Miért
nehéz lefogyni, és az elért eredményt megtartani?
A táplálkozástudomány
területén ma már legalább olyan horderejű friss kutatási eredmények
állnak az emberiség rendelkezésére, mint mondjuk a műszaki tudományok
esetében.
Érdekes megfigyelni,
hogy ez utóbbiak mégis sokkal de sokkal gyorsabban "gyűrűznek
be" a mindennapi életünkbe. (Elég csak például a videó felvételek
továbbítására is alkalmas mobil telefonkészülékekre gondolni.)
Miért
van ez így?
Azért, mert az előbbiek
elterjedését egyes érdekszférák - jól megfontolt anyagi érdekeikre
való tekintettel hátráltatni, akadályozni igyekeznek.
Melyek
ezek?
A modern élelmiszeripar
és a gyógyszeripar. Erről a témakörről bővebb információforrásként
szolgálhat:
Paul Zane PILZER - gazdaságkutató - interjúja,
vagy
Dr. LENKEI Gábor könyve:
"Cenzúrázott egészség"
"Nem
a hal a vétkes, hanem az akvárium!"
- mondja Dr.
David HEBER, a kaliforniai UCLA egyetem professzora, neves táplálkozástudományi
szakértő.
Szinte képtelenek
vagyunk egészségesen táplálkozni, amikor csupa egészségtelen élelmiszerrel,
és ezek fogyasztására bíztató reklámokkal találjuk magunkat állandóan
körülvéve.
Az emberek gyakorlatilag
az élelmiszeripar által gazdag választékban előállított, az ízlelőbimbóikat
elkényeztető, rafináltan ízesített, tápanyaghiányos kalóriabombákkal
kínozzák rendszeresen a szervezetüket.
Az uniformizált
- mindenki számára ideális diéta - nem létezik!
Azt követően,
hogy az ember megismerte és elkezdte alkalmazni a táplálkozástudományi
kutatások legfrissebb eredményeit, ideje hogy az életmódja egyéb
területeire is figyelmet fordítson.
Csökkentse a
rá nehezedő stresszhatást, mérsékelje a gyakori túlevést, és rendszeres
testmozgással növelje a fizikai aktivitását! Kezdjen el egy egészséges,
tartalmas és kiegyensúlyozott életet élni!
Az új étkezési
szokások kialakítása mellett, alkalmanként szakítsunk azért időt
a pihenésre és meditációra is.
A táplálékkiegészítők
kellemes és praktikus segítőtársaink lehetnek a hosszú távú testsúlykontroll
megvalósításában.
A táplálkozástudomány
napjainkban egyre gyorsabban fejlődik! Tíz évvel ezelőtt az egészségügyi
szaklapokban és egyéb fórumokon még azt hirdették, hogy tésztákat
nyugodtan ehetünk - kedvünk szerinti mennyiségben - , nem fogunk
tőlük meghízni, mivel nem tartalmaznak zsírt.
Mai ismereteink
szerint pedig...
... a fel nem használt szénhidrát, zsírrá átalakulva elraktározódik
a szervezetünkben.
Ezért aztán
a szénhidrátszükségletünket lehetőleg minél többféle zöldségből
és gyümölcsből ajánlott fedezni, nem pedig kekszekből, süteményekből,
édességekből, sültburgonyából és csokoládéból.
Minimálisra
kellene csökkenteni a tészta- és rizsfogyasztásunkat, és lehetőleg
elkerülni a burgonyát és a babot is, ahol csak lehet. Még a teljes
kiőrlésű gabonafélék is tartalmaznak kalóriát.
A szénhidrátok
örömérzést keltő mechanizmusa mögötti tudományos magyarázatról,
majd egy következő alkalommal fogok írni.
Érdemes elgondolkodni
a következőn:
Egy megrögzött
dohányosnak elég csak azt mondani, hogy a nikotinfogyasztás
a halálát okozhatja. És ő ezt meghallva abbahagyja a dohányzást.
Egy elhízott
"szenvedélybetegnek" nem elég ugyanezt mondani.
Neki
tudnia kell a HOGYANT is!
A Herbalife
cég legújabb alakformáló programja, a
ShapeWorks lehetővé teszi a diéta
testreszabását, figyelembevéve:
az alaktípusunkat
(zsírraktározási zónáink elhelyezkedését)
az egyéni
fehérjeigényünket,
az egyéni
alapanyagcsere kalóriaszükségletünket,
az optimális
testsúlyunkat és
kedvenc ételeinket,
valamint a "gyengeségeinket" is.
