Fejlesztési oldal

Az alábbi programok egy része működőképes, letölthető és szabadon használható. Az ezek és a további félkész programok által, működésük eredményeképpen okozott esetleges károkért semmiféle felelősséget nem vállalok. Mindenki csak a maga felelősségére vegye őket igénybe.

DOS

WINDOWS (95/98/NT)

 


DUNGEON EDITOR
Deluxe

Leírás:
A program szerepjátékos mesélők munkájának megkönnyítésére készült. Alkalmas földalatti útvesztők, erdők, várak, házak felülnézeti terveinek elkészítésére. Epson kompatibilis mátrixnyomtatón terveket és térképet képes nyomtatni. Ha a gépben olyan hangkártya van, amely rendelkezik CMF (Creative™ Music File) támogatású szoftverrel, vagy eredeti Creative™ SoundBlaster™, akkor szerkesztés közben zenét is hallgathatunk.

Fejlesztés:
A program Turbo Pascal 6.0/DOS környezetben készült. Körülbelül 6000 sort tett ki a forráskód, ami azóta megsemmisült. A program 1995-ben íródott.

Hardverigény:
286 AT, EGA monitor, DOS 3.1, 640 kbyte memória, 1 Mbyte HDD

Verzió:
Végső kiadott verzió letölthető innen:
dundelux.zip (123 Kbyte)


Szerkesztett példa :
Alquad2.zip (66 Kbyte)


3D REALM
Bemutató

Leírás:
A program egy lakást mutat be belülről. Mozogni a FILE_ID.DIZ-ben leírt billentyűkkel lehet.

Fejlesztés:
A program DOS alatt futó DJGPP GNU C fordító (v1.2) segítségével készült. Egy része C-ben másik fele (elsősorban a grafika) 32 bites assembly rutinok felhasználásával íródott. A futtatáshoz szükséges a GO32.EXE, amely a letölthető csomagban szerepel. A forráskód körülbelül 3000 sorból áll.

Hardverigény:
386 AT, VGA, DOS 5.0, 5 Mbyte memória, 5 Mbyte HDD

Verzió:
A demo letölthető innen:
3ddemo.zip (126 Kbyte)


BP2 OFFLINE
Mailer

Leírás:
1997-ben, amikor még az Internet térhódítása nem szorította ki a BBS-ek használatát, meglehetősen jó társaságok tudtak összejönni egy-egy BBS-en. A kommunikáció nyelve a levelezés volt (elsősorban). A Budapest 2 BBS, amelyet a QWERTY Kft. üzemeltetett, egy volt ezek közül. Mivel a BBS program állítólag a sysop saját fejlesztése volt, nem támogatott akkoriban modernnek tűnő offline levelezőprogramokat (QWK, Bluewave...). Ha az ember nem akart a MATÁV-nak túl sokat fizetni, ám sok levelet óhajtott írni, megoldhatatlan probléma elé nézett. Illetve létezett egy megoldás. A leveleket előre megírva, azokat ASCII "protokollal" feltölthette a megfelelő rituális varázslatok elvégzése után... Persze csak ha emlékezett arra, hogy melyik címzetthez melyik file tartozott... De ugyanezen év szeptemberében elkészült a BP2 Offline, ami egyetlen automatizált hívással fel tudta tölteni a leveleket, sőt az újakat le is szedni. Ez bizonyos sztringfelismerési algoritmusok kidolgozásásval volt lehetséges. A felhasználó számára egy rendkívül barátságos levélszerkesztési környezetet biztosított. Az elolvasott leveleket tömörítve tárolta. A csomag tartalmazott egy úgy nevezett QMT kodeket is, ami az UUENCODE-hoz hasonlóan kódolta a bináris fájlokat.

Fejlesztés:
A program Borland C 3.1 környezetben készült. (A kiegészítő QMT csomag szintúgy) A forráskód 10000 sor körüli. A programnak nincsennek saját kommunikációs rutinjai, egy BATCH file által betöltött FOSSIL rutinjait használja. A QMT kódoló program még 1996-os fejlesztés.

Hardverigény:
286 AT, DOS 5.0, 640 Kbyte memória, FOSSIL.

Verzió:
A program 1.2-es verziója letölthető innen:
Bp2lev.zip (138 Kbyte)
A csomag tartalmazza a QMT kodek legutolsó verzióját is.


