Az angolok reggelije hagyományosan tartalmas, a déli étkezés
jelentõsége nem nagy, az esti étkezés szintén bõséges.
Az ételek készítésének befejezését általában az asztalnál, a tálalás
elõtt végzik. Rendszerint egészben hozzák az asztalhoz a sülteket, és
ezeket a házigazda maga szeleteli és tálalja. Az angolok voltak az elsõk,
akik a múlt század elején késsel, villával való étkezést
bevezették. Konyhájukban nagy jelentõsége volt a francia konyhának,
amelyet a nagy számban alkalmazott francia szakácsok terjesztettek
el.
Az angol konyha kialakulását a gyarmatokon termett javak és az azokon
kialakult fõzésmód is befolyásolta. Különösen india szállított nagy
mennyiségû fûszert. Az angol konyhán elterjedt currypor innen
származik.
Az ételek készítéséhez általában vajat, olajat vagy faggyú kisütött
zsíradékát használják. A marha és borjúvese faggyúját nyersen,
elsõsorban tészták készítéséhez használják fel. Az angol konyhában a
halat a fõzeléket fõleg vízben vagy levesben megfõzve és olvasztott
vajjal leöntve készítik. A sültekhez készített mártásaiknál a pikáns
ízekre törekszenek.
A bõséges reggelit húsos szalonnából és tojásfélékbõl készítik, és
különbözõ kásafélékkel fejezik be. A délelõtti teázások alkalmával meleg
és hideg szendvicseket fogyasztanak.
Leveseik fõleg ürü- ,marha- és csirkehúsból készülnek. Az irlandi
ürügulyás (Irish stew) egyik legelterjedtebb levese az angol konyhának,
de a cock o' leckite is mindennapos készítményük; a húslevesben fõtt
csirkét gyöngyhagymával és rizsbetéttel ugyanabban az edényben
szolgálják fel, amelyben fõtt. A hodge podge-t, amely ürülevesben fõtt
vagdalt ürühús, hagymával, zöldborsóval és metéltre vágott
zöldsalátabetéttel tálalják. Ünnepélyes alkalmakra rendszerint
teknõsbékalevest készítenek, amely ugyancsak az angol konyha egyik
leveskülönlegessége.
Az elõételek választéka az angol konyhán igen fontos. A tengeri halak,
rákok hidegen, melegen nagy választékban készülnek. Különösen nagyon
kedveltek a sajtos elõételek, amelyeket fõleg Chester sajtból
készítenek.
Sültjeik közül az angolos húsokon kívül kedvelik a yorki sonkát,
amelyet melegen, madeira- mártással készítenek, a szárnyasok közül a
gesztenyepürés pulykát, és népszerû a chicken pie (ejtsd. csikin páj),
amely pástétomtésztával bélelt tûzálló edényben megsütött nyers
csirkehús, angolszalonna, hagyma, csiperkegomba, stb, szárnyaslével
felöntve.
A vadakat pikáns mártásokkal, rendszerint angolosan megsütve készítik,
és angol mustárt adnak hozzá. Mártásaik közül a cumberland-, menta-, az
Albert- és a Cambrige-, valamint az alma- és egresmártások a
legismertebbek. Húsételeik elmaradhatatlan kísérõje a ketchup és a
Worcester (ejtsd:vuszter)-mártás.
Az úgynevezett fûszeres elõételeket az angolok nem az étrend elején,
hanem a végén szokták felszolgálni. Tésztáik közül fõként a pudingfélék
a legismertebbek.
|