Receptek a vital.hu-ról

Tojástekercs

Hozzávalók 4 személyre:

Elkészítése:

A felvert tojásokat keverjük össze a tejföllel és a liszttel. Sózzuk, borsozzuk; szórjunk bele apróra vágott (lehetőleg friss) zöldfűszereket: oreganót, petrezselymet. Egy nagyobb serpenyőben olajon süssünk belőle egy vagy több omlettet.
A még meleg omletteket szórjuk meg a reszelt sajttal, helyezzük rá a vékonyra szeletelt sonkát, és tekerjük össze. A roládokat csomagoljuk alufóliába, hogy ne essenek szét, és hűtőszekrényben "érleljük" őket egy-két óráig. Szeletelve tálaljuk.
Előételnek kitűnő; saláta illik hozzá.
Készíthetjük tejföl helyett joghurttal is.

 

Kaszinótojás

Hozzávalók:

Elkészítése:

A kemény tojásokat hosszában félbevágjuk, sárgájukat kiemeljük, villával összetörjük, majd hozzáadunk két evőkanál tejfölt és két evőkanál majonézt. Mustárral, sóval, borssal és apróra vágott petrezselymmel ízesítjük. (A hozzávalók mennyisége ízlés szerint változtatható.)
A krémet habosra keverjük, majd visszatöltjük a félbevágott tojásokba. Tálalásokor a tojásokat állítsuk franciasaláta-ágyra vagy pirítós szeletekre, hogy fel ne dőljenek. Díszítsük olajbogyóval és petrezselyemlevéllel.
A tölteléket dúsíthatjuk áttört főtt burgonyával vagy besamelmártással; tejföl helyett pedig használhatunk joghurtot is.

 

Tojás aszpikban

Hozzávalók:

Elkészítése:

A mirelit zöldséget sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Közben a zselatint beáztatjuk pár kanálnyi hideg vízbe, majd amikor megduzzadt, elkeverjük a még meleg, leszűrt zöldséglével (fél liternyi kell belőle).
Egy folpackkal kibélelt őzgerinc-, vagy egyéb, keskenyebb tortaformába kb. egy centiméternyit öntünk a léből. Miután megdermedt, a formába tesszük a sonkaszeleteket, a félbevágott tojásokat, a felszeletelt csemegeuborkát és a zöldségeket. A formát ezután feltöltjük a langyos zöldséglével. Ügyeljünk arra, hogy maradjon elég hely az aszpiknak, így nem fog szétesni. Hűtőben hagyjuk megdermedni, majd a formából kiborítva tálaljuk.
A hozzávalókat kedvünk szerint rendezhetjük el, így a már kész aszpikban esztétikus mintát alakíthatunk ki.

 

Sonkaízű tojás

A húsvéti sonka mellé járó főtt tojásokat egy nagyon egyszerű módszerrel bolondíthatjuk meg. A főtt sonka még meleg főzővizébe tegyük bele a meghámozott kemény tojásokat, és addig hagyjuk benne, amíg a lé ki nem hűl. A tojások kellemes sonkaízt kapnak.
(A tojások sárgája esetleg kissé zöldes színűvé válhat, ez azonban nem jelent minőségi romlást!)

További receptek

 

Húsvéti muffin

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10-15 dkg puha vaj
  • 1 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 ek méz
  • kevéske rum

 

Húsvéti muffin

A tetejére: ízlés szerint mazsola, porcukor, színes cukormáz, színes cukordísz, csokoládédarabok, marcipán nyuszi, csokitojások.

 

Elkészítése:

Az alapanyagokat egy nagy tálba teszünk és összeturmixoljuk, majd a muffinformába öntjük. A formát csak 3/4-ig töltsük meg, különben a sütemény „túlcsordul”. Ha fém muffinformát használunk, vajazzuk ki, mielőtt beletesszük a masszát. Erre akkor nincs szükség, ha papírkosárkákat vagy szilikon muffinformát használunk a sütéshez.
A muffin 200 fokon, előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül.

 

Díszítés:

Sütés előtt tesszük a tetejére a mazsolát és/vagy a csokoládét, utána meghintjük porcukorral. Ha cukormázzal és színes cukorkákkal díszítjük, csak sütés után tegyük rá, csakúgy, mint a marcipán nyuszit és a csokitojásokat. Ez utóbbiakat fogpiszkálóval rögzíthetjük

 

 

Húsvéti nyuszipiskóta

 

Hozzávalók:

  • piskótatészta
  • vajkrém
  • kókuszreszelék
  • ételszínező
  • csoki- vagy marcipán nyuszi
  • csoki- vagy marcipán tojás

 

 

Elkészítése:

Készítsünk piskótatésztát, majd egy nagyobb pohárral vágjunk ki korongocskákat. Kenjük be vajkrémmel, majd szórjuk rá a zöld ételfestékkel enyhén megfestett kókuszreszeléket. Ezzel kész a nyuszi "zöld rétecskéje". Tegyük rá a nyuszit, és mellé a tojást. Készítsünk egy egész tálcáravalót belőle.

Dekorálhatjuk még színes cukorkákkal is. Gyermekek is könnyen elkészíthetik.

