eMagyarország Pont bemutatása

Maráza község egy Baranya megyei kistelepülés, Pécsvárad-Mohács összekötő útról, egy bekötőúton közelíthető meg. Zsáktelepülés, lakóinak száma 200fő körül stagnál. Helyben nincsenek intézmények, óvodásaink, iskolásaink is naponta ingáznak. Sok az idős nyugdíjas, de a fiatalok már helyben maradnak. Az aktív korú emberek naponta ingáznak a munkahelyeikre, helyben a megélhetést a mezőgazdasági tevékenység és kisvállalkozás adja. Az önkormányzat évek óta azon is dolgozik, hogy a helyben lakók ne érezzék a kistelepülési hátrányokat. Van faluházunk a rendezvények lebonyolítására, sport pályánk a szabadtéri szabadidős és sport programok lebonyolítására, falumúzeumunk, ahol elődeink viseletét és használati tárgyait mutatjuk be , egészségházunk ahol a háziorvosi- és védonői rendelés kapott helyet. Az erdei környezetben lévo kápolnánkat, nagyon sokan felkeresik.
A polgármesteri hivatal épületében kapott helyet az önkormányzat könyvtára, az eMagyarország Pont és a konditerem is. A kistelepüléseken élők nagy hátrányban vannak egy nagyobb településsel vagy várossal szemben, de az itt lakó embereknek is lehetoséget kell adni arra, hogy lépést tarthassanak a fejlődéssel, több fajta szolgáltatást kell biztosítanunk, amire ugyan korosztályonként kevés ember tart igényt de szükséges. Ennek az elgondolásnak a következtében pályáztunk 2004-ben, hogy községünkben is legyenek a közösség szolgálatában számítógépek és lehetoséget kapjanak lakóink az ismeretek megszerzésére, és felismerjék az internet használat előnyeit. A támogatást megkaptuk így ezt a szolgáltatást ingyen biztosítjuk a lakosság számára. Azóta folyamatosan 3db számítógép és egy nyomtató áll rendelkezésre az eMagyarország Pontra betérő helyi és vidéki, valamint itt tartózkodó külföldi használók számára. A kezdetekben csak gyerekek és fiatalok vették igénybe a szolgáltatást, de napjainkban már a középkorosztályban, valamint a vállalkozók számára is természetes, és egy pár idősebb is megbarátkozott a számítógépekkel. Aki teheti otthonában használja az internetet, sok háztartásban van számítógép, de az internet előfizetést nem tudják a családok vállalni, de nagyon sok családban még gép sincsen. Igyekszünk a hátrányokkal küzdo családoknak, és gyerekeknek minden segítséget megadni.
Az elhelyezésnél fontos szerepet játszott az, hogy a hivatal nyitva tartása alatt bármikor igénybe vehetők az eMagyarország Pont szolgáltatásai, és az ehhez szükséges segítség nyújtás is megoldott. De aki a nyitvatartási időn kívül használná a szolgáltatást azt is megoldjuk, csak jeleznie kell. Az épület akadálymentes megközelíthetosége is megoldott.