KIRÁNDULÓ HELYEIM
SOK-SOK FOTÓVAL AZ
"ITTVOLTAM.HU" OLDALON
A video nagyobb felbontásban (20 mb) ide kattintva letölthető
KIVÁLÓ MAGYAR TERMÉKEK
HAZAI TERMÉKEK NÉPSZERŰSÍTÉSE
IKARUS Karosszéria- és Járműgyár
A nagymúltú,
IKARUS Karosszéria - és Járműgyárról
készült oldalam
Dunaújváros - KÉK HÍREK
Dunaújváros - HÍREK
HAZAI IDŐJÁRÁS
IDŐKÉP
KÖPÖNYEG.HU
ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT
HÁBORÚS HELYSZÍNEK
FOTOTÁRAIM
EGYÉB FOTÓIM
G-MAIL
LAJT.HU
GOOGLE térkép
WIKIMAPIA TÉRKÉP
ORSZÁGOS ÁLLATVÉDŐRSÉG ALAPÍTVÁNY
ÁLLATBÁNTALMAZÁS BEJELENTÉSE
VADONLESŐ!!!
Mókusok, ürgék, békák itt is, ott is... de hol is?
Furcsa dolog, de pont azoknak a vadonélő hazai állatok hollétérol

tudjuk a legkevesebbet, amelyek látszólag mindenhol megtalálhatóak. Segíts, hogy pontosabb képet alkothassunk elterjedésükrol! Segíts, hogy ezen adatok felhasználásával biztosabban megtudjuk oket orizni a jövoben is!
Látogasd a http://www.vadonleso.hu oldalt, vagy kattints a képre!
A Vadonleso programot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozta létre és tartja fent. A program része a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszernek, mely hazánk természeti állapotát figyeli immár több mint tíz éve.
VADONLESŐ
KIRÁNDULÓ HELYEIM
ABC
SORRENDBEN
KIRÁNDULÓ HELYEIM ABC SORRENDBEN
AZ ÉTOLAJ FINOMÍTÁS VESZÉLYEIRŐL
ITT OLVASHATSZ!
HASZNÁLJ HIDEGEN SAJTOLT VAGY SAJTOLT
HAZAI ÉTOLAJOKAT!
A BALATON VÍZSZINT ADATAIHOZ:

A siófoki vízmérés a Sió zsilip megépítése óta létezik. Kezdetben csak fazsilip volt, és közel sem volt olyan kapacitású, mint ma. Jóval nagyobb ingadozásokat mutatott a tó. 1884-1894 között az éves maximumok meg sem közelítették a mostani adatokat. Volt olyan év, hogy nem ment 33 cm. fölé, és a maihoz hasonló, tartósan magas értékek nem is voltak 1899-ig. Rendkívül alacsony értékek jellemezték az 1920-1923-as éveket, több hónapig 0 alatti értékekkel. Ennek ellenére 2003-ban katasztrófát kiabáltak, pedig csak pár napig volt alacsony, és ma katasztrófát kiabálnak 53 cm-el. Akkor sem volt katasztrófa, most mitől lenne? Ha most évekig azon a szinten lenne a tó, tuti, hogy egyesek beljebb akarnák tolni a partvonalat. Az 1990-es évek közepétől 2000-ig tartósan magas volt a vízállás, amelyhez képest a mostaniak átlag 50 cm-el alacsonyabbak, viszont 2008-2010 között valóban a 90-es évek végéhez hasonlóan magas volt a vízállásról. Jó lenne, ha véget érne ez a felesleges és nevetséges Balaton körüli mizéria.  Ahogy akkor sem száradt ki a tó, most sem fog. A legnagyobb baj, hogy ma már be van építve a part, és ez az egész az érdekekről szól. A tó történelmében a fenéken több méter iszap rakódott le, ami természetes. Ezt az iszapréteget kellene - szerintem - kikotorni, és a tavat több száz évvel vissza billenteni a múltba, ezzel a természetes feltöltődést visszafordítva a tó életét meg lehetne hosszabbítani. A Balaton vízszintje alatt két méterrel levő Nagy-Berek területét vissza kellene árasztani, valamint a Kis-Balaton helyreállítását teljesen befejezni. A természet megoldja, ha hagyjuk, amit az ember különböző érdekek miatt elbaszott. Érdeke a vitorlázónak a magas vízállás, viszont ha túl magas, sérti a tóparti nyaralók tulajdonosait, téli időszakban meg szándékosan alacsonyan tartják, mert félnek a jég és a hullámverés pusztításától. Nézzük meg a régi adatokat, most kissé alacsony az 50 centi, viszont a 110 cm. szabályozási szint sem túl magas. Ezt emelném legalább 120-ra. Jóval több vizet tudna megtartani a tó. Ha meg akarjuk normálisan őrizni a tavat, ne az érdekek és a pénz beszéljen.
MC-BUBU HUNGARY, Dunaújváros 2008.
V. 1.4. Felsőörs, Hungary 2012.
GOOGLE ANALITICS
A tónak méretébol adódóan van egy természetes mozgása, ami függ a széljárástól, a víztömeg kilengésétol. Tehát déli szélnél az északi parton emelkedik a víz, a déli parton a siófoki vízmércénél csökken, és így fordítva, továbbá keleti szélnél a keleti medencébol áttódul a víztömeg a nyugati medencébe, ott emelve a vízszintet, a keletiben, a siófoki vízmércénél pedig csökkenti és így fordítva. Néha-néha észreveheto, hogy történhetett valami a zsilippel, vagy egy-egy történelmi dolog befolyásolhatta a mérést, vagy a zsilip nyitását, zárását. Elofordul, hogy egy-egy történelmi dolog miatt hiányzott a mérés. Az éves maximumokat pirossal, a minimumokat kékkel megjelöltem. Érdekesek az adatok, épp ezért nem is igazán értem a mai mizériát a tó körül. Kellemes böngészést. Megéri.
Az adatok a HYDROINFO Archívum oldalról származnak, azonban a HYDROINFO oldalai ideiglenesen megszűntek.