B Blog: www.loydi.beHogy mi történt pontosan?

Barátnőmmel és két barátommal a Nyugati mellett a Patkó sörözőben beszélgettünk, majd éjfél körül indultunk bulizni a Bahnhof-ba, ami a pályaudvar másik oldalán van. Idő közben barátnőm valami csajtól kapott félreérthető sms-emen megsértődött, bevágta a néma durcát, amire út közben valahol a Nyugati aluljáróban ráuntam, és közöltem, hogy akkor én elmegyek haza. Elköszöntem tőle és a két havertól, majd elidultam fölfelé a lépcsőn. Mire fölértem már csöngött is a mobilom, haverom hívott, hogy ne legyek már ilyen, beszéljük inkább meg, és menjek bulizni, stb. Végülis rábeszélt, úgyhogy elindultam visszafelé, hogy utánuk menjek. Leértem a lépcsőn, indultam keresztül az aluljárón, ők valahol a legvégén a túloldali lépcsők aljánál jártak már, míg én az aluljáró közepén elhaladtam egy kb 15 fős cigány banda mellett. Azok elkezdtek méregetni, majd kötekedni kezdtek. Először a szokásos "mit nézel köcsög, gyere ide szétbaszlak" kategóriájú beszólogatások mentek, aztán elkezdtek keménykedni. Én hátra néztem, mire hárman négyen utánam eredtek, egyikük ledobta a dzsekijét és kést vett elő, így a kötekedés egyre durvább méreteket öltött. Haverjaim látták, hogy balhé van, egyből indultak vissza, hogy mellém álljanak, mégse legyek teljesen egyedül 15 cigánnyal szemben. Amelyik először megindult újból fenyegetőzött valamit, mire én válaszoltam, de ekkor már az egész banda jött felém. Éreztem, hogy itt most kurva nagy balhé lesz, elkerülni már nem tudom, úgyhogy kilátásba helyeztem az erő viszonyokat. Engedéllyel tartott fegyver elő, csőre húztam, és közöltem, hogy nem akarok balhét, úgyhogy ne jöjjenek közelebb. Legyen hátra arc, és felejtsük el egymást. Először megijedtek talán, vagy legalábbis megtorpantak, gondolom nincsenek hozzászokva, hogy akibe belekötnek fegyvert fog rájuk. Valóban nem akartam balhét, így hát elkezdtem hátrálni, közben rájuk tarva a fegyvert. Barátaim tudták már, hogy ez nem egy általános balhé, mikor meglátták a pisztolyt a kezemben érezték, hogy itt ők már nem sokat nyomnak a latba, vagy vissza tudom tartani őket és lelépünk, vagy nem, de akkor végünk. Barátnőmnek közben sikerült elmenekülnie, így hárman maradtunk. Hirtelen megint felbátorodtak a cigányok, látván hogy tényleg nem akarok lőni újra megindultak felénk. Ekkor már félig körbe vettek, egyre közelebb jöttek. Azt hitték nem merek lőni, a legnagyobb hangú folyamatosan óbégatott:

"Na mi van geci, há ilyen kemény csávó vagy, há lőjé le, gyere lőjé le te köcsög, szétbasszuk a fejedet is te buzi, ide, ide lőjé bazmeg" - és hasonlók.

Ekkor már tudtam, hogy nem tudom megállítani őket. Már vagy 30 métert hátráltam, ők meg követtek, próbáltak körbe venni. Utoljára szóltam, hogy álljanak meg, mire az egyik aki a legközelebb volt, hirtelen mozdulattal felém rontott. Abban a pillanatban lőttem. A csávó elterült. Ebben a pillanatban az egész banda egyszerre rontott nekem. Kettőt még sikerült leszednem, azok is földre kerültek, de kiürült a tár, hátul maradt a szán. Jobb híján eldobtam a pisztolyt és utolsó erővel próbáltam még védeni magam, az egyiket még sikerült alaposan megrúgni, de többre már nem volt esély, csak azt éreztem, hogy nincs már alattam a lábam. A földre kerültem, tudtam hogy esélytelen már a küzdelem, a fejemet próbáltam védeni, de mint a képeken is látszik nem túl sok sikerrel.