 

Piskótatészta:


Hozzávalók: 6 tojás, 6 ek cukor, 6 púpozott ek liszt, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 1 csipet só.


Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgáját keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztet tálba téve keverjük össze alaposan a sütőporral, a tojások fehérjét pedig egy csipetnyi sóval verjük kemény habbá.
A tojássárgájára rászórjuk a liszt felét, rátesszük a tojásfehérjét, majd rászórjuk a maradék lisztet is. Dolgozzuk össze fakanállal, vigyázva arra, hogy a tojáshab ne nagyon törjön össze.
Béleljünk ki egy sütőformát sütőpapírral, és előmelegített sütőben süssük 200 fokon aranysárgára. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját sütés közben, mert a tészta összeesik. Hagyjuk egy kicsit hűlni a sütőben, majd borítsuk ki óvatosan egy tálcára, húzzuk le a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni.

További

Tojáslikőrtorta

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 4 tojás
  • 200g margarin
  • 150 g liszt
  • 150 g cukor
  • 200 g mogyoró (őrölt)
  • 50 g fehér csokoládé (reszelt)
  • 3 csapott kávéskanál sütőpor

A töltelékhez:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g tojáslikőr
  • 200 g habtejszín
  • 100 g porcukor
  • 8 evőkanál csipkebogyólekvár
  • 4 lap fehér zselatin

A tálaláshoz:

  • 25 g pisztácia (aprított)

 

Elkészítése:

A margarint a cukorral egy tálban habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd az átszitált, sütőporral elkevert lisztet, végül a mogyorót és a csokoládét. Alaposan összegyúrjuk.

A tésztát egy kivajazott formába tesszük, és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 50 percig sütjük. Óvatosan kivesszük a formából, kihűtjük, majd keresztben kettévágjuk. Az alsó felét megkenjük 4 evőkanál csipkebogyólekvárral, rátesszük a tészta másik felét, és a tetejét is megkenjük a lekvárral.

A zselatint egy kevés hideg vízbe beáztatjuk. Közben a mascarponét összekeverjük a porcukorral és 200 ml tojáslikőrrel. A zselatint a felhasználási útmutatóknak megfelelően feloldjuk és hozzáadjuk a krémsajthoz. Végül hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt, és a tortát megkenjük a krémmel. A maradék tojáslikőrrel és a pisztáciával tálaljuk.

 

 

Egyéb receptek

 

 

Kenyérben sült sonka

Hozzávalók:1 kb 1 kilós főtt sonka, csülök, tarja stb. fél kg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kanál olaj, 1 kk só, 2 kk cukor, 1 dl tej, 2 dl víz.

Elkészítés: A meglangyosított tejbe beletesszük az élesztőt és a cukrot. Mikor felfutott, összekeverjük a liszttel, a sóval és az olajjal. Meleg helyen kb. háromnegyed órát állni hagyjuk. Belecsomagoljuk a lecsepegtetett, leszárított főtt sonkát és további 20 percig kelesztjük. A tetejére lyukakat szúrunk, majd forró sütőben szép pirosra süjük.

 

Tárkonyos bárány leves

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg báránycomb, 1 kisebb vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, zöldség, zöldborsó), 1 kisebb fehér paprika, 1 dl tejszín, 1 citromkarika, só, bors, morzsolt tárkony.

Elkészítés: Az 1x1 cm-es kockára vágott báránycombot, zöldséget, sárgarépát, paprikát, valamint a zöldborsót lassú tűzön világos ragulevesnek megfőzzük, közben fűszerezzük. Eperlevél tésztát teszünk bele. A kész levesbe végül lassú keverés mellett beleöntjük a tejszínt. Forrón tálaljuk, citromkarikát teszünk rá. (A leves borjúhúsból és fiatal birkahúsból is elkészíthető.)

 

Húsvéti kalács

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg olvasztott vaj, 10 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dkg éleszt? tejben megfuttatva, pici só, a tetejére durvára vágott dió, mogyoró vagy mandula.

Elkészítés: A vaj és a mazsola kivételével a hozzávalókat összedagasztjuk, majd lassan hozzáöntjük az olvasztott vajat és belekeverjük a mazsolát. Duplájára kelesztjük, három rudat formázunk a tésztából és összefonjuk. A két végét összeillesztve koszorút készítünk belőle. Mézes felvert tojással megkenjük, rászórjuk a diót, és forró sütőben kisütjük.

Tálalás: a közepébe lehet tenni a hímestojásokat, de Adventi koszorú alapjának is nagyon jó.

 

Sárgapépatorta

Hozzávalók: 5 egész tojás, 20 dg porcukor, 30 dkg apróra lereszelt sárgarépa, 7 dkg dió, 2 kanál kakaó, 5 kanál prézli, 1/2 sütőpor, rum

Elkészítés: a tojássárgájákat habosra kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a ledarált diót, kakaót, kevés rumot, sárgarépát, prézlit, sütőport és a keményre felvert fehérjét. Kiöntjük a masszát a tortaformába /nem kell kilisztezni sem kizsírozni/ és mérsékelt hőfokon megsütjük. Mikor kihűlt, a torta tetejére tejszínhabot kenunk és leszórhatjuk csokoládérizzsel, vagy cukros kakaóporral.