Varga Tamás honlap

LEVELEZŐHÁLÓZATOK

Boldog kutya véres fogakkal?
Magyar FIDO, 37-es régió

Ez itt egy dohányzó szakasz,
A régi világból megmaradt,
Még szívhatsz
Mindent, ami elszívható.

Más ember lennél, mint aki vagy
Rossz kifogás, hogy ki vagy, ki vagy
Ki vagy, tudom
Fárasztó hogy mindig ugyanaz.

A füst elszáll, a szó megmarad
a köhögés után felszakad
Kimondanom muszáj
Good bye, good bye, good bye...
Etikai Kódex a Fido levelezéshez

(Avagy mit tegyünk, hogy mások ne toljanak le minket, és mit gondoljunk meg jól, mielőtt letolnánk másokat.)


A Fido szerepe Magyarországon

A Magyar Fido (az egyszerűség kedvéért: Fido) levelezési hálózat célja, hogy a levelezők szakmai segítséget találjanak egymásban, problémáik megoldásra kerüljenek, mindezt persze ingyen és a lehető leghatékonyabban (ha most azt hiszed, hogy ez egy hivatalos jogszerű ismertető, máris elkövetted életed egyik legnagyobb tévedését - pedig úgy indult). Ahhoz, hogy meglegyen a szakmai segítség, ahhoz szükség van RÁD! Ez az egyik legfontosabb tényező (számodra). Ahhoz, hogy mindezt ingyen elérhesd, szükség van jó Fido Sysopokra, jó koordinátorokra (ha nem tudod mi az a koordinátor, nyugodtan olvasd tovább - szakzsargon), jó HUB-okra (ez is egy szakszó, ne törpölj vele), egyszóval egy jó hálózatra. Ez nem a te dolgod, a dolog ezen része téged nem érint. Viszont ahhoz, hogy a rendszer hatékony legyen, ahhoz szükség van erre a hosszú és unalmas kódex-re. Miért? Hogy megtaláld hipp-hopp azt az infot, amire vágysz, és hogy tudd, hogyan fordulj segítségért, illetve hogyan adj segítséget valakinek. A kódex célja, hogy felkészítsen téged, mint levelezőt erre a jócélú hálózatra, és segítsen téged abban, hogy eligazodj a Fidon.

És rögtön egy kezdeti zavar: ha nem tudod mi az a 'kódex', azt nem is fogod ebből a szövegből kideríteni...

Moderátorok

Ez egy furcsa jelenség, ők azok, akik felígyelnek a teríletekre. Minden teríletnek van egy moderátora. Ez a moderátor felelős az adott terílet céljának rendszeres (hogy te, mint új levelező is megismerd) kihirdetésére, illetve a belső szabályok meghatározására. Ezt a szöveget nevezik a terílet "policy"-jának, irányelvének.

Ha egy moderátor értesít valamiről, azt vedd komolyan. A moderátorok azért vannak, hogy segítsenek neked eligazodni a területeken, ha valami nem odavalót írsz, szélnak. Nem azért teszik ezt, hogy hatalmi vágyaikat kiéljék, hanem hogy egy olyan területet teremtsenek, ahol jó érzés levelezni, neked is.

A moderátorok Netmailben fognak szólni neked baj esetén. Ne ijedj meg, mindenki csinál hibát. Ez is azért van, hogy érezd: ez nem egy letolás, hanem egy egyszerű figyelmeztetés - esetleg információ. És erről csak te fogsz tudni, mert a Netmail-t csak te látod. Ha nem értesz valamit, kérdezd meg őket nyugodtan, örömmel fognak információt adni területükkel kapcsolatban. Házi feladat: szerinted ezt a kérdést Netmail-ben, vagy echo-n kell megírnod. (Ha úgy gondolod, hogy echo-n, akkor nagyon rosszul gondolod...)

