|
Az éttermi konyhát fõleg a francia ételek készítése jellemzi. Az elõételek
fogyasztása jobban elterjedt, mint bármely más szomszéd nép étkezési
szokásaiban. Ezért a csehek éttermi konyháinak igen sokféle hidegkonyhai
készítménye van. Ezeket fõleg az orosz zakuszik vagy franciák vegyes ízesítõi
közül vették át. A csukott és nyitott szendvicseket minden idõben megtalálhatjuk
a csehek büféiben éppúgy mint az I. osztályú éttermekben.
Leveseik közül
fõkként a francia konyha erõleveseit és krémleveseit tálalják. Ezen kívül az
orosz konyha borcslevesei és különféle gombóclevesek készülnek konyháikon.
A
halakat roston, rántva és pikáns ízû mártásokban készítik, nagyon kedveltek a
hagymás, ecetes marindában készült heringfélék. Sültjeiket fõleg káposzta- és
gombócköretekkel tálalják. A tejfölös krémmártásban párolt ún. vadas húsok
készítése igen elterjedt, amelyeket leginkább marha-, ürü-, bárány- és
vadhúsfélékbõl készítenek. Ezekhez különbözõ módon készült gombócokat adnak
köretként.
A tészták készítésében nagy elõszeretettel használják a
juhtúrót. Tésztáik közül a burgonyagombóc, a galuskák, a fánkok és a
palacsintafélék a legismertebbek.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997-98
|
|