Warning: session_start() [function.session-start]: open(/tmp/sess_0c91ae148f3abc42f5fafb2e213327e6, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /modules/languageselect.php on line 44

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /modules/languageselect.php:44) in /modules/languageselect.php on line 44
Magyar Gyapjú és Termény Kft.

A gyapjúnyírás 

 Május a gyapjúnyírás dereka. A gyapjúnyírás « juhászat aratása. Úgy is lehet mondani: „gyapjúszüret".

 Akár kézi, akár gépi nyírásra készülünk, a legelső legyen megfelelő és hozzáértő munkaerőről gondoskodni. Mind a kézi, mind a gépi nyíráshoz egyformán szakértő és tökéletesen begyakorolt nyírok kellenek. Sőt ezen túlmenően olyan nyíróbrigádokat kell szervezni, amelyek tagjai ismerik a helyi körülményeket, megbízhatóak és előre alaposan kiképeztük őket a nyírási előírások betartására.

 Csak az lehet jó nyíró, aki ügyességén, gyakorlottságán fölül átérzi a munkájával járó felelősséget is. Aki már a gyakorlatból tudja, mit követelnek tőle és egyben meg van győződve arról, hogy jó munkáját megbecsülik és ezt anyagiakban is kifejezésre juttatják. Csak a jól fizetett, kellően fegyelmezett nyírókkal lehet eredményesen dolgoztatni. Neveljünk tehát magunknak — évről évre biztosan újra megjelenő •— „nyírógárdát", akiknek tudására, becsületességére és hozzáértésére nyugodtan rábízhatjuk az egész évi munkánk eredményének betakarítását; a gyapjú aratását, szüretelését.

A leghelyesebb, ha a juhtartó gazdaságokban a juhászok és a többi pásztorok feleségei is megtanulják a gyapjúnyírást, elsősorban a géppel való nyírást. Ez egyrészt hasznos a munkavállalóknak, mert időszaki foglalkoztatást és aránylag jól fizetett, külön keresetet jelent a számukra. Másrészt igen előnyös a gazdaság számára is, mert így elmaradnak a nyírókkal kapcsolatos terhek és bajok. Nem gond a szállás, az elhelyezés, az ellátás, a fuvarozás stb. stb. A legfontosabb talán mégis az, hogy így a gazdaság akkor nyírathat, amikor akar. Nem kell a nyírókra várni, míg más gazdaságban végeznek; nem kell elsietni a munkát, mert már más gazdaság sürgeti a jövetelüket, hiszen a nyírók ott vannak a gazdaságban. Ebben az esetben mód nyílik arra is, hogy ne kelljen párás időben, vagy pláne ázott nyájat nyírni.

 A gyapjúnyírás előkészítéséhez tartozik a nyírógépek és a hozzátartozó erőgépek, szerelékek és eszközök átnézése, megjavítása és karbantartása. Gondoskodni kell megfelelő számú tartalék alkatrészről, nehogy hiányuk később a munka ütemét zavarja. Az erőgépeket és a munkagépeket egyaránt ki kell próbálni. Nem szabad elfelejtkezni az ollóköszörüléshez szükséges eszközökről és kellékekről sem.

 Az idevonatkozó szabvány szerint a juhot évente egyszer, tavasszal (április—június hónapban) kell nyírni. Újabban egyre inkább a korai nyírást ajánlják.

