaz. Első nekifutásra sok mindent le kell tölteni, még többet meg szöszölni, hogy jó eredményt kapj, de megéri.

Megj: Ha nem tudsz angolul, akkor ahol a képeken piros felirat pluszban van, ott kikapcsolni kell az adott beállítást, ahol zöld ott pedig be kapcsolni kell.

Az űrlap teteje

Az űrlap alja

I. Beállítások

Ha már eddig is használtad az EAC-t, de abszolút nem foglalkoztál a beállításaival, akkor legjobb, ha leszeded, és kezded nulláról. Nos, nézzük, mi az, amire szükség lesz:

Az űrlap teteje

Az űrlap alja

1. Nyelv beállítása

Ha magyarul indult , akkor nyomd meg az F9 billentyűt (EAC beállítások), majd válaszd ki az Általános fület. Itt át tudod állítani az EAC nyelvét angolra. Ennek egyik előnye, hogy az általad látott képek megegyeznek, az itteniekkel, a másik, hogy ebben az esetben a zeneszámok leszedése során keletkező, a legfontosabb beállításokat és eredményeket tartalmazó napló file (log) is angolul készül. Nem hiszem, hogy sokan tudnának kis hazánkban valamit is megérteni pl. egy koreai nyelven készült log file-ból.

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/3b_1_eac_extract.png

Az OK megnyomása után az EAC átvált angolra.

Az űrlap teteje

Az űrlap alja

2. FreeDB

Most nyomd meg az F12 gombot. Itt beállíthatod a FreeDB paramétereket. Így az EAC új lemez behelyezésekor fog tudni csatlakozni valamelyik FreeDB szerverhez, és onnan beolvassa a lemez adatait. Persze csak akkor, ha megtalálja. De általában igen.

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/2_eac_freedb.png

Írd be az e-mail címedet. Ha proxyn keresztül csatlakozol az internetre akkor természetesen azt is. Később, ha épp valami gond van a központi FreeDB szerverrel, és mindenképpen szükséged lenne rá, akkor próbáld a http://us.freedb.org:80/~cddb/cddb.cgi-t ill. az us helyett uk, at, ru stb. Egy teljesen új lemeznél esetleg Neked kell kitölteni mindent, ekkor Ctrl-A-val jelöld ki az összes számot, majd Alt-U-val töltsd fel

Az űrlap teteje

Az űrlap alja

EAC Beállítások

Most nyomd meg az F9 gombot, az EAC beállításokhoz.

3.a. Tools fül

Ha az Activate beginner mode előtt pipa van, akkor azt gyorsan vedd ki, majd nyomj egy OK-t, és hívd le újra az EAC beállításokat

3.b. Extraction fül.

Először pontosan így állíts be mindent. Némi tapasztalatszerzés után, a 2 Skip track-et és az After each-et éppen bepipálhatod, ha akarod. Saját tapasztalatból: Ha 1 CD-vel 2 óra alatt nem végez, akkor jobb úgyis elölről kezdeni. A meghajtót semmiképp ne zárold!

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/3a_1_eac_extract.png

3.c. General fül.

Itt ami fontos, hogy egy új CD behelyezésekor egyből kezdje a FreeDB-vel. A Disable CD Autostart, akkor jó, ha épp egy másolásvédett CD-ről szeretnél mégis másolatot készíteni. A nyelvi beállítást az persze maradjon angol. Az Eject CD-t nem javaslom bekapcsolni, mert akkor az EAC főablakában nem tudod megnézni az eredményt. Egyszóval ez így szerintem jó.

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/3b_1_eac_extract.png

3.d. Tools fül újra

Az Activate beginner mode-t meg nehogy bepipáld!

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/3c_1_eac_extract.png

3.e. Normalize fül.

Nehogy pipát tegyél!

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/3d_1_eac_extract.png

3.f. Filename fül.

Ezzel eljátszhatsz egy kicsit. A beírt példa "Előadó - Album" nevű könyvtárba rakja a "sorszám - sávcím" nevű f ile-okat. (Ezt ajánlom: "%D - %C (%Y)\%N - %T" -lapvago)

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/3e_1_eac_extract.png

3.g. Catalog fül.

Lényegtelen a rippelés minőségét illetően.

3.h. Directories fül.

Itt add meg hogy hová kerüljenek a zenéid. Szerintem fölösleges, hogy mindig kérdezgessen. Utána úgyis odamásolod még, ahová akarod.

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/3g_2_eac_extract.png

3.i. Write fül.

Lényegtelen a rippelés minőségét illetően. Ez a fül természetesen, csak író esetén jelenik meg.

3.j. Interface fül.

Ha bemásoltad a wnaspi32.dll-t az EAC könyvtárba, akkor ennek így kell kinéznie. No most nyomj egy OK-t.

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/3i_4_eac_extract.png

Az űrlap teteje

Az űrlap alja

4. Meghajtó beállítások

Ha több meghajtót használsz rippelésre, akkor mindegyikre meg kell csinálnod ezt a szekciót. Ha rákészültél a következő fázisra, akkor nyomj F10-et a Drive opciókhoz. A megjelenő ablakból vedd ki a pipát, hogy legközelebb ez már ne jelenjen meg!

4.a. Extraction method fül

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/5a_2_drive_extr_y.png

Ha nem tudod a fenti módon beállítani, akkor hiába írtam az előzőekben, hogy tedd az EAC könyvtárába a wnaspi32.dll-t :-(. A fentiekhez tartozik azért kis magyarázat is. Sok meghajtó nem rendelkezik ugyan gyorsító tárral (cache), de van amelyik igen. Az EAC biztonságos (secure) módban minden szektort legalább kétszer olvas. és összehasonlítja a két olvasás eredményét, ha egyezik jó, ha nem akkor megismétli. Maximum 82 olvasás. Ilyenkor ronda piros pöttyök lesznek az ablakában. Ha ennyi után sem egyezik, akkor Read vagy Sync error lesz jelenik meg az olvasási ablakban. Ekkor már meg is szakíthatod a folyamatot. Ez már nem lesz tökéletes. Nos, ha cache-ből olvas, akkor meg nem lesz hiba. Tehát ha bepipálod, hogy van cache, akkor a két olvasás között kiürítteti a cache-t. Tehát mindig a fizikai adatot fogja olvasni. A C2 hibajavításról. Ne pipáld be. A legtöbb meghajtó nem megfelelő jelzést ad a C2 hibákról. Hagyd az EAC-ra. Összesítve pontosan így nézzen ki, ahogy az ábrán. A két gomb használata szükségtelen.

4.b. Drive fül

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/5b_1_drive_drive_detect.png

Itt egyetlen teendőd van. Helyezd be az előkészített CD-det, majd nyomd meg az Autodetect read command now-t.

4.c. Offset/speed fül

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/5c_3_drive_offset.png

Hát, ez a legkényesebb pontja az egésznek. Látogass el az Accuraterip CD Drive Offsets lapra! Ha szerencséd van, akkor a több mint 1000 meghajtót tartalmazó listában ott a tiéd is. Válaszd ki a Use read sample offset correction-t és írd be a meghajtód-hoz tartozó értéket. Ha nem találod, akkor írj ide egyenlőre 0-t, és majd visszatérünk rá, a 4.f. pontban. Ez az ofszet tulajdonképp arról szól, hogy ha egy megadott szektort szeretnénk olvasni a sávból, akkor a fej nem pontosan oda pozícionál. Egy kicsit előbbre, vagy későbbre. Itt maximum 1-2 századmásodpercről van szó, tehát a zenében észrevehetetlen. Az első számnál vagy az utolsónál, attól függően, hogy az érték pozitív, vagy negatív ez a rövid idő elveszhet. Ezért kell bepipálni az EAC options Extraction fülnél a Fill up missing samples…-t. Nos ez nem feltétlenül történik meg, ha a meghajtó tud olvasni a bevezetésből ill. lezárásból. Csak ezt nagyon kevés meghajtó tudja. Az Overread into Lead-in and Lead Out-ot majd csak később és próbából állítsd be, ha már minden egyéb meg van. Ha olvasás közben Read vagy Syinc error lesz enélkül egyébként hibátlanul rippelhető CD-nél, akkor a meghajtód ezt a funkciót nem tudja, tehát vedd ki. A Speed selection Actual legyen, engedélyezd az Allow speed reduction-t, a CD-tetx Read capable-t meg akkor, ha tud a meghajtód CD-text-et olvasni.

4.d. Gap Detection fül

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/5d_1_drive_gap.png

Mindenképp a secure módot és akármelyik method-ot (A, B, C) választhatod. Amelyikkel működik. Majd a beállítások végeztével az előzőleg berakott lemezen ki is próbálhatod, az F4 megnyomásával. Ha nem működik, vissza ide és kipróbálsz egy másikat. Ne csak azt nézd, hogy hibát ad-e az EAC. Ha hihetetlen az érték, akkor is próbálj ki egy másikat (2-5 mp-nél nagyobb érték gyanús).