Néhány jótanács befejezésül

Eleinte csak olvasgassál. Nézd meg a hangulatot, válaszd ki azokat a területeket, amelyek érdekelnek. Majd később kérj a sysop-odtól írásjogot a Fido-ra, de számíts rá, hogy ez valós adataid elárulásába fog kerülni. Mielőtt ténylegesen írsz egy területre, próbáld meg megvárni, míg a területen megjelenik a terület "policy"-ja, azaz egy szöveg (bla-bla) arról, hogy milyen levelek valók arra a területre. Ha írásra szánt leveled megfelel a kritériumoknak, ne szégyeld megírni.

Ne mutatzz be nyilvánossan. A Fido túl nagy ahhoz, hogy mindenkit ismerjünk, leveleid alapján fognak úgyis megitélni. Elején próbáld magad mérségelni levelek írásában, ne rögtön 20 kérdéssel nyiss, mert az túl feltünő (negatív színekben feltűnő) jelenség. Próbálj meg egy jó képet kialakítani magadról, hogy a levelezők szívesen reagáljanak neked.

Ne bánts másokat. Ha egy levél bántja a szemedet, szólj a terület moderátorának (kérdezd meg a sysopod ki az), és majd ő elintézi a dolgot. SEMMIKÉPPEN ne beszélj csúnyán, mert az azonnali kizárásodat vonhatja maga után. Az enyhébb szavak (buta, állat) megengedhetőek (ha nem közvetlenül sértesz valaki levelezőt vagy családtagját), ha pedig mindenképpen szükséges csúnya szé használata, akkor csillagozd ki a legfontosabb magánhangzót. Pl k*rva (erre mondjuk jó a qrva is, így sem zavaró annyira).

Vigyázz, mert védtelen vagy. Mint felhasználó, neked szívességet tesz a sysop, hogy enged levelezni. Nem kötelező neki (bár célszerű, mert annál több szakmai segítséget kaphat ő is). Ha valamit kér tőled, prébáld meg betartani azt, maradj vele jó kapcsolatban. Ha bántalom ér, csak ő tud megvédeni téged. Ha vele veszel össze, senki nem tud megvédeni téged.

Összefoglalás

Most már kezded sejteni mi az a Fido, kezd kialakulni benned az a szemlélet, amellyel vezérelve közénk való leszel. Ne szégyeld magad, vágj neki. Ügyelj a szabályokra (ne írj csúnyaszavas, ronda vagy magánleveleket echo-ra), betartásukkal nem csak megkíméled magad a támadásoktól, hanem a terület szinvonalát is növeled, és nagyobb esélyt adsz magadnak a segítségre. Ha problémád van, kérdezd bátran sysopod, moderátorod, és levelező társaidat. Azért vagyunk, hogy egymáson segítsünk, és ebben szívesen látunk téged is.

Ha hibádzol, fogadd el, és cselekedj a felszólítás szellemében. Manapság ez egy nagy intelligenciát (és bölcsességet) tanusít, soha jobban nem adhatsz magadról jobb véleményt. Nyílvános bocsánatkérés nem kell, nem várja el senki. A levelezők értelmes leveleidet várják, kérdéseidet, tanácsaidat, és legfőbbképpen téged.

Iolo the Bard
(2:371/3)

A szöveg idézésekor nem törkedtem teljességre.


Balra vagy jobbra?

Három levelezőtől a BAZAR.HUN-on megjelent KBM-nek minősített levelek ügyében csak egyetlen megjegyzés fog itt állni. Tehát hiába is kerested meg ezt a lapot. Nem találsz rajta egyetlen egy FIDONET-et hirdető, vagy éppen antireklámot. Nincs rá szükség, mert aki akarja az kipróbálja ennélkül is. De az, hogy valaki az internetes Newsgroupok vagy levelezőlisták felől lépjen vissza ebbe az irányba, teljesen kizárt.

A BAZAR.HUN problémája nincsen megoldva. Ha ugyanez a probléma még egyszer felvetődik, semmi sem garantálja, hogy nem ugyanúgy végződik. Ez az egyetlen probléma.