Helytelen és elítélendő, ha a fölnevelésre szánt tenyész-bárányokat nem az említett nyírási időszakban, hanem ősszel külön nyírják. A megfelelően fejlett — tehát nyírásra érdemes - - ilyen bárányokat lehetőleg az anyajuhokkal együtt, tehát tavasszal kell megnyírni, vagy ha erre túl fiatal koruk miatt nem alkalmasak, akkor ezek — a még szopós bárányok — maradjanak inkább nyíratlanul. Ebben az esetben azonban a bárányok alá bőségesen kell aljazni, kifogástalan tiszta alommal, nehogy a gyapjú elszennyeződjék. Az őszi nyírás mindenképpen elítélendő, nagyon helytelen szokás. Az őszi nyírást nemcsak a bárány sínyli meg, mert a szeszélyes őszi hűvösebb időjárás idején sokat szen ved, sőt meg is betegszik, hanem a jövő évi — a báránygyapjúnál jóval értékesebb -- toklyógyapjú is. Ez ugyanis annyival lesz kevesebb és rövidebb, mint amennyit a bárányról  az előző évben lenyírtak.   További előnyt jelent viszont a nagyobb bárány számára, ha a forró nyári időszakra megszabadulhat bundájától. A téli bárány ugyanis — ha nem nyírjuk meg májusban — a forró, meleg nyarat bundában kénytelen végigszenvedni. Ez azzal a következménnyel jár, hogy a bárány fejlődése nem lesz megfelelő, sőt gyakran az ilyen bárányok csököttek lesznek. Az ősszel nyírt bárány azért is visszamarad a további fejlődésében, mert a lenyírt bundát a hideg idők egyidejű beköszöntésekor már hátrányosan nélkülözi. Az ilyen bárányok rendszerint betegesek lesznek, csak fogyasztják a darát, foglalkoztatják az állatorvost,  növelik a gyógyszerköltséget,  és a végén mégis  nagyobbrészt  tönkremennek,  mert  csökkent  ellenállóképességük nem tudja őket megvédeni semmitől. Régebben, amikor még nem volt rüh és paklincs elleni fürösztés, a májusban meg nem nyírt bárányokat lepték meg a bundák nélkül maradt anyákból kihullott paklincsok. Az erre vonatkozó előírás is világosan kimondja:  „szopós bárányt lenyírni nem szabad". A választott bárányok viszont legkésőbb június hó végéig nyírhatók. A bárányok nyírásáról elmondottak  természetesen  nem  vonatkoznak  a  vágásra  vagy exportra kerülő állatokra.

 Nyírás előtt mindenekelőtt jelöljük ki és készítsük elő a nyírás helyét. Gyapjúnyírásra száraz, pormentes, föltétlenül tiszta, külön helyiséget jelölünk ki. A juhakolban is nyírhatunk, de csak a trágya kihordása után, padlózott, esetleg ponyvával leterített helyen. A gyapjút azonban ilyenkor is lehetőleg külön helyiségben osztályozzuk.

 A rühös és egyéb betegségben szenvedő juhok csakis az egészségesek után, tehát a nyírás legvégén nyírandók.

 Tiltott jelzések használatakor jóval a nyírás előtt a szennyezett fürtvégeket nyíróollóval le kell csipegetni.

 Gyapjúnyírásra száraz, meleg időt kell választani. Csak teljesen száraz bundájú juhot nyírassunk. A nyírás előtt legalább 12 órával a juhokat etetni és itatni nem szabad. A nyírás megkezdése előtt a bundáról lecsüngő koloncokat le kell vagdosni, a juhok lábairól és a bundáról minden takarmányt, szalmát vagy egyéb szennyező anyagot le kell szedni, nehogy azok nyírás közben a gyapjú közé keveredhessenek.

 A kiáztatott koloncokból kiválasztott, alaposan megszárított gyapjúfürtöket ne tegyük a hasláb gyapjúba, hanem „mosott kolonc" megjelöléssel külön zsákoljuk.

 Akár kézzel, akár géppel nyíratunk, úgy kell nyírni, hogy a gyapjú visszamaradó tarlója sekély és egyenletes legyen. Gépi nyíráskor a nyírófejre tolt fésű vastagságától függően a tarló átlagos magassága 3—4 mm-nél, ha kézi ollóval nyírnak, a ferde vágási fölület alacsonyabb részén 3 mm-nél, a magasabb részén pedig 5 mm-nél ne legyen magasabb.

 Nyíráskor a következő gyakorlati irányelveket kell betartani:

  1. A nyírás alatt a juhokkal mindig és minden körülmé-nyek között kíméletesen kell bánni. Nem

szabad őket kergetni, lábaikat túl szorosan összekötözni, földre teperniés rájuk nehezedni.

  1. A gyapjút a tövénél — rövid tarlót hagyva - - egy vágással kell lenyírni. Nem szabad a gyapjút szecskázni.űInkább maradjon a tarló egyenetlen, mert így a hosszabb szálak megmaradnak a jövő évi nyíráshoz, de ha az ilyen juhokat újra nyírjuk,  akkor a csak  szecskának  számító rövid szálakat a földolgozáskor a mosóvíz elviszi és így ezek   végleg   elvesznek. A gyapjúban talált szecskázott gyapjú jelentősen rontja az átvételi árat.
  2. A bunda maradjon összefüggő, ne kuszálódjék össze,ne szennyeződjék.
  3. A juh bőrét ne sebezzék meg.
  4. Az esetleg megsebzett juh sebhelyét fertőtleníteni kell.
  5. Még a nyírást megelőzően a juhokról nyírjuk le a koloncokat. Ezek mosása áztatással történjék. Nem szabad a koloncokat dörzsölni, mert a gyapjú összegyurmálódik, hanem „lötyögtetve" kell mosni. Az utolsó öblítővízbe tegyünk mosószert. A rendesen mosott és szárított ilyengyapjút magas áron veszik át.