A földön fekve kb 8-an rugdostak össze, többször fejbe rúgtak, bordán, meg lényegében ahol értek. Ez szerencsére nem tartott sokáig, csak amíg barátaim oda értek, ők szedték le rólam a cigányokat, amikor is a rugdosás közben kicsúszott a farzsebemből a szolgálati igazolványom, és a fényképes felülettel, jelvénnyel fölfelé nyitva esett a földre. Ekkor hirtelen meghátráltak a romák, elkezdtek óbégatni:

"Rendőr vagy te geci? Há' mocskos zsaru vagy te köcsög?"

Míg a saját sérültjeikre figyeltek én föltápászkodtam, közben ketten újra nekem támadtak, de két barátom közénk állt és elkezdtek rángatni, hogy addig tünjünk el innen amíg lehet. A pillanatnyi esélyt kihasználva megléptünk az aluljáróból, a pályaudvar mögé érve próbáltuk felfogni, hogy mi is történt, de tudtuk, hogy ezek pillanatokon belül itt lesznek fönt, és akkor nekünk végünk van. Épp akkor fordult be a sarkon egy rendőrautó, azt hittük hozzánk jön. De nem. Elmentek mellettünk. Mondtam a srácoknak, nem tudom mi lesz, de bármi legyen is én szólok a rendőröknek mielött még ezek fölérnek. El is indultam a kocsi felé, ami közben alaposan eltávolodott tőlünk, de már nem volt időm elérni, már a lépcsőn jöttek fölfelé a cigányok. Kurva sokan. Na mondom, itt most végünk van, itt döglünk meg mindhárman... Oda álltam haverjaim mellé, mostmár jöjjön aminek jönnie kell, 10-15 emberrel szemben nem sok esélyünk van, de legalább felvesszük a kesztyűt. Már vártuk, hogy nekünk jönnek.
És nem. Megálltak. Nem értettük mi van, amikor egyszerre kilépett, és elindult felénk három férfi. Az lepett meg igazából, hogy ezeket még lent nem láttam, nem is cigányok voltak, és hát nem is úgy néztek ki, mint azok. Kiderült, hogy civil ruhás rendőrök. Gondolom hallották a lövéseket, és azért rohantak le. Ők már kisérték föl a bandát. Megkezdődött az intézkedés, előkerült a járőrautó, megjöttek az akciósok is, akik a banda és közénk álltak, a civil ruhások pedig elkezdték kérdezgetni, hogy mi is történt tulajdonképpen. Mi próbáltuk elmondani a történteket, mikor megkérdezték, hogy hol a fegyver, mondtam, hogy nem tudom, amikor kiürült a földre dobtam, azóta nem láttam, nem tudom hová lett. Ezt csak az egyik rendőr hallotta, aki éppen engem kérdezgetett, a többiek arrébb álltak. Egyszer csak fut föl az aluljáróból két cigány, akik addig még lent voltak, és az egyik kezében a fegyveremmel rohan felénk. A rendőrök meg ugyebár nem tudták, hogy milyen fegyver az, kié, töltve van-e, stb, egyszerre kaptak mind a fegyvereik után, és üvöltöttek a cigányra, hogy azonnal dobja el. Na az persze megijedt, hogy ezek menten lelövik, egyből el is dobta a pisztolyt, rohantak oda a rendőrök, mire a másik a köztünk álló rendőröknek rontott, alig tudták lefogni. Ekkor mondták a zsaruk, hogy így nem igazán tudjuk tisztázni a helyzetet, úgyhogy majd bent folytatjuk. minket az egyik irányba, a bandát a másik irányba vezették, majd a Nyugati rendőr örsön lettünk előállítva. Mi hárman, a 15 cigányból pedig érdekes módon csak ketten...
Bent kikérdeztek minket, hogy mi is történt az aluljáróban, felvették az adatokat, majd közölték, hogy hívnak hozzám egy mentőt, mert meg kell nézetni a fejemet, elég szarul nézek ki. Hamarosan meg is jött a mentő, engem bilincsbe verve vezető szíjon rendőri kisérettel vittek be a Balesetibe, ahol megcsinálták a vizsgálatokat, leápolták az arcomat, megröntgenezték a fejemet, aztán megállapították, hogy élek...

