Salvus gyógyviz 1500 ml
A Salvus gyógyvíz a nagy oldott ásványisó-tartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos,
brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik. Összetételét tekintve a világon egyedülálló,
igen magas oldott anyag tartalmú (22.205 mg/l) gyógyvíz. Az anionok közül kiemelkedő
mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve
a vizet az egyik legkülönlegesebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi .
Salvus víz
Az ásványvíz
alkalikus tulajdonságai jól érvényesülnek a savkötőképességben, emiatt felhasználásuk
első területe a savtúltengéses gyomorhurut, valamint a savtúltermeléssel járó gyomorbetegségek.
Nem mindegy azonban, hogy mikor issza a beteg az ásványvizet. Étkezés közben fogyasztva
ugyanis közömbösítő hatása csak rövid ideig tart, majd a táplálék hatására ismét
fokozódik a savtermelés. Ha a beteg étkezés előtt fogyasztja az ásványvizet, akkor
az üres gyomorból gyorsan a bélbe kerülő ásványvíz gátolja a gyomornedv-elválasztást.
Állatkísérletekkel és emberen végzett vizsgálatokkal igazolták, hogy a táplálékkal
együtt fogyasztott nátrium-hidrogén-karbonát után fokozódik a gyomorsavtermelés,
az étkezés előtt 1 órával elfogyasztott nátrium-hidrogén-karbonát hatására viszont
csökken. A savtúltengésben szenvedő betegek tehát éhgyomorra, illetve az egyes étkezések
közti idő alatt fogyasszák a napi Salvus-víz mennyiségét (2–3 dl), több kis részletben,
azaz néhány kortyot egy-egy alkalommal. A fekélybetegségek kezelésében is jó hatású
a Salvus-kúra.