 A juhokat bakokon, nyíróasztalokon vagy a földön lehet nyírni. A nyírók egyaránt dolgozhatnak ülve és állva. A juhot általában ültetve (esetleg hátsó lábait megkötve) kell nyírni. Az állatokat a hasi oldalon, ill. a végtagokon, a lábtőtől és a csánktól kezdődően a gerinc felé haladva kell nyírni. Helyes, ha utoljára nyírják a fejen, a farkon és a lábakon maradt gyapjút. Újabban több helyről hallottuk

- sőt a legutóbbi időkben az ausztráliai és a moszkvai juhnyíróversenyek közvetítésekor a televízióban magunk is láttuk —, hogy „keresztben" is lehet igen eredményesen nyírni.

 Nyírás után a juhok fogékonyak a meghűlésre, mert a test hőmérsékletének egyensúlyát megzavarja a bunda elvesztése. Ezért a frissen nyírt juhokat óvjuk a léghuzattól, a hideg szelektől, és általában mindattól, ami megfázásukat okozhatja. Mivel a májusi nyírás rendszerint egybeesik a fagyosszentek szélsőséges hőváltozásaival, az elmondottakra ilyenkor különös gondot fordítsunk.

A kézi nyíráshoz a közismert rugós kézi (fűnyíró) ollót-ritkábban szabóollót — szokták használni. Fontos, hogy az ollók hajlított hegyűek legyenek, mert ezekkel nehezebb a juhok bőrét megsebezni. Meg kell itt emlékezni az un. nyírási sebekről. A nyírási seb a juhok gondatlan nyírásakor a bőrfelületen nyíróollóval okozott, könnyen fertőződő seb. A begyógyult sebhelyen nőtt gyapjú rontja a következő évi gyapjú minőségét, mert a vágás következtében a pehely-szálak hagymája benyomul az irharétegbe és a hegszövet kenderkóchoz hasonló durva, hamis szálakat, ebszőrt növeszt. A bőr földolgozásakor a hegszövet elválik a bőrtől és a sebnek megfelelő nagyságú lyuk marad a helyén, amely a bőr értékét csökkenti. Ezért kell a nyírókat rászorítani arra, hogy ebből a szempontból is megfelelően nyírjanak. A jó nyíró kézzel napi 25—30 juhot nyír meg. Gondoskodjunk a kellő mennyiségű tartalék ollóról és hozzáértő köszörülőről, mert a nyírók csak kifogástalan ollóval tudnak dolgozni.

 Jó eredményei révén egyre inkább terjed a gépi nyírás. Gépi nyíráshoz — a hajtóművel hosszú és hajlékony tengellyel összekötött — fésűsollót használnak.

A gépi nyírás gyakorlati előnyei a következők:

  1. Gyorsabb, mert egy nyíró 50—70 juhot tud megnyírni.
  2. A tarló nem annyira lépcsőzetes, mint a kézi nyírás 
    után.
  3. Ritkább a juhok megsebzése.

 A gépi nyírás előfeltétele, hogy csak hozzáértő és erre a nyírásra előre kiképzett, nagy gyakorlattal rendelkező nyírókat szabad alkalmazni. A gépi nyírást először dögbőrökön, selejtes (mustra) juhokon gyakoroltassuk. A géppel nyírás egészen más természetű munka, mint a kézi nyírás, tehát ne gondoljuk, hogy aki kézi ollóval jól nyír, az a gépi nyíráshoz minden további nélkül alkalmazható. Szó sincs róla! A gépi nyírás gyakorlatát mindenkinek elölről kell elsajátítani.

A gépi nyírást is hátráltatja, ha az olló nem éles, ezért itt is feltétlenül gondoskodni kell a megfelelő csiszoló-korongról és a hozzáértő ollóélesítőről. A géppel nyírónak is nehézséget okoz a ráncos juh. Az ilyet tehát helyesebb kézzel nyírni.

 A gépi nyíráshoz a juhot elő kell készíteni és a fejről lábvégekről, herékről, tőgyről stb. a gyapjút kézi ollóvá már előre is le lehet nyírni. Ugyanez elvégezhető esetlej a gépi nyírás után is.

 A gyapjúipar joggal kifogásolja, hogy az átvételre kerülő magyar gyapjú nem eléggé kiegyenlített (hosszúság, szorti mentum stb.). Persze ez elsősorban a juhoktól függ, tehát tenyésztési munka eredménye, mégis mindent el kell követni hogy legalább az egyes átadásra kerülő gyapjútételek a le- hetőség szerint egyöntetűek legyenek. Ennek érdekében a lenyírt bundát mindenekelőtt osztályozni kell. A lenyír bundát közvetlenül a nyírás után, nyírási fölületével kifelé fordítva össze kell hajtogatni és az osztályozó asztalhoz vinni. Az osztályozó asztal egy 3x3 m-es, fakeretre erősítet ritka szövésű, 5x5 cm lyukbőségű háló vagy lécrács amely a nyírás után elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a bundáról leválasszuk a hulladékot. Fontos, hogy az asztal kerete megfelelő nagyságú legyen, mert a ráterítet bundák szélének arról lelógni nem szabad. A lelógó részek ugyanis leszakadnak a bundákról és csak a hulladékot növelik.

 A bundák osztályozása a későbbi — gyári válogatást -megelőző művelet, amelynek célja a színgyapjú elkülönítést a bunda egyéb részeitől.

A jó eladási ár előfeltétele, hogy a bundákat és az azokról lehullott részeket az előírás szerinti minőségüknek meg felelően külön-külön zsákolják. Ennek érdekében az osz- tályozó asztalra helyezett bundát óvatosan -szétterítik é: — anélkül, hogy szétszakítanák - - megrázzák, hogy szennyeződések és a magános fürtök kihulljanak belőle A szétterített bundákból kiszedik a durvább tisztátalanság okát, az esetleg visszamaradt koloncokat, a takarmánnyal szennyezett részeket, leválasztják a sárga hulladékot, továbbá elkülönítik még a fehér hulladékot is. Az ily módon megtisztított színgyapjút a hasoldalon kezdve — ismét a nyírási fölülettel kifelé fordítva összehajtogatják oly módon, hogy az egyik része se érjen túl a másikon. Majd a fejrésztói elkezdve a hátoldalon végiggöngyölítik.

 A lenyírt és osztályozott gyapjút igen gondosan és hozzáértő módon kell kezelni. Minden munka és befektetés várható eredménye semmivé válhat, ha a gyapjú kezelése, zsákolása, tárolása, szállítása során hibát követünk el. Gondoljuk meg, hogy tizenegy és félhónapi — esetleg több évtizedes tenyésztési munka válhat semmivé egy fél hónap alatt, ha a gyapjú kezelése során (kolonctalanítás, szikkasztás, haslábgyapjú szárítása, zsákolás, többszöri forgatás stb. stb.) valamit is elhibázunk.

 A gyapjú „kezelésének" első és igen fontos mozzanata a szikkasztás.

 A bundák szikkasztása a lenyírt színgyapjú levegőztetése — padlós, száraz, szellős, árnyékos helyen bundánkénti kirakással. A színgyapjút ily módon legalább 24 óráig kell szellőztetni. A szikkasztás idején napsütés ne érje a bundákat. Amikor az időjárás nedves vagy a bundák „izzadtak", akkor a szikkasztásnak két-három napig kell tartania. A színgyapjú szikkasztásakor nem szabad a bundákat egymásra rakni. Az egyéb gyapjút — tehát mindenféle hulladékot •— legföljebb 20 cm magasságú rétegben, egyenletesen elterítve, naponta legalább egyszer átforgatva kell szikkasztani.

 A nedves és zsírosabb gyapjút (kos, ürü) természetesen hosszabb ideig kell szikkasztani.

A nem megfelelően végzett szikkasztás igen nagy károkat okozhat. Az ilyen gyapjú ugyanis bemelegszik, erjedni kezd (fermentálódik). Mindezek következtében a gyapjú elszíneződik, ernyedt, szakadékony, rugalmatlan lesz és az értéke gyakran a felére csökken. A szikkasztással kapcsolatos figyelmetlenség és felületesség néha annyi kárt jelent, mint az egész gyapjútermés értékének a 30—40%-a.

 Megkönnyíti a munkát, ha a szikkasztásra egymás mellé helyezett bundákat fürthosszúság és szortimentum szerint csoportosítjuk, így igen könnyű lesz azokat — az ipái követelményeinek megfelelően — választékok szerint zsákolni.