4.e. Writer fül

Lényegtelen a rippelés minőségét illetően. Ez a fül természetesen, csak író esetén jelenik meg.

4. f. Offset/speed fül újra

Ha az Accuraterip honlapján nem találtad meg a meghajtód Read samples offset-jét, akkor látogass el a http://www.accuraterip.com/software.htm oldalra, és itt kezd mindjárt a 2. ponttal, vagyis töltsd le majd installáld a programot.

A befejezésnél nézd meg a tennivalókat és kövesd azokat. Gyakorlatilag annyi, hogy bemásolod az AccurateRip.dll-t az EAC könyvtárába, majd egy ún. kulcslemez segítségével meghatározni az ofszetet. Ha szerencséd van, van otthon olyan lemezed, ami benn van az accuraterip adatbázisában. Ennek egy részét meg is nézheted a http://www.accuraterip.com/keydiscs.htm lapon. Ha ez az egész sikeres volt, akkor a továbbiakban a Drive Options Offset/speed fül ilyen lesz:

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/5c_1_eac-099_drive-offset.png

Ha ez sem megy, akkor keress olyan meghajtót, ami benne van a fenti adatbázisban.

Ha a "Use accurateRip with this Drive szürke lenne", akkor a Regisztrációs adatbázisban a "HKEY_CURRENT_USER\Software\Illustrate\dBpowerAMP\CD-NoAccurateRip" értékét 0-ra kell állítani. (regedit)

Az űrlap teteje

Az űrlap alja

5. Tömörítési beállítások

Nos, az utolsó beállítás következik. Nyomj F11-et a Compression opciókhoz.

5.a. External compression (Flac-hez)

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/4b_1_compr_ext.png

Az Addition Command Line Options-be írd ezt: -V -8 -T "artist=%a" -T "title=%t" -T "album=%g" -T "date=%y" -T "tracknumber=%n" -T "genre=%m" %s A többi meg legyen olyan, mint a képen.

5.b. Waveform fül

Flac-nél nincs értelmezve.

5.c. Offset fül

A Use offset Correction-t be ne kapcsold. A többi kép szerint.

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/4c_1_compr_offset.png

5.d. ID3 Tag fül

Semmit ne pipálj be

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/4d_1_compr_id3.png

Ezzel vége az EAC beállításainak. Vagyis a fentieket csak egyszer kellett megcsinálnod. Az ezután következőket minden alkalommal. Biztos ami biztos Mentsd el ezeket a beállításokat! File → Save profile

Az űrlap teteje

Az űrlap alja

II. Rip

Most nyomd meg az F4 gombot a sávok közötti szünetek meghatározásához.

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/rip5_rip_cue.png

Sajnos erre nincs gyorsbillentyű, mindig egérrel kell. Ezt a típusú cue-t például a Nero és sok más program nem képes használni, de az EAC igen. Márpedig ha CD-t írsz EAC-val tedd.

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/rip6_rip_test_copy.png

Ebben a módban az EAC minden sávot kétszer olvas. Az első menet a Test a második a Copy. Ez utóbbi során kerül ténylegesen a wav file a merevlemezre és ezután tömöríti a konfigurált program. Ami a lényeg: mindkét esetben kiszámol az EAC egy 32 bites ellenőrző összeget (CRC), ami az aktuális wav file-ra jellemző. Mindkét ellenőrző összeg bekerül a log file-ba. Akkor tekinthető hibátlannak az adott sáv, ha olvasása közben nem lépett fel Read vagy Sync error és a két CRC megegyezik. A jelenlegi EAC verzióban csak a sávonkénti leszedésben lehet a Test & Copy módot választani, bár a fejlesztő tervezi ugyanezt az image-re is. Jelenleg azonban ez a legbiztosabb mód, mivel azonnal meggyőződhetünk róla, hogy reprodukálható az eredmény. Ha rippelés közben már túl sok a hibajavítás, 0,1 alá csökken az olvasási sebesség, akkor célszerű megszakítani az egészet. Vizsgáld meg, nem koszos-e a lemez, ha igen, akkor tisztítsd meg, majd próbáld újra. Ha nem megy így sem, akkor megpróbálhatod másik meghajtóval. A másolásvédett CD-ket meg régi típusú meghatóval.

Hát itt a vége.

