Természet ismeret (5. osztály)
Megoldás!
1.) A szilvafa:
- Mi mindenre lehet használni a szilvafa termését?
Friss gyümölcse ízletes, sok cukrot tartalmaz. A konzervipar lekvárt, befőttet készít belőle. Mélyhűtött formában egész évben
fogyaszthatjuk.
- A
szilva részei!
Vékony viaszos héj borítja. Ezen belül találjuk a lédús, édes és jóízű gyümölcshús. A termés belsejében egy mag van, melyet
csonthéj vesz körül.
- Fő kártevője!
A szilvafa termésének fő kártevője a szilvamoly, kis termetű kb. 1cm -es. A termést a lepke lárvája károsítja. Tavasszal kel ki
a petéből, és berágja magát a fejlődő termés gyümölcshúsába.
2.) Az almafa:
- Miért
a legfontosabb gyümölcsünk az alma?
Az év nagy részében fogyasztható. A téli vitaminszegény hónapokban a legfontosabb vitaminforrásunk.
- Hogyan nevezzük az almatermés részeit?
Legkívül a viaszos héj, ez alatt a gyümölcshús. Legbelül 5 pár hártyás falú rekeszt találunk, melyek egy - egy magot
fognak körül.
3.) A szőlő:
- Melyek a szőlőnövény részei?
Mély gyökérzetet fejleszt. Elfásodott és megvastagodott része a tőke. A szőlőtőke rügyeiből hajtanak ki vesszők, a levelek
és a kapaszkodásra szolgáló kacsok. Nagy levélzetet fejleszt. Virágai aprók illatosak. Megporzás után ebből fejlődik ki a
szőlőfürt.
- Melyek a szőlőfürt részei?
Bogyótermés. Részei viaszos héj, lédús, édes gyümölcshús, benne a magok.
- Melyek a szőlő gombabetegségei? Milyen kárt okoznak?
Szőlőperonoszpóra és a lisztharmat. A bogyókat és a leveleket támadják. Különösen párás, csapadékos időben okoznak
tömeges fertőzést. A gomba elszívja a táplálékot a szőlőtől, végül a levelek és a bogyók elszáradnak.
4.) A vöröshagyma:
- Hogyan nevezzük a vöröshagyma részeit?
Száraz buroklevelek fedik. A földben lévő szárat tönknek nevezzük. Ebből fejlődnek ki a húsos hagymalevelek. A tönk
alsó részéből fejlődnek ki a gyökerek. A gyökérzet csak egyforma mellékgyökérzetből áll. A föld feletti levelei és a virágokat
tartalmazó szár beül üreges, csőszerű, kívülről viaszréteg vonja be. A virágokból foktermések képződnek.
5.) A burgonya:
- Melyek a burgonya részei?
A föld feletti hajtásokon fejlődnek fehér vagy lila virágok. A megporzás után a virágokból zöld színű bogyótermések képződnek,
melyek mérgező anyagot tartalmaznak!
- Honnan származik?
A burgonya Dél - Amerikából származik, ahol vadon nő. Európában a XVI. századtól terjedt el. Fontos emberi táplálék a frissen
szedett burgonya, különösen a sok C- vitamin tartalma miatt.
- Hol termesztik hazánkban?
Hazánk fő termelési körzetei a tápanyagban gazdag homoktalajokon alakultak ki. A Kisalföldön, Somogyban, és a Nyírségben.
6.) Írd le az egészséges táplálkozás jellemzőit és ábrázold a táplálkozási piramist!
Az egészségünk megóvásához, szervezetünk fejlődéséhez egészséges táplálkozásra
van szükség. Ezzel biztosítjuk, hogy a szükséges tápanyagokat szervezetünk
mindig megkapja. legfontosabb tápanyagaink a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok
(olajok), a vitaminok és az ásványi anyagok. A fehérjék a testünk legfontosabb
építőanyagai, ezért nem hiányozhatnak táplálkozásunkból a fehérjében gazdag
ételek (tej, tejtermékek, tojás, száraz húsok, borsó, bab). Az egészséges
táplálkozás a napi 5-szöri étkezés. Az étkezések közül különösen fontos a bőséges
reggeli.
7.) Mutasd be, mire szolgál a kőmérséklet mérése, valamint melyek a hőmérők részei!
A hideg, meleg, hűvös, langyos kifejezések segítségével azt fogalmazzuk meg,
hogy valaminek a hőmérséklete alacsony vagy magas.
Ha ennél fontosabb meghatározásra van szükségünk, akkor hőmérőt használunk. Folyadékos hőmérők egy szűk nyílású üvegcső,
melynek egyik vége egy folyadéktartályhoz csatlakozik. A másik végét leforrasztották. A tartály és a cső egyik része tartalmazza a
folyadékot, mely legtöbbször higany vagy színezett alkohol.
Hőmérő részei: üvegcső - skála - folyadéktartály.
Celsius felosztotta az alapfokok közötti távolságot. Az olvadó jégbe helyezett hőmérőben megkezdődik a folyadék összehúzódás. Ez azonban egy idő után
elolvadt és a folyadék felszínén egy bizonyos ponton megáll. Ez a pont lesz a hőmérséklet méréséhez szükséges egyik alappont. Ha ezután ugyan azt a hőmérőt
forrásban lévő vízbe állítjuk, megfigyelhetjük, hogy a folyadék egy bizonyos pont elérése után nem emelkedik tovább. Elértük a másik alappontot. A nálunk
használatos folyadékos hőmérőkben a két alappont közötti távolság 100 egyenlő részre van osztva. Egy ilyen osztás: 1 Celsius - foknak nevezzük.
Jele: °C