DECEMBER 21. TAMÁS NAPJA
Írta: kyra - Dátum: 2015. December 21. 04:09:00

Teljes hírDecember 21-e, a csillagászati tél kezdete. Ezen a napon ünnepeljük Tamás, kelet apostolának napját.
A legenda szerint ő volt az, aki nem hitt Mestere feltámadásában, ezért Krisztusnak meg kellett mutatnia a keresztre feszítés általi sebeit.

Jézus, miközben testét, és kezét mutatta Tamásnak, ezt mondta:

„Hittél, mert láttál. Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek.”

E bibliai jelenet nyomán született a hitetlen Tamás és a tamáskodik szólás az oktalan kételkedés kifejezésére.

Tamás az ácsok és az építészek védőszentje. A magyarok régóta tisztelik, nevét több település is őrzi, például Csíkszenttamás, Székelyszenttamás és Rábaszenttamás, Szenttamási, Szenttamás.

A nyugati keresztény hagyomány mindig hitetlen Tamásnak emlegeti az egyik legjelentősebb apostolt, aki oroszlánrészt vállalt a keleti misszióban. Minden bizonnyal ő volt Jézus legbensőbb, legkedveltebb tanítványa, akit fontos feladattal bízott meg, neki kellett elvinni az evangéliumot a fejlett és civilizált népek közé. A hagyomány szerint pünkösd után Jézus külön megjelent neki és Indiába küldte, hogy olyan messze terjessze el tanait. Így lett az apostol a keleti térítés úttörője és a legősibb civilizációs térségekbe, Mezopotámiában, a pártus birodalomban és India északi részén tanította Jézus gondolatait. Gondopharesz, indo-pártus király szolgálatában a szkíták által benépesített régióban gyorsan elterjedt a jó tanítás.

A karácsonyi ételeket Tamás napján szokták megszenteltetni. E naphoz néhol férjjósló praktikák kapcsolódnak. Többnyire azonban arról nevezetes, hogy ilyenkor ölik a disznót. Az ekkor vágott disznónak tamásháj a neve. Kelések gyógyítására találták alkalmasnak.

Medvesalján úgy tartották, hogy az ezen a napon vágott disznó sózott vérét el kell tenni, mert alkalmas a köszvény gyógyítására (Kotics 1986: 34).
A Mura-vidéken úgy hitték, aki ezen a napon disznót öl, annak minden évben le kell vágnia valamit, mert Tamás öl, elpusztítja valamelyik állatát.

A dunántúli hunok földjén, Tamás napján vágott disznó háját gyógynövényekkel együtt jól összetörték, mert az állítólag sokféle betegségre jelentett gyógyírt. A dél-alföldi térségben - Bálint Sándor gyűjtése alapján- ennek a napnak Disznóölő Tamás a régi neve. A levágott disznó háját elteszik, mert nagyon jó a kelésekre.

Ilyenkor gyakorolták az egyik legősibb jóslási módot, a bélnézést, amikor a levágott disznó máját megvizsgálva, próbáltak következtetni a következő év időjárására. Ilyen jóslási módot már az ókorban is végeztek.

mek.hu