Hangszóróvédő kapcsolás

      Ha valaki házilag erősítőt épít, akkor ajanlatos beépíteni egy hangszóróvédő- koppanásgátló áramkört is. Ez megvédi a drága hangfalakat az erősítő véletlen meghibásodása esetén, továbbá a be és kikapcsoláskor keltkező nemkivánatos koppanásokat is megszünteti. Az erösítő aktuális állapotát ledek jelzik ki. A zöld a bekapcsolást, a sárga pedig a védelem aktív állapotát jelzi, ekkor a hangszórók le vannak kapcsolva.

     Az itt található kapcsolás tartalmaz továbbá egy úgynevezett clip ledet, amely jelzi, hogy az erösítő már a túlvezérlés határán jár, ezért a nagy torzítások elkerülése érdekébent ne növeljük tovább a hangerőt. (Ilyen kijelzést minden nagyobb erősítőbe gyárilag is beépítenek clip vagy peak néven.)

     A kapcsolást nem én terveztem, a panelt viszont igen. Az áramkör azóta is vígan müködik egy 2x40W-os Quad társaságában. Ennél az erősítőnél a tápfesz +-35V. Nagyobb tápfesz esetén figyelni kell a kondik, tranzisztorok feszültség tűrésére, és esetleg meg kell növelni a relével és a ledekkel sorbakötött ellenállások értékét és terhelhetőségét is.

     A panel egy oldalas és három átkötés található rajta, ezekről ne feletkezzünk meg. Az AMP az erősítőről jövő hangszórókimenetek, a SPK pedig a hangszoró felé menő kimenetek. +Ut, -Ut, GND az erősítő tápfesze. A U~ pedig a hálózati trafó egyik szekunder kivezetésére megy, ezzel érzékeli, hogy megszünt a táplálás.

Végül a rajzok:


Képek: (köszönet érte Dankónak)
Ird meg kérdésed vagy véleményed: