Kialakulásában nagy szerepe volt a francia konyha hatásának. Ezenkívül
jelentõsek az erdélyi konyha ételei a román nép élelmezésében. Akár az
egyszerûbb vagy ünnepélyesebb étrendek felszolgálása elõtt
elmaradhatatlan az erõs cuka (szilvapálinka-féle) és a maszlina (sózott
olivabogyó).
Leveseik nagy részét erjesztett búzakorpa-ciberével,
babérlevéllel, fokhagymával, csomborral, tárkonnyal ízesítik. A levesek
betétjeként legtöbbször húsgombócot készítenek. Leveseik marha-,
borjú-, szárnyas-, birka-, és vadasfélékbõl készülnek leginkább.
A hideg
elõételeket olajos marinádokból készítik. A halakhoz és a növényi eredetû
elõételekhez sok hagymát és paradicsomot használnak. Sok olyan elõételt
is készítenek, amelyeket langyosan szolgálnak fel, például a
tinorugomba-rizottó vagy a töltött káposzta. Nagyon kedvelt elõétel a
pontyikrasaláta, amelyet majonézzel készítenek, vagy az olajos
zöldsaláták füstölt marhanyelvvel, sonkával paradicsommal, hagymával
összekeverve és erõsen fûszerezve.
Húsételeik közül a nyárson és
rostélyon, faszénparázs fölött sütött húsok a legkedveltebbek. Rostélyon
és nyárson, olajba mártva sütnek marha-, sertés-, borjú-, bárány-, ürü-
és szárnyasokból szeletelt vagy darabolt húsokat. A mititét, amely bél
nélküli kis kolbászka, birkahúsból erõsen fûszerezve készítik, elõzõleg
olajba mártva faszénparázs fölött, rostélyon sütik. A rostélyon és nyárson
sültekhez olajos és paradicsomos salátaféléket adnak. Egyéb húsételeik
fõleg fõzelék- és zöldségfélékkel, gyümölcsökkel párolva készítik.
A
burgonya és fõzelékfélékbõl, rizsbõl készült köreteken kívül az egyik
legnépszerûbb köret a tökparadicsom, amelyet igen soféle módon
készítenek. Hasonlóan kedvelt köret a kölönbözõ módon elkészített tök. A
tokányfélékhez kukoricalisztbõl készült puliszkát adnak.
A tésztafélék
közül a vajaskrémes és tejszínhabos készítmények a legkedveltebbek. A
vajas leveles tésztából kölönbözõ töltelékkel készült, melegen, sûrû
cukorszirupba mártva tálalt tészták, valamint a tejes málé is igen
elterjedtek.
A farsangi fánkot olajban sütve és melegen, baracklekvárral
tálalva minden kisebb cukrászdában megtaláljuk.
|