 A gyapjú zsákolása a kellően lehűlt és szikkadt gyapjú osztályozás szerinti csomagolása a gyapjús zsákokba. A jól „kiszikkadt" bundákat azonnal zsákolni kell, mert különben kedvezőtlen időjárás esetén a levegő páráját újra magukba szívják. Ezért kell éjszakára a szikkasztó helyiség ajtait, ablakait becsukni.

 Jó előre törődjünk azzal, hogy a Gyapjú és Textilnyersanyag Forgalmi Vállalat kirendeltségeitől a szükséges zsákmennyiséget átvegyük.

 Külön kell zsákolni a színgyapjút, továbbá külön-külön a hulladékot, a haslábgyapjút, a takarmányos gyapjút és a mosott hulladékot. Ez utóbbi rendszerint a kimosott koloncokból adódik. Az összegöngyölt gyapjút 215xlOO cm méretű un. gyapjús zsákokba csomagolják. A bundákat úgy kell ezekbe a zsákokba elhelyezni, hogy a zsákok űr tartalmát teljes mértékben kihasználjuk,anélkül,hogy a gyapjút taposni kellene. Ily módon egy-egy zsákba legföl- jebb 70—80 kg gyapjút csomagolhatunk (15—18 bundát) Az agyonzsúfolt zsákokban a gyapjú megfülled, megsárgul

Célszerű a zsákot legöngyölíteni és így kezdeni a tömés mindaddig, amíg a zsák mintegy a feléig megtelik. Ezután a zsák száját — keretre erősítve — olyan magasságba kel fölakasztani, hogy a zsák ne érje a földet és a zsák megtömését így kell befejezni. A zsákokat még fogófüllel ellátva, zsineggel le kell varrni.

 A zsák fenekén két gyapjúval kitömött fogófület, a zsák szájánál ugyancsak két —• a zsák szája széleinek összevarrásával képezett — fogófület készítsünk. Ezekbe a fülekbe természetesen ugyanolyan gyapjút kell rakni, mint amilyen a zsákban van.

 A zsákokba csomagolt gyapjú hovatartozásának ismerete érdekében a zsákokat facímkével meg kell jelölni. A facímkére a gazdaság nevének kezdőbetűjét és a zsák sorszámát kell ráírni.

 Rendkívül fontos a gyapjú megfelelő raktározása. A gyapjú raktározása: a gyapjú tárolása zsákolástól a földolgozásig.

 A zsákolt gyapjút az elszállításig száraz, szellős, árnyékos helyen kell tartani, mert nedves helyiségben megpenészedik, megdohosodik, bizonyos erjedési folyamatokon megy át (fermentálódik), megsárgul, így erőssége, szakítószilárdsága, rugalmassága, egyszóval a minősége és vele az értéke is csökken.

 A zsákokat csak deszkapadlóra szabad helyezni. Erre a legalkalmasabb a gyapjúnyírás idején rendszerint üresen álló magtár. Ha nincs deszkapadlós helyiségünk és így más padozatú helyiségbe kényszerülnénk a gyapjút tárolni, akkor a legalsó zsák alá olyan alátétet kell tenni, mely megakadályozza, hogy a zsák a padozathoz érjen. A teli gyapjúzsákokat egyenként, élükre rakva fapadon, a hulladékokat az elszállításig szabadon, kiteregetve legfeljebb 10—15 cm vastag rétegben kell tárolni.

 A zsákokat három-négy hét múlva legalább egy ízben át kell rakni és közben meg kell fordítani.

A gyapjút csak száraz járművön, napsütéstől és csapadéktól védetten, ponyva alatt szabad szállítani. Vasúton a gyapjú csak födött, tiszta vagonokban szállítható. A zsák kát a vagonban úgy kell elhelyezni, hogy mindig a szín- gyapjúval telt zsákok kerüljenek alulra. A vagon ablakait le kell zárni. Fertőző betegségben szenvedő vagy ily betegségre gyanús juhról lenyírt gyapjú szállításánál be k tartani az érvényben levő állategészségügyi rendszabályok! Nyirkos vagy pláne meleg gyapjút nem szabad szállítani

 A nyírás befejeztével végeztessük el a külső élősködi (rüh, paklincs, kullancs stb.) elleni gyógyszeres fürdetést. Minden esetben az állatorvos előírásai szerint és fölügyelete alatt. Közvetlenül a nyírás után nem ajánlatos fürdet) mert a nyíráskor okozott friss sebeken keresztül a juh fertőződhetik (tetanusz).

