MI IS AZ A MEZOTERÁPIA?
A mezoterápia több évtizedes (legalább fél évszázados) múltra tekint vissza főként Franciaországban és az Egyesült Államokban. Ennek az az oka, hogy főleg az említett két országban vannak csak és kizárólag mezoterápiás kezelésekkel foglalkozó intézetek. 2008 óta azonban Magyarországon is van ilyen intézet.

De mi is konkrétan a mezoterpiás beavatkozás? A gyógyászat és a kozmetika hatóanyagai akkor fejtik ki hatásukat a legjobban, ha pontosan oda kerülnek - lehetőleg maximális koncentrációban -, ahol be szeretnénk avatkozni a szervezet működésében. Ez a legegyszerűbben atraumatikus mikroinjekciókkal érhetőel, amelyeket az orvosolni kívánt problémától függően különböző mélységben és különböző mennyiségű hatóanyaggal végezhetünk el felületi érzéstelenítés után vagy anélkül, a testtáj ill. a páciens egyéni fájdalomtűrő képessége függvényében. A bőr felszínhez közeli struktúrák esetében ez a legbiztonságosabb kezelési módszer az összes rendelkezésre álló közül (mint pl.: szájon át, izomba, vénába, stb.). Valójában az intrafokális injekciós kezelés továbbfejlesztett, ma már gépesített, automatizált változata. Amely egy egyszerű hasonlattal élve a kerítésléc festése alatt javítja a fa szerkezetét.

A beadott "koktéloknak" elsőorban vizes bázisúnak kell lenniük, másrészt az orvos, kozmetikus egyéni receptúra alapján, keveri ki a különböző hatóanyagokat. Az nyilván mindenki számára evidens, hogy csak steril mixtúrákat adhatunk be és a kezelés természetesen megfelelő higiéni s feltételeket igényel, ami azt jelenti, hogy kizárólag steril egyszer használatos fecskendőkkel és tűkkel és alaposan fertőtlenített bőrfelületen történhet, hiszen a testfelületen mikrosérülések (igen apró tűszúrások) keletkeznek. Minden egyes tűszúrás egy újabb kapu lehet a bőön tanyázó kórokozó mikroorganizmusok számára, ha nem vagyunk elég körültekintők.

Mezoterápia során úgy nevezett mikroinjekció segítségével juttatnak be a különféle hatóanyagokat a bőr alá.

A mezoterápia két görög eredetű szóból származik: a mesos (közép) és a therapia (törőni) szavak felhasználásával alkotta a francia sajtó az 1950-es évék végén. Az eljárást Michel Piston, egy francia orvos dolgozta ki 1952-ben. Alkalmazói a módszer előyének tekintik, hogy sebészeti, invazív beavatkozás nélkül képesek eredményt elérni. A mezoterápia elméleti háttere szerint a gyógyászat és a kozmetika hatóanyagai - vitaminok, homeopatikus és gyógyfüvekből készült koktélok - akkor fejtik ki a hatásukat a legintenzívebben, ha pontosan oda kerülnek maximális koncentrációban, ahol el szeretnék érni a várt eredményt.

A mezoterápiás módszer több évtizedes múltra tekint vissza Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban az utóbbi évtizedben kezdett elterjedni. Az egyedi eljárás lényege, hogy többszörös mikroinjekciózással juttatják a hatóanyagokat a bőr felszíne alá. Vékony tű segítségével a bőr felső rétegébe juttatják az egyénre szabott "koktélt". Alkalmazói szerint a mezoterápia hidratálja és regenerálja a bőt, valamint az is gyakran hangoztatott állításuk, hogy a felhasznált anyagokat a szervezet képes teljesen lebontani. A hirdetésekben az egyik leghatásosabb kezelésnek mondják a cellulitisz eltüntetésére és mérséklésére.

mezoterápia

Minden páciens részére a kezelési terv és a receptúra egyéni kell legyen, az alkalmazás helye és mélysége viszont változó lehet. A kezelés ebbő a szempontból emlékeztet arra a történelmi időre, amikor még egyénileg rendelték az orvosok a patikákban elkészített magisztrális gyógyszereket pácienseik részére.

A technika előre haladtával a kezelést mára már gépesítették is, automata adagolópisztolyba kell az egyénileg összeállított keveréket az injekciós fecskendőbe behelyezni, a kezelést végző személy a beszúrás mélységét és gyakoriságát tudja beállítani, így a beadott mennyiséget is szabályozza a berendezés. Mélyebbre többet felületesen kevesebbet adagol a pisztoly. A terápia gyors, viszonylag fájdalmatlan, az eredmény már 1-2 kezelés után felsejlik és 3-4 kezelés után már teljesen nyilvánvaló, a terápiás ülések sűrűsége heti 1-tő havi 1-ig változik. Végezhető a kezelés kezdetén intenzív kúraként, majd ritkább fenntartó adagolásra térhetünk át. A kezelésnek nincs gyógyulási ideje, vagyis nem hagy látható külsérelmi nyomot, tehát nem kell elvonulni a világ elő, nem kell rejtőködni több hónapig (ez alól kivétel lehet, a mélyebb behatolással járó narancsbő és helyi zsírpárna kezelés, amikor esetenként véraláfutások keletkezhetnek.

Milyen problémák kezelésére alkalmazzuk a mezoterápiát?

Az indikációs terület igen széles. Esztétikai oldalról közelítve az arcbőr kötőszövetének regenerálása, hialuronsavval, organikus szilíciummal, antioxidáns vitaminkomplexszel szabadgyök-megkötő öregedésgátló, regenerációt fokozó infiltrálása a leggyakrabban alkalmazott beavatkozás.

A kezelés önmagában is ajánlott, de társítható bármilyen esztétikai célú "fiatalító" ténykedéssel, a jobb eredményért, a tartósság fokozásáért. Természetesen a nyak, a dekoltázs területén is elvégezhetőaz antiaging kezelés, hiszen az arc mellett, ezek a területek árulkodnak leghamarabb az évek múlásáról. A testkezelésekben is hoz új lehetőéget a mezoterápia, és ráadásul a két legfontosabb területen: jelentően fokozza az eddigi kozmetikai differenciált cellulit terápia eredményességét a zsírszövetbe adott hatóanyagaival (pl.: CelluCare), és a helyi alakformálásban, vagyis a lefogyhatatlan zsírpárnák mobilizálásában (apasztásában).

A cellulit-kezelésben és a helyi mezoterápis alakformálásban, persze, nem azonos hatóanyagokat alkalmaznak.
Reméljük, hogy egyre több hazai magánintézet teszi majd elérhetővé ezt a kezelést a páciensek számára.

mezoterápia

A mezoterápiás bőrfiatalítás előnyei:

Tűs mezoterápia

Manapság egyre többet hallani, olvasni a mezoterápiáról. Ez a szépségiparban néhány éve teret nyert eljárás hatékonyságával és látványos eredményeivel méltán vívta ki a neki járó tiszteletet. Mert hát mi is ez a mezoterápia tulajdonképpen? A név alapvetően egy subcutan (a bőr alatti mélyebb rétegekbe szúrt) injekciós eljárást takar, melynek a célja különféle hatóanyagok, gyógyszerek bejuttatása az emberi testbe. A technika már csaknem 50 éve ismert, egy francia orvos fedezte fel, kezdeti felhasználási területe kimerült izom és ízületi fájdalmak kezelésében, két franciaországi orvosi egyetemen azóta is a kötelezőkurzusok közé tartozik oktatása. Körülbelül 20 évvel ezelőt egy brazil doktornő felfedezte, hogy a zsírszövetekbe bejuttatott foszfatidilkolin hatására a kezelt szövet összezsugorodik, innentő fogva az eljárás diadalmenete a szépségszakmában töretlen.