RITUAL COMMUNICATION BBS
Bemutató

Leírás:
Az Internet mára már kiszorította a BBS-eket. Már csak kevesen használják szolgáltatásaikat, amelyek leginlább a file transzferre és a levelezésre szűkültek. Persze mindig voltak speciális BBS szolgáltatások is, amelyek például teletext-et tették elérhetővé, vagy időjárásra vonatkozó információval látták el a felhasználókat. A BBS-ek szolgáltatásait az Internettel ellentétben általában nem lehetett MEGVÁSÁROLNI, azt ki kellett érdemelni. A rendszergazda (sysop) és a felhasználók (users) között bizonyos szintű bizalmi viszony volt. A BBS szoftvere egy komplex szerverprogramhoz hasonlít leginkább. Ilyen programnak indult a Ritual Communication BBS is. Sajnos nem készült el teljesen, mégis számos funkciót megvalósít. Egy komplex, levelezőhálózatra és Internet E-MAIL-ra felkészített levelezőrendszerből, egy teljes képernyős ANSI VT-220-as szövegszerkesztőből, néhány grafikai vezérlőből és egy osztott képernyős CHAT rutinból áll.

Fejlesztés:
A felhasznált programnyelv a Borland C 3.1. Az első részletei vizsgafeladataim voltak a főiskolán, majd további fejlesztésen egy főiskolai projekt során ment át. Itt került bele például az RS-232 FIFO rutin és az ANSI emuláció is. A forráskód meghaladja a 14000 programsort.

Hardverigény:
386 AT, EGA monitor, DOS 5.0, 640 Kbyte memória,.

Verzió:
Egy működő pillanatfelvétel:
Rituac.zip (66 Kbyte)


BARI#8 Vírusirtó
Szükség szülte

Leírás:
Egyszer egy BBS-ről letöltött program miatt lett tele a gépem vírussal. A vírust kifejezetten az adott BBS-nek szánta egy jóképességű ám kevésbé jóindulatú emberke. Másodmagammal egyszerre vettem észre, hogy fertőzöttek a file-ok. Néhányan már addigra letöltötték őket. Mivel a másik szemfüles emberke is értette a bitek nyelvét, egymásról nem tudván párhuzamosan kezdtük analizálni. Először elkészítettük a keresőket. Ekkor vettük észre egymást. Az irtók kodolása már versenyszellemben folyt! Az enyém sajnos kicsit később lett kész, és meglehetősen fapados volt, ellentétben a konkurenciám egérvezérelt menürendszeres programjával. Ám később kiderült, hogy az nem tudja az EXE-k hosszát visszaállítani. Szóval végülis holtverseny lett a végeredmény...

Fejlesztés:
Sebességre törekedvén Borland C 3.1-et használtam a kódoláshoz. A forráskód meglehetősen rövid volt, tekintve, hogy parancssor-vezérlésű volt a program. Sajnos a forrás megsemmisült.

Hardverigény:
DOS 5.0, 640 Kbyte memória,.

Verzió:
A működő kereső és irtóprogram innen letölthető:
Bh8virt.zip (34 Kbyte)


PIANO
Furcsa hangzással

Leírás:
Egy egyszerű piano program AdLib vagy SoundBlaster hangkártyára.

Fejlesztés:
A Borland C 3.1 alatt készült program forráskódja mindössze 800 soros.

Hardverigény:
SoundBlaster, DOS 5.0, 640 Kbyte memória,.

Verzió:
Működő pillanatfelvétel:
Piano.zip (9 Kbyte)


WIdentServer
vizuális tcp?

Leírás:
Az ember sosem tudhatja, hogy ki az, aki éppen egy Windows95 előtt ülve Internetezik. Ha mégis tudni akarja, akkor tegyen fel arra a gépre egy WIdentServ programot. A program képes jelenteni annak a felhasználónak a nevét aki éppen be van lépve a Microsoft Windows-ba. A WIdentServ Ident szerverként is működik, mivel a biztonságosabb rendszerek "visszakérdeznek", és csak biztos válasz tudatában adnak ki információt. (A későbbi IClient+ csak ezzel a programmal hajlandó működni, ha a fingerelt felhasználó szervere pl Unix v. Linux. Lásd a képen.)