Hogy ebből hogyan következik a hierarchia legmagasabb fokán álló személyiségek konfliktuskezelő képességének bírálata, ezt döntsd el Te magad.

A ROONS BBS-vel kapcsolatos Kollár internet oldalról talán annyit kellene megemlíteni, hogy mindenki nézze csak meg a saját idegen szavak és kifejezések szótárában, mit is jelent ez a név. Ez alapján pedig egyértelmű, hogy az "elkövető" nem a legműveletlenebb, csak éppen még alattomosabb fajta mint azok akiket az oldalával leégetni kívánt.

1998.05.01 Egyes vélemények szerint a FIDONET-en nem létezik vezetés. A szociálpszichológia szerint minden csoportnak működéséhez szükséges egy - vagy több - vezető. A FIDONET első ránézésre mindenképpen informális csoportnak bélyegezhető. Azonban magában hordozza a formális csoportok jellemzőit, az erősen kötő szabályzatokat, a formális viselkedésmódot, aminek indítéka a szervezetileg meghatározott büntetés (szankció) rendszerének elfogadása. A "nem létező" vezetőségtől való függésüket a levelezők ezek miatt a szankciók miatt fogadják el. A "nem létező" menedzsment jól láthatóan "nem is menedzsel". Ennek tudható be a CATS moderátora ellen indított személyi támadás "megoldása", amelyet néhány vizsgálat után
mobbingnak minősítek. Ezenkívül meg lehet tenni, hogy egy-egy területet csak úgy lekapcsoljanak illetékesek, hálateher okából pedig minden beleszólás kizárt. Ne felejtsük el, léteznek módszerek és eszközök változások bevezetésére, és még ha ez egy ingyenes, szabadidős hálózat is, nem úgy kellene kezelni, ahogyan azt a "megfelelő" egyének teszik.

1999.01.12 Nem tudom mi történik most a Fidoneten, mert befejeztem a BBS-ek látogatását. Jónéhány dolgot sokkal tisztábban látok már, mint régen. Az első ítéletek sem voltak túl elhamarkodtak, de a valós okokat és a valós problémát rosszul közelítették meg. A magyar fidonet problémája az, hogy nemzeti viselkedéskultúránk nem eggyeztethető össze a máshol már beváltnak tekinthető szabályokkal. Sajnos néhány "igen fontos embernek" nem a levelezés a célja, hanem a saját önbizalmuk mélyítése, a megfelelő módszerekkel... Sajnos erre én is későn jöttem rá.

Végezetül annyit érdemes hozzátenni, hogy tiszteletet csak az várhat el bárkitől is, aki maga is bebizonyítja, ismeri ezt a fogalmat és érdemes rá. A tisztelet nem poziciótól vagy hatalomtól függő, ahhoz kacsolódó jutalom, már gyermekek részéről sem. (ez a világkép szerencsére megdőlt, illetve megdőlni igyekszik)Rámnevet ha vízbe nézek,
szélbesúgja titkaim,
a sűrű esti ködböl csap le rám.
Látom én ha ébren alszol,
és ott lapul a fák mögött,
Csak úgy teszek mintha meg se látnám.
De jön csak egyre felém,
rám száll a végzet démona,
de jön csak egyre felém,
s lesŁjt rám a végzet démona.
Halleluja, megszakadok én,
halleluja, higyjétek el,
halleluja, nincs menekülés,
halleluja, vesztenem kell!
Tudtam én, hogy eljön értem,
Várom már a számadást,
egy áruló jel már csak arra vár.
Az emberek összesúgnak,
rémítő a fény, a csend,
az idegenek gyűrűje körbezár.
De jön csak egyre felém,
rám száll a végzet démona,
jön csak egyre felém,
és lesújt rám a végzet démona.
Halleluja, megszakadok én,
halleluja, higyjétek el,
halleluja, nincs menekülés,
halleluja, vesztenem kell!