Az anyagcsere
kalóriaigény segít meghatározni azt, hogy naponta mennyi súlyt tudunk
veszíteni. A szervezetünk napközben a felhasznált kalória 75 %-át
ezzel a sebességgel égeti el. Az éjszaka közepe táján ennél egy
kicsivel kevesebbre, sportolás közben pedig ennél 25%-al több energiaforrásra
van szükségünk.
1
óra testmozgás egy futópadon futva kb. 200 kcal energiafelhasználást
jelent.
Egy hamburger + egy adag sültburgonya + 1/2 liter Coca Cola = 1300
kcal
El lehet képzelni,
hogy mennyit kellene futkároznunk, hogy az alkalmankénti túlevésből
származó kalóriatöbbletünket testmozgással "ledolgozzuk"!
Az emberi szervezet
úgy van megszerkesztve, hogy ne lehessen lefogyasztani.
Ennek érdekében
30 - 40 féle különböző mechanizmus végez egy remekül összehangolt
tevékenységet. Az éhínséges időszakokat az emberi faj csak ennek
köszönhetően volt képes átvészelni. Az elmúlt 5 millió évben kifejezetten
erre volt szüksége.
Ezért aztán
az elhízás csoda(gyógy)szerének feltalálásában kár is reménykedni.
Az legfeljebb a bulvárlapok címlaptörténeteiben - örökös szenzációt
jelentő témaként - bizonyára időnként fel-fel fog majd még bukkanni.
Az a helyzet,
hogy a génállományunk képtelen volt eddig adaptálni az
anyagcserénket a pizzaevéshez és a krémes sütemények fogyasztásához.
Fontos újdonság
a testsúlycsökkentéssel kapcsolatos kutatási eredmények gyakorlati
alkalmazása területén a TESTÖSSZETÉTELI INDEX (izomtömeg / zsírtömeg
arány) meghatározása.
Szervezetünk
zsírmentes testtömegét ma már többféle módszerrel is meg lehet állapítani.
Az egyik gyakorlatias módszer a testtömegindex
mérő - a bioelektromos impedancia analízis elvén működő - műszer
alkalmazása. Emellett a testtömeg-index (BMI) adatból becsléssel
is meg lehet határozni ezt az értéket.
A zsírmentes
testtömegünk mennyiségétől függ ugyanis az, hogy mennyi fehérjére
van szüksége a szervezetünknek.
Az USA
egészségügyi hatóságai a közelmúltban a fehérjebevitel
ajánlott mennyiségét több mint a duplájára emelték.
Miszerint ma már a napi kalóriabevitel 10 - 35 %-át
célszerű különféle fehérjeforrásokból biztosítani.
Ez egyúttal
a magas fehérjetartalmú diéták létjogosultságának elismerését
is jelenti.
Az ajánlott
fehérjemennyiséget magas fehérje és alacsony zsírtartalmú élelmiszerekkel
célszerű bevinni a szervezetbe. Ez tetszés szerint lehet:
Állati fehérjeforrás
(tojásfehérje, sajtok, sovány fehér hús)
Növényi fehérjeforrás
(szója készítmények)
Állati és
növényi fehérjeforrások (50 % / 50 %)
Megjegyzésre
érdemes tény az, hogy a mai kor emberére a fehérjeszegény táplálkozás
a jellemző. Ennek jellemző tüneteiről
itt olvashatunk.
A felesleges
zsírtömeget csupán kalóriamegvonásos fogyókúrával lehetetlen leadni,
mivel ekkor zsírt és izmot egyaránt veszít az ember (minden leadott
4 kg súlyból, 3 kg zsír, és 1 kg izom!) Hiába lenne kívánatos csupán
a testzsír többlettől megszabadulni.
A fokozott fehérjebevitel
ezt az izomtömeg vesztést akadályozza meg.
Az emelt fehérjebevitel
mennyiségnek emellett a tartós jóllakottságérzés
biztosításában is szerepe van.
Azok, akik az
alakformáló programjukban akár a kalória- vagy a szénhidrát fogyasztást
kívánják csökkenteni, egyaránt számíthatnak a
ShapeWorks
program előnyös és hatékony támogatására, mely lehetővé teszi egy
testreszabott, az egyéni sajátosságokat is figyelembevevő módszer
alkalmazását.
Ön is élvezheti
a tudományos elvek alapján összeállított programnak köszönhető tartós
eredményeket!
A
ShapeWorks testsúlycsökkentő program
filozófiája, napjainkban olyan újdonságnak számít,
mint amilyenek a táplálékkiegészítők számítottak az 1990-es évek
elején