 Amikor a gyapjúval való bánásmódról beszélünk, i sem maradhat említetlenül az un. tiltott jelzések --mi mind a mai napig megoldatlan — kérdése.

  Külön fejezetet érdemelne az olyan kártételek fölsorolás amelyeket mi magunk okozunk. Ebből a „kérdéscsoport- ból" egyet különös nyomatékkal kell kiemelni. Ez pedig ,a most említett tiltott jelzések kárainak „bűnlistája". Tilos,és büntetendő cselekmény megjelölni a juhok bundáját minden olyan anyaggal, amely a gyapjút károsítja (10.081/ 1950.OT. sz. r.). Tilos tehát mindennemű kátrány, szurok, mínium vagy olajfesték használata. Juhok jelzésére csak az erre a célra készült Y 66—2 jelzőanyagot szabad hasznain

Mióta egy alkalommal tanúja voltam egy ilyen kátránnyal jelzett gyapjú földolgozásából származó műszaki zavarnak és láttam — szinte fölsorolhatatlanul sok esetben —, hogy milyen helyrehozhatatlan károkat okoznak az ilyen anyagok magán a szöveten is, minden alkalmat fölhasználok arra hogy a juhokkal és általában a gyapjúval foglalkozó figyelmét fölhívjam arra, hogy soha mással, mint az említett festőanyaggal ne jelezzenek! A válogatás és a földolgozás műveletei során ugyanis a szabad szemmel nem látható elemi kátrány-szurok-, mínium- stb. részek a kész áruba jutnak, és a kikészítő eljárások folyamán a szövetben foltokat okoznak. Ez az értékcsökkenés millió forintos mértékben károsítja évről évre népgazdaságunkat.

 Mindazoknak, akik a gyapjúval foglalkoznak, ismerniük kell a legfontosabb gyapjúféleségeket. Már maga az elemi gyapjúismeret sem nélkülözheti a különböző gyapjúféleségek szabatos meghatározását. Éppen ezért nézzük most meg sorjában, melyek azok a legfontosabb gyapjúfélék, amelyeket mindenkinek ismernie kell.

 Kárt-gyapjúnak nevezik azt a rövidebb szálú gyapjút, amely csak kártolt fonási eljárással dolgozható föl. Általában még kárt II..-nek minősül •— hosszától függetlenül — minden olyan gyapjú, amely bármilyen károsodás (szakítószilárdság hiánya, elszíneződés, nemezeltség, szennyezettség, stb.) következtében fésűsipari célokra nem alkalmas.

A kárt II. kategóriába tartozik a színgyapjú súlyának 8%-át meghaladó haslábgyapjú, a kátrányos, szurkos, míniumos vagy egyéb tiltott jelzéssel szennyezett gyapjú, íz égett gyapjú, a koloncos, csapos, továbbá az elsárgult, ;s nemezes gyapjú, végül ide sorolják a takarmányos (bogáncsos) gyapjúkat is. A kártolás lényege, hogy a laza, Bolyhos fonalakból tágabb összeállású olyan szövetet készítenek, amelynek fölületét — hő, nedvesség és vegyszerek révén képlékennyé téve — gyúrással, nyomkodással (kallózás) nemezessé alakítják. Ennek megfelelően a kártolási eljáráshoz a legalkalmasabb az olyan gyapjú, mely elég ovid ahhoz, hogy a belőle készült fonalból aránylag sok szálvég álljon ki, tehát eléggé bolyhos ahhoz, hogy nemezelni lehessen. Az ilyen gyapjú további követelménye még sűrű ívelődés, a jó zsugorodó képesség, a megfelelő rugalmasság és simulékonyság.

 Fésűsgyapjú a 6 cm-nél hosszabb, ,,AA",,B" szortimentumú, erős, szilárd, tágabb ívelődésű, nemezelődésre kevésbé hajlamos, jól nyújtható, kifogástalan belszerkezetű bundából származó gyapjú. A zsugorodó képesség és a rugalmasság itt háttérbe kerül, mert a nemezelődésre való hajlam ennél a gyapjúnál nem kívánatos. Annál fontosabb a jó kiegyenlítettség, a szálhűség, a simulékonyság és a szálak lehetőleg egyenlő hossza, ami a „fésülhetőség" legfőbb föltétele, és egyben biztosíték arra, hogy a földolgozás során kevés szál kerül a kóc közé. A fésűsgyapjú nem lehet szakadékony, takarmányos, sárga, nemezes.

