Az első agyagozásom, az első gödörégetésem
Megpróbáltam
az archaikus agyagozást.(Se korong, se kemence.)
Elmondhatom, igazán nagy élvezet az agyag simogatása. A kiégetés izgalma pedig
egyenesen csodálatos, igazi ünnepnap váratlan eseményekkel, izgalmas ajándékokkal.
Találtam képeket az interneten
a gödörégetésről, pontos leírást viszont nem. Így nem volt más választás,
mint a tapasztalás.
![]() |
![]() |
![]() |
a gödör
|
körülpakolás
|
tűzgyújtás
|
![]() |
![]() |
![]() |
parázs
|
bepakolás
|
betöltés fával
|
![]() |
![]() |
![]() |
lefedés
|
lefojtás
|
várakozás
|
![]() |
||
kiváncsiskodás
|
Megmutatom az égetés képeit pontos sorrendben és hozzáteszem, mit nem szabad művelni:
1. A homokkal ne fojtsuk
le teljesen a tüzet. Hagyjuk füstölögni, pipálni. (Én egészen betakartam,
a tűz elaludt, az újragyújtás sok hibát eredményezett.)
2. Az égetés utolsó pontja - a kíváncsiskodás - lehetőleg maradjon el, mert
úgysem tehetünk semmit, csak a kezünket égetjük meg.
3. Várjuk meg, amíg kihűl a gödör, a forró kerámia elpattan, ha eszközzel
piszkáljuk.
4. Ugyanez történik, ha a még langyos kerámiát vizes szivaccsal próbáljuk
tisztogatni.
5. Az összetartozó dolgokat, pl. az edényt és a fedelét, lehetőleg egymás
mellé helyezzük, hogy ne legyen óriási a színkülönbség.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
bika
|
egykos
|
kétkos
|
kosok
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
kétszarvasos
|
madár
|
színek
|
edény tetővel
|
![]() |
![]() |
![]() |
kiszedés
|
faszén
|
tisztítás
|
![]() |
emberes
|
![]() |
![]() |
![]() |
fedeles
|
kecske
|
kelta korsó
|
![]() |
![]() |
![]() |
kosfüles
|
lábas
|
madaras
|
Íme az építés menete:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
1. Gödörásás. Az áthidaló
samottéglából |