WebFazek Nemzetek konyhai
 


Az angol konyha

Az angolok reggelije hagyományosan tartalmas, a déli étkezés jelentõsége nem nagy, az esti étkezés szintén bõséges.
Az ételek készítésének befejezését általában az asztalnál, a tálalás elõtt végzik. Rendszerint egészben hozzák az asztalhoz a sülteket, és ezeket a házigazda maga szeleteli és tálalja. Az angolok voltak az elsõk, akik a múlt század elején késsel, villával való étkezést bevezették. Konyhájukban nagy jelentõsége volt a francia konyhának, amelyet a nagy számban alkalmazott francia szakácsok terjesztettek el.

Az angol konyha kialakulását a gyarmatokon termett javak és az azokon kialakult fõzésmód is befolyásolta. Különösen india szállított nagy mennyiségû fûszert. Az angol konyhán elterjedt currypor innen származik.

Az ételek készítéséhez általában vajat, olajat vagy faggyú kisütött zsíradékát használják. A marha és borjúvese faggyúját nyersen, elsõsorban tészták készítéséhez használják fel. Az angol konyhában a halat a fõzeléket fõleg vízben vagy levesben megfõzve és olvasztott vajjal leöntve készítik. A sültekhez készített mártásaiknál a pikáns ízekre törekszenek.

A bõséges reggelit húsos szalonnából és tojásfélékbõl készítik, és különbözõ kásafélékkel fejezik be. A délelõtti teázások alkalmával meleg és hideg szendvicseket fogyasztanak.
Leveseik fõleg ürü- ,marha- és csirkehúsból készülnek. Az irlandi ürügulyás (Irish stew) egyik legelterjedtebb levese az angol konyhának, de a cock o' leckite is mindennapos készítményük; a húslevesben fõtt csirkét gyöngyhagymával és rizsbetéttel ugyanabban az edényben szolgálják fel, amelyben fõtt. A hodge podge-t, amely ürülevesben fõtt vagdalt ürühús, hagymával, zöldborsóval és metéltre vágott zöldsalátabetéttel tálalják. Ünnepélyes alkalmakra rendszerint teknõsbékalevest készítenek, amely ugyancsak az angol konyha egyik leveskülönlegessége.

Az elõételek választéka az angol konyhán igen fontos. A tengeri halak, rákok hidegen, melegen nagy választékban készülnek. Különösen nagyon kedveltek a sajtos elõételek, amelyeket fõleg Chester sajtból készítenek.
Sültjeik közül az angolos húsokon kívül kedvelik a yorki sonkát, amelyet melegen, madeira- mártással készítenek, a szárnyasok közül a gesztenyepürés pulykát, és népszerû a chicken pie (ejtsd. csikin páj), amely pástétomtésztával bélelt tûzálló edényben megsütött nyers csirkehús, angolszalonna, hagyma, csiperkegomba, stb, szárnyaslével felöntve.

A vadakat pikáns mártásokkal, rendszerint angolosan megsütve készítik, és angol mustárt adnak hozzá. Mártásaik közül a cumberland-, menta-, az Albert- és a Cambrige-, valamint az alma- és egresmártások a legismertebbek. Húsételeik elmaradhatatlan kísérõje a ketchup és a Worcester (ejtsd:vuszter)-mártás.
Az úgynevezett fûszeres elõételeket az angolok nem az étrend elején, hanem a végén szokták felszolgálni. Tésztáik közül fõként a pudingfélék a legismertebbek.


EXTERNET Web-Art Mûhely
1997-98