 Durva gyapjú fogalma ma már meglehetősen tág, és nem is határozható meg szabatosan. A magyar merinógyapjúban az „A/J3" szortimentumnál vastagabb szálú gyapjút már durvának nevezik. Egyesek az egyéb, ennél vastagabb szálú gyapjútermelő fajták juhainak gyapját sorolják ide. (Gigája, angol húsjuhok stb.). Mások viszont a merinó juhok bírálatakor is azt mondják, hogy „a farán durva a gyapjú", pedig a szortimentuma csak ,,A"„A/B" közötti. Ide tartozik az úgynevezett kevert gyapjú. A felszőrök tárgyalásakor erről már volt szó, mert a kevert gyapjúban a pehely-szálak és a felszőrök „keverten" fordulnak elő. Ilyen kevert-gyapjas juhok hazánkban a racka és a karakul.

Színgyapjú a hulladéktól mentes bunda.

 Hulladék gyapjú. Ez lehet fehér hulladék, amelyet a nyírás alkalmával ráznak ki a bundából és olyan fehér színű, mint a színgyapjú. Lehet sárga hulladék, amelyet válogatáskor a lábakról a has- és végbél tájék részeiről választanak le. Ez az alomlétől, az ürüléktől és az ammóniás páráktól kapja sárgás színét. A fehér hulladékhoz tartozik a vedlett gyapjú, amely a beteg juhokról darabokban elhullatott gyapjú. Az ilyen gyapjú kuszáit, erőtlen, szakadékony, sokszor éhfinom. Hullott, szedett gyapjúnak is nevezik.

 Égett, fenés gyapjú az ürüléktől — főleg a vizelettől — rozsdabarnára festett ipari — értékében megromlott — bundarészleg.

 Haslábgyapjú a hasról, a lábakról, a farokról és a fejről lenyírt gyapjú. Ez az egész nyírósúlynak 6—10%-a szokott lenni. A haslábgyapjú csökkent értékű, és kb. csak a fele áron értékesíthető, mint a színgyapjú. A hazai átvétel során az átadásra kerülő gyapjútételben 8% haslábgyapjút beleszámítanak, tehát eddig a mértékig a színgyapjúra megállapított árból nem vonnak le. A magyar ártáblázat szerint a színgyapjúban 8% haslábgyapjú benne foglaltatik. A haslábgyapjúnak azonban koloncmentesnek kell lennie, mert csak az ilyen gyapjú után számolható el 100 kg-onként 8 kg hasláb, színgyapjú áron.

 Koloncos vagy csapos az olyan gyapjú, amelyben a fürtökre tapadt beszáradt ürülék van. A koloncos gyapjút természetesen nem veszik át. Ezt •— mint már mondottuk — ki kell mosni, alaposan megszárítani és az előírt megjelöléssel külön átadni.

 Takarmányos vagy bogáncsos gyapjú a különböző növényi eredetű anyagokkal szennyezett bundarész (bogáncs, szalma, takarmánytöredék stb.). Ez a kárt II. osztályba kerül.

 Érett gyapjúnak, éves vagy egynyiratú gyapjúnak nevezik az l év — tehát 12 hónap — alatt nőtt gyapjút, szemben az ennél rövidebb idő alatt nőtt éretlen gyapjúval. Ez utóbbinak egyik változata a kétnyiratú gyapjú, amely a juh évi kétszeri nyírásából származik. Ennek megfelelően tavaszi és őszi nyírású lehet. Szerencsére ez a gyapjúféleség már nem fordul elő.

 Kosgyapjú. A felnőtt kosról lenyírt gyapjú, bő zsírba ágyazott, erős, hosszú, rugalmas gyapjúféleség.

Anyagyapjú. Az anyajuhokról lenyírt gyapjú, amely ha jól tartott anyákról van szó, a kos- és ürügyapjúnál fino mabb, simulékony, lágy. A vemhesség, szoptatás a szakítószilárdságát gyöngíti, és sokszor hűtlen szálakból áll.

 Ürügyapjú. Az ivartalanított kos gyapjúja. A jól tartott ürüktől származónak igen nagy az ipari értéke, mert jó tulajdonságú, erős, rugalmas, hű és hosszú szálakból áll. A hízott uruk gyapjúja ezeknél rövidebb, és alacsonyabb rendement-ú szokott lenni.