Jelenleg a világon több tízezer orvos és kozmetikus alkalmazza a mezoterápiát. Maga a technika azóta gyakorlatilag nem sokat változott, hiszen az eljárás alapja továbbra is a bő alatti különféle szövetek (zsír, kötőszövet stb.) injekciós kezelése hajszálvékony, pár miliméter hosszú tűvel. Az elmúlt évtizedben azonban a beadható anyagok száma 100 fölé nőt, a kezelések indikációja is széles skálán mozog. Magában foglalja a műtét nélküli zsíreltávolítást, a hyaluronsavas kötőzöveti regenerációt, a hajhullás kezelését, illetve a narancsbő végleges eltávolítását, hogy csak néhányat soroljunk a lehetőségekből.

Tűs vagy tű nélküli mezoterápia?

Tűs mezoterápia: Több, mint 50 éve használt és tökéletesített technológia. A kezelés során az analitikai tisztaságú hatóanyagokat egy digitális mikroinjekciós készülékkel (pisztollyal) juttatják be arc és fejbőr esetén a bőr felső testkezelések esetén a bő mélyebb rétegeibe.A tűs mezoterápiánál ne hagyományos injekcióstűre gondoljunk, hanem egy nagyon vékony mikro tűre.
Tű nélküli mezoterápia, vagy elektroporáció: Újdonságnak számító orvos-kozmetikai kezelési technológia. A magas tisztaságú anyagokat elektroporációs készülék segítségével juttatják be a bőbe. E készülék speciális rádiófrekvenciás hullámok segítségével úgynevezett virtuális csatornákat nyit meg a bőön, lehetőé téve a hatóanyagok áramlását a bő mélyebb rétegeibe. Ezért is nevezik virtuális mezoterápiának. A kezelés kellemes, nyugtató, érzetre olyan mint egy masszázs.


Különbségek:
Tű nélküli mezoterápiánál a hatóanyagok a csatornákon keresztül közvetlenül a sejtekbe jutnak, így a legeredményesebben fejtik ki a hatásukat.
Viszont elmarad a tűs mezoterápiánál a bőrt ért mikro szúrásokból adódó saját bőr regeneráció és fokozott kollagéntermelés.
Tű nélküli mezoterápiánál nincs fájdalomérzet, sőt a kezelés alatt kellemes masszázs érzete tapasztalható és biztosan nem keletkeznek bevérzések.

Hatóanyagok:
Laboratóriumi tisztaságú hatóanyagok, általában 100%-os koncentrációban. Mindig a kezelés céljának megfelelő hatóanyag alkalmazhatók (pl hyaluronsav vitaminok, silícium). A hatóanyagokat szükség szerint keverhetik is egymással, úgy nevezett koktélt készítenek.

A kész koktélok általában több, mint 10 összetevőő állnak, így tartalmazzák a látványos eredményhez szükséges koncentrációban szükséges hatóanyagokat.

Kezelési idő
Arckezeléseknél általában 60 perc, test-ill. hajkezeléseknél 30 perc.

Kezelések száma:
Személytől, bőrtípustól függő javasolt: arckezelésnél 6 alkalom hetente, testkezeléseknél 4-6 alkalom két hetente, hajkezeléseknél 10 alkalom, hetente, két hetente.

Fenntartó kezelés:
A kezdeti intenzívebb kúra után az arc-ill hajkezeléseknél havonta, kéthavonta egy fenntartó kezelés javasolt.

Eredmény:
Azonnal látható, A kezelések során a hatás fokozódik.

Tű nélküli mezoterápia

"Mezoterápia
- tűvel és tű nélkül

Egyre többször találkozunk manapság ezzel a furcsa idegen kifejezéssel a különbözőmédiumokban. Mindez persze azzal is jár, hogy egyre több téves információ kering a köztudatban ezzel a több mint 50 éves orvosi kezelési technikával kapcsolatban (is), amely az orvoslásból került át a szépészetbe, mint megannyi más eljárás.

