WebFazek Nemzetek konyhai
 


A román konyha

    Kialakulásában nagy szerepe volt a francia konyha hatásának. Ezenkívül jelentõsek az erdélyi konyha ételei a román nép élelmezésében. Akár az egyszerûbb vagy ünnepélyesebb étrendek felszolgálása elõtt elmaradhatatlan az erõs cuka (szilvapálinka-féle) és a maszlina (sózott olivabogyó).
    Leveseik nagy részét erjesztett búzakorpa-ciberével, babérlevéllel, fokhagymával, csomborral, tárkonnyal ízesítik. A levesek betétjeként legtöbbször húsgombócot készítenek. Leveseik marha-, borjú-, szárnyas-, birka-, és vadasfélékbõl készülnek leginkább.

    A hideg elõételeket olajos marinádokból készítik. A halakhoz és a növényi eredetû elõételekhez sok hagymát és paradicsomot használnak. Sok olyan elõételt is készítenek, amelyeket langyosan szolgálnak fel, például a tinorugomba-rizottó vagy a töltött káposzta. Nagyon kedvelt elõétel a pontyikrasaláta, amelyet majonézzel készítenek, vagy az olajos zöldsaláták füstölt marhanyelvvel, sonkával paradicsommal, hagymával összekeverve és erõsen fûszerezve.

   Húsételeik közül a nyárson és rostélyon, faszénparázs fölött sütött húsok a legkedveltebbek. Rostélyon és nyárson, olajba mártva sütnek marha-, sertés-, borjú-, bárány-, ürü- és szárnyasokból szeletelt vagy darabolt húsokat. A mititét, amely bél nélküli kis kolbászka, birkahúsból erõsen fûszerezve készítik, elõzõleg olajba mártva faszénparázs fölött, rostélyon sütik. A rostélyon és nyárson sültekhez olajos és paradicsomos salátaféléket adnak. Egyéb húsételeik fõleg fõzelék- és zöldségfélékkel, gyümölcsökkel párolva készítik.

   A burgonya és fõzelékfélékbõl, rizsbõl készült köreteken kívül az egyik legnépszerûbb köret a tökparadicsom, amelyet igen soféle módon készítenek. Hasonlóan kedvelt köret a kölönbözõ módon elkészített tök. A tokányfélékhez kukoricalisztbõl készült puliszkát adnak.
    A tésztafélék közül a vajaskrémes és tejszínhabos készítmények a legkedveltebbek. A vajas leveles tésztából kölönbözõ töltelékkel készült, melegen, sûrû cukorszirupba mártva tálalt tészták, valamint a tejes málé is igen elterjedtek.
    A farsangi fánkot olajban sütve és melegen, baracklekvárral tálalva minden kisebb cukrászdában megtaláljuk.


EXTERNET Web-Art Mûhely
1997-98