 Toklyógyapjú a tenyésztésbe még nem vett, növendék-juhról nyírt gyapjú. Különösen szakítószilárdsága, rugalmassága és a hűsége kifogástalan. Egyéb tulajdonságai is átlagon fölüliek szoktak lenni, mert ezeknél az állatoknál a nemi élet kedvezőtlen hatásai, így a vemhesség, az elles és a szoptatás nem zavarják a gyapjúszálak egyenletes fejlődését.

 Báránygyapjú. A bárányokról nyírt gyapjú, amelynek — főleg rövidsége miatt — a fölhasználhatósága korlátolt. A báránygyapjú rendement-ja kedvező, mert kevés benne a gyapjúzsír. A gyapjú szálainak végei -- mint a toklyó-gyapjúé — hegyesek, mert még nem nyírták azokat. Bundaszerkezete laza, fürtvégei sodrottak. Szálainak szakítószilárdsága gyengébb, de előnyösen simulékony és nagyon lágy. Színe rendszerint kifogástalanul fehér, mert az is-tállózás nem károsította. Fénye elütő a többi gyapjúféleségektől. Rendszerint kalapgyártásra, vagy textilipari keverékekben alkalmazzák.

 Sapkagyapjú. Ujabban külön kezelik a juhok fejéről nyírt gyapjút, amelyet sapkagyapjúnak neveznek. Érdemes elkülönítve átadni, mert a haslábgyapjúnál így előnyösebb árat kap az átadó.

 Általában élő és ipari gyapjút szoktak megkülönböztetni. Az előbbit élő állatról nyírják. Az eddig fölsorolt féleségek mind ebbe a csoportba tartoznak.

 Bőrgyapjú. A leolt juh bőréről lenyírt gyapjú, mely műszakilag kisebb értékű. A külön zsákolt és külön megjelölt bőrdaraboktól mentes — száraz bőrgyapjút azonban az átvevők aránylag magasan értékelik.

 Közös néven ipari gyapjúnak nevezik a tímár- és szűcs-ipar gyártási eljárásai során a gyapjas bőrökről leválasztott gyapjúkat. Ide tartozik a vedlett gyapjú is.

 Izzasztóit gyapjú. A gyapjas bőrről különleges eljárásokkal leválasztott gyapjú.

Timárgyapjú. A bőriparban földolgozásra kerülő, bőrről leválasztott

gyapjú.

 Irhagyapjú. A már lenyírt bőrökről lemaratott gyapjútarló. Érteké alig van, mert csak tömítési célokra használható.

 Főzött gyapjú. A „lefőzés" során nyert gyapjúféleség. A gyapjas bőr szűcsipari földolgozásakor a bőrhulladékokról — főzés útján -leválasztott gyapjú.

 Szűcsgyapjú. A különféle szőrmékről, prémekről, a szűcsipari földolgozáskor — a gyapjas bőrökről — lenyírt gyapjú.

 A gyapjú tisztasági állapota szerint megkülönböztetünk még zsíros — zsírban nyírt — és különféle mosott gyapjúféleségeket. A zsírban nyírt gyapjú a minden előkezelés nélkül nyírt gyapjú a maga természetes, eredeti, zsírosán szennyezett állapotában. A mosott gyapjú lehet háton mosott gyapjú, mikor a nyírás előtt a juh testén mossák meg a bundát, úsztatott gyapjú a nyírás előtt szabad vizén áthajtott juhokról nyírt gyapjú. Mosott gyapjúnak nevezzük még a nyírás után gyárilag mosott gyapjút is.

 A gyapjúféleségeket származási helyük szerint is nevezik. Pl. magyar gyapjú, szovjet gyapjú, tengeren túli gyapjú stb.

 A hibás gyapjúk közül — a már említett — tiltott jelzésű takarmányos, sárgult, kétnövésű, hűtelen gyapjúkon túlmenően még megemlítendő a pókhálós, az éhfinom, a nemezes, a szecskázott, a csapos, a koloncos, az ebszőrös és a rühös (élősködőkkel fertőzött) gyapjú.

 Gyakran nemezessé teszi a bundát, ha a párás istállóban a nedves bundájú juhok a magaslábú etetőrácsok alatt bujkálnak.

 Május hónapban — esetleg már áprilisban — kezdődik meg a gyapjú átadása és átvétele.  
 

   

Belépés

e-mail cím:


regisztráció

statisztika
















Warning: Unknown: open(/tmp/sess_0c91ae148f3abc42f5fafb2e213327e6, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0