Receptek a vital.hu-ról
Tojástekercs
Hozzávalók 4
személyre:
Elkészítése:
A
felvert tojásokat keverjük össze a tejföllel és a liszttel. Sózzuk, borsozzuk;
szórjunk bele apróra vágott (lehetőleg friss) zöldfűszereket: oreganót, petrezselymet. Egy nagyobb serpenyőben olajon
süssünk belőle egy vagy több omlettet.
A még meleg omletteket szórjuk meg a reszelt sajttal, helyezzük rá a vékonyra
szeletelt sonkát, és tekerjük össze. A roládokat csomagoljuk alufóliába, hogy
ne essenek szét, és hűtőszekrényben "érleljük" őket egy-két óráig.
Szeletelve tálaljuk.
Előételnek kitűnő; saláta illik hozzá.
Készíthetjük tejföl helyett joghurttal is.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A
kemény tojásokat hosszában félbevágjuk, sárgájukat kiemeljük, villával
összetörjük, majd hozzáadunk két evőkanál tejfölt és két evőkanál majonézt.
Mustárral, sóval, borssal és apróra vágott petrezselymmel
ízesítjük. (A hozzávalók mennyisége ízlés szerint változtatható.)
A krémet habosra keverjük, majd visszatöltjük a
félbevágott tojásokba. Tálalásokor a tojásokat
állítsuk franciasaláta-ágyra vagy pirítós szeletekre, hogy fel ne dőljenek.
Díszítsük olajbogyóval és petrezselyemlevéllel.
A tölteléket dúsíthatjuk áttört főtt burgonyával vagy besamelmártással; tejföl helyett pedig használhatunk joghurtot is.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A mirelit
zöldséget sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Közben a zselatint beáztatjuk
pár kanálnyi hideg vízbe, majd amikor megduzzadt, elkeverjük a még meleg,
leszűrt zöldséglével (fél liternyi
kell belőle).
Egy folpackkal kibélelt őzgerinc-, vagy egyéb,
keskenyebb tortaformába kb. egy centiméternyit öntünk
a léből. Miután megdermedt, a formába tesszük a sonkaszeleteket, a félbevágott
tojásokat, a felszeletelt csemegeuborkát és a zöldségeket. A formát ezután
feltöltjük a langyos zöldséglével. Ügyeljünk arra,
hogy maradjon elég hely az aszpiknak, így nem fog szétesni. Hűtőben hagyjuk
megdermedni, majd a formából kiborítva tálaljuk.
A hozzávalókat kedvünk szerint rendezhetjük el, így a már kész aszpikban
esztétikus mintát alakíthatunk ki.
A húsvéti
sonka mellé járó főtt tojásokat egy nagyon egyszerű módszerrel bolondíthatjuk
meg. A főtt sonka még meleg főzővizébe tegyük bele a meghámozott kemény
tojásokat, és addig hagyjuk benne, amíg a lé ki nem hűl. A tojások kellemes sonkaízt kapnak.
(A tojások sárgája esetleg kissé zöldes színűvé válhat, ez azonban nem jelent
minőségi romlást!)
Húsvéti muffin
Hozzávalók:
|
|
|
A tetejére: ízlés
szerint mazsola, porcukor, színes cukormáz, színes cukordísz, csokoládédarabok,
marcipán nyuszi, csokitojások.
Elkészítése:
Az
alapanyagokat egy nagy tálba teszünk és összeturmixoljuk,
majd a muffinformába öntjük. A formát csak 3/4-ig
töltsük meg, különben a sütemény „túlcsordul”. Ha fém muffinformát
használunk, vajazzuk ki, mielőtt beletesszük a masszát. Erre akkor nincs
szükség, ha papírkosárkákat vagy szilikon muffinformát
használunk a sütéshez.
A muffin 200 fokon, előmelegített sütőben 20 perc
alatt elkészül.
Díszítés:
Sütés
előtt tesszük a tetejére a mazsolát és/vagy a csokoládét, utána meghintjük
porcukorral. Ha cukormázzal és színes cukorkákkal díszítjük, csak sütés után
tegyük rá, csakúgy, mint a marcipán nyuszit és a csokitojásokat.
Ez utóbbiakat fogpiszkálóval rögzíthetjük
Húsvéti nyuszipiskóta
Hozzávalók:
|
|
|
Elkészítése:
Készítsünk
piskótatésztát, majd egy nagyobb pohárral vágjunk ki korongocskákat. Kenjük be
vajkrémmel, majd szórjuk rá a zöld ételfestékkel enyhén megfestett
kókuszreszeléket. Ezzel kész a nyuszi "zöld rétecskéje". Tegyük rá a
nyuszit, és mellé a tojást. Készítsünk egy egész tálcáravalót
belőle.
Dekorálhatjuk
még színes cukorkákkal is. Gyermekek is könnyen elkészíthetik.
Piskótatészta:
Hozzávalók: 6 tojás, 6 ek cukor, 6 púpozott ek liszt, 1 cs. vaníliás cukor, 1
cs. sütőpor, 1 csipet só.
Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgáját keverjük habosra a
cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztet tálba téve keverjük össze alaposan a
sütőporral, a tojások fehérjét pedig egy csipetnyi
sóval verjük kemény habbá.
A tojássárgájára rászórjuk a liszt felét, rátesszük a tojásfehérjét, majd
rászórjuk a maradék lisztet is. Dolgozzuk össze fakanállal, vigyázva arra, hogy
a tojáshab ne nagyon törjön össze.
Béleljünk ki egy sütőformát sütőpapírral, és előmelegített sütőben süssük 200
fokon aranysárgára. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját sütés közben, mert a tészta
összeesik. Hagyjuk egy kicsit hűlni a sütőben, majd borítsuk ki óvatosan egy
tálcára, húzzuk le a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tojáslikőrtorta
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
A tálaláshoz:
|
|
|
Elkészítése:
A margarint
a cukorral egy tálban habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd
az átszitált, sütőporral elkevert lisztet, végül a mogyorót és a csokoládét.
Alaposan összegyúrjuk.
A
tésztát egy kivajazott formába tesszük, és előmelegített sütőben, 175 fokon kb.
50 percig sütjük. Óvatosan kivesszük a formából,
kihűtjük, majd keresztben kettévágjuk. Az alsó felét megkenjük 4 evőkanál
csipkebogyólekvárral, rátesszük a tészta másik felét, és a tetejét is megkenjük
a lekvárral.
A
zselatint egy kevés hideg vízbe beáztatjuk. Közben a mascarponét
összekeverjük a porcukorral és 200 ml tojáslikőrrel. A zselatint a
felhasználási útmutatóknak megfelelően feloldjuk és hozzáadjuk a krémsajthoz.
Végül hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt, és a tortát megkenjük a
krémmel. A maradék tojáslikőrrel és a pisztáciával tálaljuk.
Egyéb receptek
Kenyérben sült sonka
Hozzávalók:1 kb 1 kilós főtt sonka, csülök,
tarja stb. fél kg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kanál olaj, 1 kk
só, 2 kk cukor, 1 dl tej, 2 dl víz.
Elkészítés:
A meglangyosított tejbe beletesszük az élesztőt és a cukrot. Mikor felfutott,
összekeverjük a liszttel, a sóval és az olajjal. Meleg helyen kb. háromnegyed
órát állni hagyjuk. Belecsomagoljuk a lecsepegtetett,
leszárított főtt sonkát és további 20 percig kelesztjük. A tetejére lyukakat
szúrunk, majd forró sütőben szép pirosra süjük.
Tárkonyos bárány leves
Hozzávalók
4 személyre: 25 dkg báránycomb, 1 kisebb vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség
(sárgarépa, zöldség, zöldborsó), 1 kisebb fehér paprika, 1 dl tejszín, 1
citromkarika, só, bors, morzsolt tárkony.
Elkészítés:
Az 1x1 cm-es kockára vágott báránycombot, zöldséget, sárgarépát, paprikát,
valamint a zöldborsót lassú tűzön világos ragulevesnek megfőzzük, közben
fűszerezzük. Eperlevél tésztát teszünk bele. A kész levesbe végül lassú keverés
mellett beleöntjük a tejszínt. Forrón tálaljuk, citromkarikát teszünk rá. (A
leves borjúhúsból és fiatal birkahúsból is elkészíthető.)
Húsvéti kalács
Hozzávalók:
45 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg olvasztott vaj, 10 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás
cukor, 4 dkg éleszt? tejben megfuttatva, pici só, a tetejére
durvára vágott dió, mogyoró vagy mandula.
Elkészítés:
A vaj és a mazsola kivételével a hozzávalókat összedagasztjuk, majd lassan
hozzáöntjük az olvasztott vajat és belekeverjük a mazsolát. Duplájára
kelesztjük, három rudat formázunk a tésztából és összefonjuk. A két végét
összeillesztve koszorút készítünk belőle. Mézes felvert tojással megkenjük,
rászórjuk a diót, és forró sütőben kisütjük.
Tálalás:
a közepébe lehet tenni a hímestojásokat, de Adventi
koszorú alapjának is nagyon jó.
Sárgapépatorta
Hozzávalók:
5 egész tojás, 20 dg porcukor, 30 dkg apróra lereszelt sárgarépa, 7 dkg dió, 2
kanál kakaó, 5 kanál prézli, 1/2 sütőpor, rum
Elkészítés:
a tojássárgájákat habosra kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a ledarált
diót, kakaót, kevés rumot, sárgarépát, prézlit, sütőport és a keményre felvert
fehérjét. Kiöntjük a masszát a tortaformába /nem kell kilisztezni sem
kizsírozni/ és mérsékelt hőfokon megsütjük. Mikor kihűlt, a torta tetejére
tejszínhabot kenunk és leszórhatjuk csokoládérizzsel, vagy cukros kakaóporral.