WebFazek Nemzetek konyhai
 


A cseh és a szlovák konyha

   Az éttermi konyhát fõleg a francia ételek készítése jellemzi. Az elõételek fogyasztása jobban elterjedt, mint bármely más szomszéd nép étkezési szokásaiban. Ezért a csehek éttermi konyháinak igen sokféle hidegkonyhai készítménye van. Ezeket fõleg az orosz zakuszik vagy franciák vegyes ízesítõi közül vették át. A csukott és nyitott szendvicseket minden idõben megtalálhatjuk a csehek büféiben éppúgy mint az I. osztályú éttermekben.
    Leveseik közül fõkként a francia konyha erõleveseit és krémleveseit tálalják. Ezen kívül az orosz konyha borcslevesei és különféle gombóclevesek készülnek konyháikon.
    A halakat roston, rántva és pikáns ízû mártásokban készítik, nagyon kedveltek a hagymás, ecetes marindában készült heringfélék. Sültjeiket fõleg káposzta- és gombócköretekkel tálalják. A tejfölös krémmártásban párolt ún. vadas húsok készítése igen elterjedt, amelyeket leginkább marha-, ürü-, bárány- és vadhúsfélékbõl készítenek. Ezekhez különbözõ módon készült gombócokat adnak köretként.
    A tészták készítésében nagy elõszeretettel használják a juhtúrót. Tésztáik közül a burgonyagombóc, a galuskák, a fánkok és a palacsintafélék a legismertebbek.


EXTERNET Web-Art Mûhely
1997-98