WebFazek Nemzetek konyhai
 


A skandináv népek konyhája

A skandináv országok területén sokféle élelmiszer, nyersanyag található. A dánok fejlett állattenyésztése, a svédek jó gombatermelõ területei, a norvégok és a svédek folyói, tavai, valamint a környezõ tengerek rengeteg kiválló nyersanyagot adnak az ételkészítéshez. Konyhájukra legjellemzõbb a híres "smorgass", a svéd vegyes ízelítõ, valamint a "smorebrod", a dán vajaskenyér megrakva színpompás hideg ételekkel. Ezek változatos hideg szendvicsek, amelyek elképzelhetetlenül sok variációja van. Nagy szelet jól megvajazott barna kenyérre teljes adag fõtt, sült húsokat, szárnyasokat, felvágottakat, halakat, rákokat tesznek, amit zöldsalátával, majonézzel, szeletelt uborkával, sárgarépareszelékkel, paradicsommal, aszpikkal körítenek. Egy-egy ilyen szendvics fõételnek is megfelel.

A smorgasst minden étteremben megtalálják üveg és porcelántálakon, hosszúkás buféasztalra kirakva. A belépõ vendégek annyit vehetnek átlagár megfizetése mellett, amennyit akarnak. Az asztalon tányérok és evõeszközök vannak kikészítve. Ezek a vegyes ízelítõk nemcsak színpompásak, hanem kitünõ ízûek is. Halak, ajóka, hering, kagylófélék, hideg tojások, gombafélék, fehér és barna vajas kenyerekre kirakott tojások, rákok, hideg felvágottak, nyers füstölt sonka, nyers paradicsom, finomra vágott kapor, metélõhagyma, nyers uborkaszeletek nagy választéka található. A meleg ételek elõtt ezekbõl a vendégek önmagukat szolgálják ki. A többi ételt a felszolgálóknál rendelik meg. Leveseik között elõkelõ helyet foglalnak el a sörleves, a káposztalevesek és a savanykás ízû hallevesek.

A tengeri és folyami halakat roston, rántva és párolva készítik. Dániában a halakat marináddal készítik. A dán halmarinádot - amelyet konzervként az egész világ ismer -nemcsak savanykás ízhatású fûszerekkel, hanem fehér - és vörösborral, curryporral, portói borral és különbözõ füszernövényekkel, kaporral, borókabogyóval is ízesítik. A halakból a svédek és a norvégok vagdaltat és halgombócokat készítenek amelyeket savanykás mártásban tálalnak.
A húsok közül kedvelik a marha-, a borjú-, az ürü-, kisebb mértékben a sertéshúst. A szárnyasokat is sokféleképpen készítik. A húsokat angolosan is, de szivesebben párolják egészben vagy darabolva különbözõ ízesítésû anyagokkal, ilyen például a borjúsült kapormártásban, a húsgombóc tellermártásban, a kapros borjúszelet és az ürükáposzta. A húsokat szivesen dartálják le, és a vagdaltakat, húsgombócokat készítenek belõlük. A belsõségeket is kedvelik. Köretnek leginkább káposztát, fõtt burgonyát és bõ zsírban sült burgonyaköretet adnak. A zöldségféléket angolosan vagy franciásan készítik. Ételeik készítéséhez vajat használnak.
A salátákat olajjal, kaporral, petrezselyemzöldel és citrommal ízesítve készítik. Az édességeket különösen a svédek nagyon kedvelik, étkezéseiket rendszeresen cukrászsüteményekkel fejezik be. Dániában különösen finom sajtokat készítenek, sajátos Dán sajt a Dambo, a többi sajtfajtánál a francia készítési eljárást követik.

Nagyon büszkék a dánok, a svédek és a norvégok a sokféle formában készülõ barna kenyerükre. Mindenekelõtt a lapos kenyérre (Flachbrot) és a rozslisztbõl készült knackebrotra, ezt sok országba exportálják is.
Étkezéseik során elsõsorban sört isznak. Délben és este egyformán fogyasztanak elõételeket, majd húsokat, gombócokat, vajas zöldségköreteket és friss salátákat. Befejezésül édességet, gyümölcsöt vagy sajtot fogyasztanak. A túl fûszeres ételeket nem kedvelik.


EXTERNET Web-Art Mûhely
1997-98