Barátaimat már hajnalban kiengedték, őket végülis tanúként hallgatták ki, engem pedig gyanúsítottként, rabszállítóval, megbilincselve vittek be a VI. kerületi rendőrkapitányságra, ahol csoportosan elkövetett garázdaság, testi sértés és fegyverrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt vettek előzetes letartóztatásba. (A cigányok ellen pusztán garázdaság gyanúja miatt indul eljárás, még könnyű testi sértés miatt sem, ugyanis a szétrúgott arcomra, bevérzett szememre és az agyrázkódásomra közölték, hogy 8 napon belül gyógyuló sérülés...)
Az éjszaka további részét az előállítóban töltöttem egy széken ülve, bár a rendőrök mind baromi rendesek voltak, miután megtudták mi történt, egy emberként álltak ki mellettem, bár sajnos ők nem sokat tehetnek az érdekemben, de jó tudni, hogy legalább hisznek nekünk. Saját elmondásuk szerint hasonló helyzetben ők is lőttek volna, csak ők PA63-mal... Másnap 10 óra körül került sor a kihallgatásra, vallomás tételemet követően rabosításra vittek, tenyér és ujjlenyomatot vettek, majd fényképes nyilvántartásba kerültem rabszámmal a nyakamban, mint valami köztörvényes bűnöző. Ezt követően aláíratták velem a jegyzőkönyvet, és a lefoglalási határozatot, miszerint tudomásul veszem, hogy a vizsgálati időszakra a fegyveremet és a helyszinelés során az aluljáróban talált töltényhüvelyeket bizonyítékként lefoglalják, és szinte mellékesen jegyezték meg, hogy mivel gyanúsított vagyok az ügyben, az adataimat "sajnos" nem tudják zártan kezelni, így a nevemtől kezdve a lakcímemen át az összes adatomhoz hozzá férhetnek az ügy további szereplői, és azok ügyvédje, vagyis menjek haza nyugodtan fegyver nélkül, és bízzak benne, hogy álmomban bosszúból nem vágják át a torkomat, de csak azért mert az "ritkán fordul elő".
Végül miután mindenen túl voltunk, 24 órás előzetes letartóztatás után kiengedtek, érdekes módon egyszerre a két letartóztatott cigánnyal, akiket már a rendőrség elött várt a fél banda, bár azokat nem tudom miért nem állították elő velünk együtt. Még időben jeleztem a nyomozóknak, hogy egyáltalán semmi garanciát nem látok rá, hogy ha egyszerre engednek ki minket a két kapun, nem fog megismétlődni az egész a rendőrség épülete elött is, úgyhogy végülis kaptam magam mellé egy rendőrt, aki kikisért az épületből, hátha így nem lesz balhé. Ennyit tudtak tenni a béke érdekében. Köszönjük.

A 15 fős banda, aki ránk támadt, azóta továbbra is szabadlábon van, pedig a rendőrök elmondása alapján lopástól a testi sértésen át a rablásig minden miatt voltak már előállítva, dehát ez Magyarország, ahol nem ők a bűnözők, hanem én és a barátaim, akiknek volt pofájuk megvédeni magukat 15 cigánnyal szemben. Az ügy érdekessége, hogy a kihallgatásuk során említettek azt vallották, hogy ők a sértettek, akikre én egyedül ok nélkül fegyverrel rájuk támadtam, miközben azt kiabáltam, hogy "meghaltok büdös cigányok", így az ügyet a továbbiakban rasszista indokkal elkövetett fegyveres támadásként kezelhetik. A konzekvenciát szerintem mindenki vonja le maga, ez Budapest, ez Magyarország, ez a jogrendszerünk, ebben élünk.