A skandináv országok területén sokféle élelmiszer, nyersanyag található. A
dánok fejlett állattenyésztése, a svédek jó gombatermelõ területei, a norvégok
és a svédek folyói, tavai, valamint a környezõ tengerek rengeteg kiválló
nyersanyagot adnak az ételkészítéshez. Konyhájukra legjellemzõbb a híres
"smorgass", a svéd vegyes ízelítõ, valamint a "smorebrod", a dán
vajaskenyér megrakva színpompás hideg ételekkel. Ezek változatos hideg
szendvicsek, amelyek elképzelhetetlenül sok variációja van. Nagy szelet jól
megvajazott barna kenyérre teljes adag fõtt, sült húsokat, szárnyasokat,
felvágottakat, halakat, rákokat tesznek, amit zöldsalátával, majonézzel,
szeletelt uborkával, sárgarépareszelékkel, paradicsommal, aszpikkal körítenek.
Egy-egy ilyen szendvics fõételnek is megfelel.
A smorgasst minden étteremben megtalálják üveg és porcelántálakon, hosszúkás
buféasztalra kirakva. A belépõ vendégek annyit vehetnek átlagár megfizetése
mellett, amennyit akarnak. Az asztalon tányérok és evõeszközök vannak
kikészítve. Ezek a vegyes ízelítõk nemcsak színpompásak, hanem kitünõ ízûek
is. Halak, ajóka, hering, kagylófélék, hideg tojások, gombafélék, fehér és barna
vajas kenyerekre kirakott tojások, rákok, hideg felvágottak, nyers füstölt
sonka, nyers paradicsom, finomra vágott kapor, metélõhagyma, nyers
uborkaszeletek nagy választéka található. A meleg ételek elõtt ezekbõl a
vendégek önmagukat szolgálják ki. A többi ételt a felszolgálóknál rendelik
meg. Leveseik között elõkelõ helyet foglalnak el a sörleves, a káposztalevesek
és a savanykás ízû hallevesek.
A tengeri és folyami halakat roston, rántva és párolva készítik. Dániában a
halakat marináddal készítik. A dán halmarinádot - amelyet konzervként az egész
világ ismer -nemcsak savanykás ízhatású fûszerekkel, hanem fehér - és
vörösborral, curryporral, portói borral és különbözõ füszernövényekkel, kaporral,
borókabogyóval is ízesítik. A halakból a svédek és a norvégok vagdaltat és
halgombócokat készítenek amelyeket savanykás mártásban tálalnak.
A húsok közül kedvelik a marha-, a borjú-, az ürü-, kisebb mértékben a
sertéshúst. A szárnyasokat is sokféleképpen készítik. A húsokat angolosan is,
de szivesebben párolják egészben vagy darabolva különbözõ ízesítésû anyagokkal,
ilyen például a borjúsült kapormártásban, a húsgombóc tellermártásban, a kapros
borjúszelet és az ürükáposzta. A húsokat szivesen dartálják le, és a
vagdaltakat, húsgombócokat készítenek belõlük. A belsõségeket is
kedvelik. Köretnek leginkább káposztát, fõtt burgonyát és bõ zsírban sült
burgonyaköretet adnak. A zöldségféléket angolosan vagy franciásan készítik.
Ételeik készítéséhez vajat használnak.
A salátákat olajjal, kaporral, petrezselyemzöldel és citrommal ízesítve
készítik. Az édességeket különösen a svédek nagyon kedvelik, étkezéseiket
rendszeresen cukrászsüteményekkel fejezik be. Dániában különösen finom sajtokat
készítenek, sajátos Dán sajt a Dambo, a többi sajtfajtánál a francia készítési
eljárást követik.
Nagyon büszkék a dánok, a svédek és a norvégok a sokféle formában készülõ
barna kenyerükre. Mindenekelõtt a lapos kenyérre (Flachbrot) és a rozslisztbõl
készült knackebrotra, ezt sok országba exportálják is.
Étkezéseik során elsõsorban sört isznak. Délben és este egyformán fogyasztanak
elõételeket, majd húsokat, gombócokat, vajas zöldségköreteket és friss
salátákat. Befejezésül édességet, gyümölcsöt vagy sajtot fogyasztanak. A túl
fûszeres ételeket nem kedvelik.
|