mezoterápia

Az orvosi mezoterápia a hagyományos európai orvoslás szerves része, így az az orvos, aki megismerte ennek az eljárásnak az előyeit , gyógyító munkája során alkalmazza ezt a kezelési technikát. Ilyenkor - adott betegség esetén - ugyanazokat a gyógyszer hatóanyagokat adja be a páciensének intradermalisan (irhába, vagyis a bőr középső rétegébe), mint amelyeket egyébként intravénásan (vénába), intramuszkulárisan (izomba) vagy szájon át adna. Ezt azért kellett előre bocsátani és nyomatékosan hangsúlyozni, mert nálunk sokan (orvosok is!), amikor meghallják a mezoterápia szót, jobb esetben paramedicinális tevékenységre, rosszabb esetben valamiféle kuruzslásra gondolnak. Az intradermális beadás nagy előnye az, hogy jóval kisebb dózis is elegendőa betegség tüneteinek enyhítéséhez, mint a többi beadási mód esetén, amikor az egész testben széttterjed a gyógyító hatóanyag. Ennek magyarázata az, hogy a hatóanyag közvetlenül a megcélzott beteg szerv közelében kerül beadásra, így abból jóval kevesebb is elég a gyógyuláshoz.

Az esztétikai mezoterápia az utóbbi bő egy évtized során alakult ki és vált ki a gyógyító mezoterápiából. Ez is orvosi tevékenység, de az orvos ez esetben nem feltétlenül betegséget gyógyít, amikor ezt végzi, hanem páciensei esztétikai jellegű problémáin próbál segíteni. Tekintsük át röviden milyen esetekben alkalmazható sikerrel ez a kezelési technika!Megelőzés és regenerálás

Arcunk, nyakunk, kézfejünk, - s a hölgyeknél a dekoltázs is - fokozottan ki van téve a károsító hatásoknak (napsugárzás, szennyezett levegő stb.). Ezáltal ezeken a testrészeinken az öregedés jelei is hamarabb jelentkeznek. Fiatalabbaknál megelőésképpen, időebbeknél reparáló céllal is rendszeresen végezhető Ezt az eljárást mezoliftnek nevezik Európában és mesoglow-nak Észak Amerikában. Ennek során elsőorban vitaminokat, szilíciumot és hyaluronsavat használnak az orvosok - ez utóbbi esetében nagyon fontos hangsúlyozni, hogy itt olyan hyaluronsavat alkalmaznak, amilyet a bőünk alapállománya is eleve tartalmaz (mégha az életkor előehaladtával egyre kevesebbet is), s hogy mivel a vizet ez az anyag köti meg a bőben, a hiányában megjelennek a szárazsági ráncocskák. A mezoterápiás kezelések előtt célszerű elvégezni a kozmetikai bőrcsiszolást is.

Fontos megjegyezni, hogy a mezoterápiának semmi köze a ráncfeltöltéshez, például egy orr-ajak barázda feltöltéséhez, még akkor sem, ha ez utóbbit is leggyakrabban hyaluronsavval végzik. Egyrészt, mert a ráncfeltöltéshez használt anyag egy speciális, polimerizált (óriásmolekulákból álló), tartósan a beadás helyén maradó sűrű anyag; másrészt a beadás technikája is egészen más. Ráncfeltöltést steril fecskendővel manuálisan végzi az orvos, míg az esztétikai célú mezoterápiás beavatkozásokat többnyire elektronikus adagoló készülékekkel végzik, mivel manuálisan csak pontatlanul végezhetőAlkalmazási területek

A fent említett megelőzés regeneráló anti-aging kezeléseken túl bizonyos bőrproblémák kezelésére is hatásos megoldást nyújt:

* Egyre gyakoribb bőrprobléma a hiperpigmentáció, vagyis a bőr festékanyagának, a meleninnak a túlzott termelődése, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy arcunk bőrén több-kevesebb kisebb-nagyobb garnás folt jelenik meg (pl.: májfoltok). Ezt kiválthatják egyes gyógyszerek, terhesség, ill. szoptatás időzakában fellépő hormonális változások, stb. Először a kiváltó okot célszerű megkeresni, ha lehet. Ennek a problémának a kezelésében a mezoterápia messze a legkíméletesebb, s ugyanakkor igen hatásos kezelési mód.
* A foltokban történő hajhullás is egyre gyakoribb panasz - erre is érvényes, hogy először, ha lehet, célszerű megkeresni a kiváltó okot, s ezután jöhet a célzott mezoterápiás kezelés. Az oly gyakori androgén típusú kopaszodást is meg lehet állítani (nem visszafordítani!), de csak addig, amíg havonta egyszer visszajár kezelésre a páciens. Ráadásul minden esetben nem csak a hajhullást illetve a kopaszodást lehet megállítani, bármilyen eredetű legyen is az, de az újonnan kinövő hajszálak legalább 30-40%-kal vastagabbak lesznek néhány kezelés után. Ezt a páciens úgy éli meg, hogy dúsabbá vált a hajkoronája.
* A striák, a köznyelvben "terhességi csíkok", nem csak a terhesség alatt alakulhatnak ki, hanem minden esetben, amikor a hirtelen hízás szétfeszíti a bőrt és az gyakorlatilag el is szakad. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy ezt még a legdrágább kozmetikai készítményekkel sem lehet megelőni. Valaki vagy genetikailag predesztinált rá vagy sem. Amikor már kialakultak a csíkok, a megfelelőhatóanyag keveréknek közvetlenül a striákba való fecskendezésével nagyon szépen csökkenthetőa livid elszíneződés és a striák szélessége. A második, harmadik kezelés után a striák fokozatos feltöltődése is beindul.
* Szót kell még ejteni két olyan problémáról, amikor mélyebbre, a bőr aljába juttatja az orvos a hatóanyagokat: lefogyhatatlan zsírpárnák és a cellulit (narancsbőr). Előbbi, olyan helyi bőr alatt fekvőzsírpárnák mobilzálását jelenti, amelyektől sem diétával sem sportolással nem tud megszabadulni a páciens. Tehát ez nem a fogyókúra alternatívája, hanem annak csak hatásos kiegészítője! Utóbbi nem csak egyszerű helyi zsírszövet szaporulat, hanem annak egy kórosan átépült, átstrukturálódott formája. Emiatt sokkal hosszadalmasabb a kezelés, és fokozottan szükség van a páciens együttműködésére; vagyis, hogy tegyen ő is erőeszítéseket (diéta, testmozgás, folyadékbevitel, stb.). Hát erre a legnehezebb rávenni az embereket.

Kozmetikai mezoterápia tűvel

A kozmetikai mezoterápia célja a bőr szépítése, a kozmetikus segítségével. Véleményem szerint ez esetben csak olyan hatóanyagok használata megengedhető amelyek nem minősülnek gyógyszernek, és a betegségnek minősülő panasz(ok) gyógyítása sem jöhet szóba. A kozmetikai mezoterápia például Németországban és Nagy Britanniában igen népszerű a kozmetikusok körében, az utóbbi időben Magyarországon is terjedően van. Ez nem is lenne baj, ha azok a kozmetikusok, akik ezt alkalmazni szeretnék, egy szigorú vizsgával (amelyen meg is lehet bukni!) záruló, komoly tanfolyamon vennének részt. A tanfolyamnak elengedhetetlen része kellene legyen, a technika és anyagismeret mellett, a fertőtlenítés, és az aszepsis (kórokozómentes környezet) megteremtésének elsajátítása is, ugyanis a mezoterápiának az egyetlen lehetséges komoly kellemetlen mellékhatása a fertőzés! Elkerülése nagyban múlik a kezelő személy előigyázatosságán.

- és tű nélkül

Mi van akkor, ha a vendégnek vagy netán a kozmetikusnak tű fóbiája van? Erre jelent megoldást a tű nélküli mezoterápia (más néven elektroporáció), mely eljárással rendkívüli mértékben felgyorsítható és mennyiségileg is növelhetőa bőre felvitt hatóanyagok penetrációja (beszívódása a bőrbe). Ez esetben a készüléken lévő kerek kezelőfej elektromágneses hullámokat kibocsátva nyitja meg a bőrsejtek membránján az akvaporin csatornákat, melyeken keresztül a hatóanyagok felszívódnak és sejt szinten is hasznosulhatnak. Minden olyan esztétikai indikációra (javallatra) használható, amire a tűs változat, ráadásul a kellemetlen mellékhatások kockázata nélkül!

VII. Kerületi Kozmetika | VII. Kerület Fodrászat | 3D szempilla

isite toplistaisite toplista