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/rip7_rip_ready.png

Az OK megnyomása után valami hasonló képet kell kapnod. Addig ne kapcsold ki az EAC-t amíg a Flac tömörítő megy!

http://avlossless.no-ip.org/wiki/lib/exe/fetch.php/rip8_rip_crc_mismatch.png

Ezt a képet érdemes átfutni a tekinteteddel mindig. Ha a Test és a Copy CRC-k megegyeznek, akkor a CRC oszlopban csupa OK van. Ahol eltérés, ott #. Ez utóbbi esetben kezdd elölről. Ha ugyanazt a lemezt kétszer rippeled, akkor az új log hozzáfűződik az előzőhöz. Ez kissé áttekinthetetlenné teszi az eredetit, ezért célszerű a régi állományokat másik helyen megőrizni. Majd ha az új rip jó lett, akkor töröld a régit. Ha minden jó a képernyőn, akkor is vess egy pillantást a log -file-ba: az End of status report előtt a No errors occured szerepeljen!

Az űrlap teteje

Az űrlap alja

Kiegészítések

Az űrlap teteje

Az űrlap alja

Rejtett Track-ek rippelése - by poli77

Mi is ez a rejtett track? Ha a gyári cd-t behelyezzük egy lejátszóba, kiírja pl., hogy 10 track van rajta. Elkezdjük lejátszani az első számot és amint elindul, elkezdjük visszafelé tekerni. Láss csodát nem áll meg az 1. track elején, hanem lemegy mínuszba. Ez a rész lesz a 0. track vagyis a rejtett részünk. Azért nem ezzel kezdi a lejátszást, mert egy nagy szünetnek látja. Sem asztali sem számítógépben lévő cd/dvd rom nem mutatja ezt a tracket. Az EAC pirossal jelzi, hogy az első track előtt van egy ilyen rejtett track. Ezen kívül abból is látszik, hogy meglepően nagy pregap van az 1. track előtt. Az én két esetemben 36 ill. 58 mp.

Ha szerencsénk van sikerül ezt a rejtett tracket is kinyerni a cd-ről. Sajnos nem támogatja mindegyik meghajtó ezt a funkciót. Ezek biztosan támogatják:

Indítsuk el az EAC-t, helyezzük be a cd-t. Jelöljük ki a piros tracket és nyomjuk le a shift+alt+x kombót. Az EAC csinálni fog egy log fájlt és két tracket. Ha az AccurateRip hibát jelez ne foglalkozzunk vele mivel ez a track nem szerepel az adatbázisban.("Track 1 not ripped completely" és "No tracks could be verified as accurate") A log kb. így fog kinézni:

Track  1, Index  0

 

     Suspicious position 0:00:34

 

     Peak level 8.8 %

     Track quality 96.6 %

     Copy finished

 

Track  1, Index  1

 

     Peak level 99.9 %

     Track quality 100.0 %

     Copy OK

 

 

AccurateRip summary

 

Track  1  accurately ripped (confidence 200)  [C08C68C4]

 

All tracks accurately ripped

 

There were errors

 

End of status report

Kapni fogunk még két fájlt a beállított tömörítési kodekünkkel. Játsszuk le az első tracket, ha egy nagy szünetet kaptunk sajnos nem sikerült a rip. Vagy másik meghajtóval próbálkozzunk vagy nem lesz meg a rejtett anyag. Az album többi részét hagyományos módon ripeljük le.(az 1. trackel együtt).A teljes rip után összevethetjük, hogy megegyezik-e a két 1. track. Ha igen írjuk felül a második rippel az elsőt. Ha nem próbáljuk többször megcsinálni a rippelést.

Ha viszont sikerült örülhetünk. Az első file-t 01.00 nevezd át pl. "00 - rejtett.flac"-ra a .log fájlt is hasonló módon. Csinálhatsz egy .cue és .m3u fájlt is, hogy megkönnyítsd a lemezre írást. Ezeket a fájlokat különítsd el pl. egy könyvtárba, és jelezd a leírásban, hogy rejtett tracket is tartalmaz a lemez. Sajnos a rejtett tracket nem lehet úgy visszaírni lemezre, hogy ugyanúgy működjön, mint az eredeti, de egy kis szerencsével legalább meg tudjuk hallgatni rippelt formátumban is.

 

 

1) Az eredetit sk61 írta. Én (lapvago) csak átszerkesztettem olyanra, hogy kompatibilis legyen a http://xs.vc/eac szerinti beállításokkal. Az eredeti cikk megtalálható a http://web.axelero.hu/salyp/sk61/EAC/EAC_Guide.html címen