Fejlesztés:
A fejlesztés eszköze Delphi2 volt. A begépelt forrás minimális, ami a vizuális eszközöknek tulajdonítható.

Hardverigény:
Windows95 (újabban ez számít hardvernek...)

Verzió:
Nincsen letölthető verzió.


IClient+
kliens

Leírás:
Egy kényelmes megvalósítása egy Finger kliensnek. Plusszban DNS-en keresztül tud IP cím alapján DOMAIN nevet meghatározni, illetve fordítva.

Fejlesztés:
A program Borland C 4.5 környezetben készült, Win32s célra. API hívásokból áll, az Internet funkciókat a Winsock rutinokon keresztül éri el. (LIB+HEADER)

Hardverigény:
-

Verzió:
Letölthető, működő demoverzió:
Iclient.zip (288 Kbyte)


SpreadMail
kötegelt csoda

Leírás:
Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan küldjünk levelet sok embernek egyszerre? A SpreadMail megoldja ezt a problémát. Minden kiválasztott címzettnek ugyan azt a szöveget küldi el, opcionálisan lekérdezve a címzett nevét az SMTP szervertől, behelyettesítve a szöveg @USER@ változójába. Néha lehetőséget ad arra is, hogy álnéven levelezzünk...

Fejlesztés:
A program Borland C 4.5 környezetben készült, Win32s célra. A GUI-t ObjectWindows felhasználásával programozza. Az Internet funkciók a Winsock hívásain keresztül valósulnak meg.

Hardverigény:
-

Verzió:
Letölthető, működő demoverzió:
Spmail.zip (293 Kbyte)


CIF Image compression Pack
experimentális

Leírás:
Sokféle képtömörítési eljárást ismerünk. Az Interneten például a GIF és a JPEG a legelterjedtebben (illetve majdhogynem kizárólagosan) használt képformátum. Ezek közül a GIF tulajdonképpen minőségromlás nélkül tudja visszaadni az eredeti kép élvezetét. Viszont nem alkalmas (egyenlőre) 8 bitnél szélesebb képpontinformáció tárolására, tehát egy scannelt fotót először le kell redukálnunk 256 színre. A JPEG ellenben csak nagy színfelbontású képek tömörítésére alkalmas. Ugyan már fejlesztettek ki 8 bites JPEG algoritmust is, de ez a túl diszkrét színtartomány miatt ideálisnak távolról sem nevezhető. Mi hát a megoldás akkor, ha a felhasználó nem ismeri a tömörítési technikák alkalmazásának feltételeit, vagy ha több száz kép vár feldolgozásra, amiket szétválogatni hosszú, és fáradságos munka? Természetesen a CIF képtömörítő program! Mit tud a CIF? Először is háromféle tömörítési algoritmus közül azt választja ki, amelyik a legideálisabb a kép számára. Ezt a feladatot az un. ImageWise algoritmus végzi el a felhasználó helyett. A választható tömörítések a következők: LBM, Huffman és egy Fraktálalapú algoritmus. Ez utóbbi a program nagy újítása. A fraktálalapú tömörítés felveszi a versenyt a JPEG-vel, és leelőzi azt. Egyedül a betömörítési időben rosszab, de ez nem lehet probléma egy komoly cél esetén. A program által létrehozott formátum és a használt algoritmusok (egyenlőre) nem védettek, ezért szabadon használhatóak.

Fejlesztés:
A program csak Windows 95/98 illetve NT környezetben képes futni, tekintve hogy Borland C++Builder 3-val készült. A forráskód főleg a Builder sajátosságai miatt jelentős méretű. A be és kitömörítés folyamata alatt a program új szálat (thread) indít, amelynek prioritása már szabadon állítható, ahogyan az a fenti képen látszik. A program megrendelésre készült, eredeti verziója ObjectWindows alapú volt, és szakdolgozati témám volt.

Hardverigény:
640x480-as méreteknél nagyobb kép esetén legalább 16 megabájt memória ajánlott. A betömörítéseket 200 MHz-nél gyorsabb gépen ajánlott végezni.

Verzió:
Az első kiadás letölthető innen. Ez lassú, optimalizálatlan verzió. Az újabb, jobb hatásfokú tömörítőt egyenlőre nem kínálom fel letöltésre.
File:
CIFclass1.zip (550 Kbyte)