Látogatás a múltba - LÉGÓ / BUNKER
MC-BUBU, Dunaújváros, Öreghegy
Bejárat
Föld alatti folyosó
Irány a hegy alá
Telefonközpont
Egy kis helyiség - berendezéssel
Egy szoba
Irányító helyiség?
Mennyezet
Menekülőjárat a hegytetőre
Berendezési tárgy
Berendezési tárgy
Helyiség - kb. 80-as évek beli térképpel
Egy helyiség
Bárki bármiféle bővebb infoval rendelkezik az adott területtel illetve az objektummal,
esetleg objektumokkal kapcsolatban, szívesen várom.
MC-BUBU, 2008. Dunaújváros, Hungary
KAPCSOLAT: mc-bubu@freemail.hu
Folyosó a bejárat után
   Üdv a föld alatti birodalomból...
   Információim alapján - a védelmi terület még a 30-as évek végén - 40-es évek elején épült. A berendezési tárgyak elmondások alapján még eredetiek, a legújabb tárgy a helyiségekben a szocialista ipar egyik kimagasló terméke, egy szovjet televízió. Építése óta - elmondások alapján talán egyszer volt kifestve és átfestve (a berendezési tárgyakat is beleértve), a 80-as években. Világítás ma már csak a folyosón van, beljebb teljes a sötétség.
   Maga a domb - és az alatta lévő üregrendszerek történelme még a messzi-messzi múltba tekint vissza, ugyanis itt, a föld alatti építmény fölött egykor egy római erődítmény állt, Intercisa. Romjaiból egy kevés ma is megtalálható a dombon lévő kőtárban és környékén, maga a terület viszont - tudomásom szerint régészeti terület.
   Feltételezések - és legendák szerint maga a védelmi objektum is ennek az alapjaira épülhetett, és lehetnek járatok innen kiindulva is, bár ezek le vannak falazva, és gyakorlatilag megközelíthetetlen.
   Kisgyermek koromban - még a partrendezés előtt - ezt-azt - a római korból és a VH-s időkből is lehetett találni, de ez már a múlté. A partrendezés eltűntetett és letarolt itt mindent.
   Arról nem tudok, hogy az erődítmény alatt rómaiak által épített pince illetve pincerendszer van-e, vagy csak természetes üregek vannak, de állítólag eléggé üreges a terület. Erre még a későbbiek folyamán megpróbálok kitérni.
   Sajnos, a fényképeken szereplő objektumról sem tudok igazán többet, viszont a bent található iratok és dokumentumok az 50-es és 80-as évek közötti időkről árulkodnak.
Telefonközpont
Egy helyiség - berendezéssel
Az egyik szoba
Telefonos - ablakos helyiség
Feltételezem, a neon az újabb...
Menekülőjárat - bebetonozva
Berendezési tárgy
Berendezési tárgy
  
Kb. 25 éves térképpel
Betekerős
Kapcsolószekrény?
Híreszköz
A térképes helyiség (nagyszoba)
Betekerős telefon
Kapcsolószekrény?
Híreszközök (Legújabb a TV)
Szellőző
Híreszköz
Valahova nyíló búvóajtó
Szellőző
Híreszközök - csatlakozók
Valahova nyíló búvó
Gépház terem
Gépházterem
Híreszköz
Gép
Gépházterem
Gépházterem
Híreszköz
Gép
Video a helyszínről (Töltsd le - 82 MB, 7 perc WMV)
 
Egyébként ennek a dombnak valamint a Rácdombnak a tetejéről fogták közre - tankokkal és géppuskákkal - a folyón áttörő szovjet alakulatokat, és össztűz alá vették őket, rengetek szovjet halottat termelve. 
   Az akkori Pentele területén végzett német hadmozdulatokra utal az innen pár km-re épített német bunker és radarállomás is. A bunker az 1968-as földcsuszamlással föld alá került (lehet, hogy érdemes lenne valamimódon bejutni), a radarállomásról nincs más infom.
   A szigeten lévő bunkerről még mindig nincs bővebb információm, csak legendák keringenek róla, viszont találtunk egy ősrégi kábelalagutat, ami a bunkerhez vezet.