ShapeWorks
Miért nehéz lefogyni, és
az elért eredményt megtartani?

A táplálkozástudomány területén ma már legalább olyan horderejű friss kutatási eredmények állnak az emberiség rendelkezésére, mint mondjuk a műszaki tudományok esetében.

Érdekes megfigyelni, hogy ez utóbbiak mégis sokkal de sokkal gyorsabban "gyűrűznek be" a mindennapi életünkbe. (Elég csak például a videó felvételek továbbítására is alkalmas mobil telefonkészülékekre gondolni.)

Miért van ez így?

Azért, mert az előbbiek elterjedését egyes érdekszférák - jól megfontolt anyagi érdekeikre való tekintettel hátráltatni, akadályozni igyekeznek.

Melyek ezek?

A modern élelmiszeripar és a gyógyszeripar. Erről a témakörről bővebb információforrásként szolgálhat:
Paul Zane PILZER - gazdaságkutató - interjúja, vagy
Dr. LENKEI Gábor könyve: "Cenzúrázott egészség"

"Nem a hal a vétkes, hanem az akvárium!"

- mondja Dr. David HEBER, a kaliforniai UCLA egyetem professzora, neves táplálkozástudományi szakértő.

Szinte képtelenek vagyunk egészségesen táplálkozni, amikor csupa egészségtelen élelmiszerrel, és ezek fogyasztására bíztató reklámokkal találjuk magunkat állandóan körülvéve.

Az emberek gyakorlatilag az élelmiszeripar által gazdag választékban előállított, az ízlelőbimbóikat elkényeztető, rafináltan ízesített, tápanyaghiányos kalóriabombákkal kínozzák rendszeresen a szervezetüket.

Az uniformizált - mindenki számára ideális diéta - nem létezik!

Azt követően, hogy az ember megismerte és elkezdte alkalmazni a táplálkozástudományi kutatások legfrissebb eredményeit, ideje hogy az életmódja egyéb területeire is figyelmet fordítson.

Csökkentse a rá nehezedő stresszhatást, mérsékelje a gyakori túlevést, és rendszeres testmozgással növelje a fizikai aktivitását! Kezdjen el egy egészséges, tartalmas és kiegyensúlyozott életet élni!

Az új étkezési szokások kialakítása mellett, alkalmanként szakítsunk azért időt a pihenésre és meditációra is.

A táplálékkiegészítők kellemes és praktikus segítőtársaink lehetnek a hosszú távú testsúlykontroll megvalósításában.

A táplálkozástudomány napjainkban egyre gyorsabban fejlődik! Tíz évvel ezelőtt az egészségügyi szaklapokban és egyéb fórumokon még azt hirdették, hogy tésztákat nyugodtan ehetünk - kedvünk szerinti mennyiségben - , nem fogunk tőlük meghízni, mivel nem tartalmaznak zsírt.

Mai ismereteink szerint pedig...
... a fel nem használt szénhidrát, zsírrá átalakulva elraktározódik a szervezetünkben.

Ezért aztán a szénhidrátszükségletünket lehetőleg minél többféle zöldségből és gyümölcsből ajánlott fedezni, nem pedig kekszekből, süteményekből, édességekből, sültburgonyából és csokoládéból.

Minimálisra kellene csökkenteni a tészta- és rizsfogyasztásunkat, és lehetőleg elkerülni a burgonyát és a babot is, ahol csak lehet. Még a teljes kiőrlésű gabonafélék is tartalmaznak kalóriát.

A szénhidrátok örömérzést keltő mechanizmusa mögötti tudományos magyarázatról, majd egy következő alkalommal fogok írni.

Érdemes elgondolkodni a következőn:

Egy megrögzött dohányosnak elég csak azt mondani, hogy a nikotinfogyasztás a halálát okozhatja. És ő ezt meghallva abbahagyja a dohányzást.

Egy elhízott "szenvedélybetegnek" nem elég ugyanezt mondani.

Neki tudnia kell a HOGYANT is!

A Herbalife cég legújabb alakformáló programja, a ShapeWorks lehetővé teszi a diéta testreszabását, figyelembevéve:

  • az alaktípusunkat (zsírraktározási zónáink elhelyezkedését)

  • az egyéni fehérjeigényünket,

  • az egyéni alapanyagcsere kalóriaszükségletünket,

  • az optimális testsúlyunkat és

  • kedvenc ételeinket, valamint a "gyengeségeinket" is.

Az anyagcsere kalóriaigény segít meghatározni azt, hogy naponta mennyi súlyt tudunk veszíteni. A szervezetünk napközben a felhasznált kalória 75 %-át ezzel a sebességgel égeti el. Az éjszaka közepe táján ennél egy kicsivel kevesebbre, sportolás közben pedig ennél 25%-al több energiaforrásra van szükségünk.

1 óra testmozgás egy futópadon futva kb. 200 kcal energiafelhasználást jelent.
Egy hamburger + egy adag sültburgonya + 1/2 liter Coca Cola = 1300 kcal

El lehet képzelni, hogy mennyit kellene futkároznunk, hogy az alkalmankénti túlevésből származó kalóriatöbbletünket testmozgással "ledolgozzuk"!

Az emberi szervezet úgy van megszerkesztve, hogy ne lehessen lefogyasztani.

Ennek érdekében 30 - 40 féle különböző mechanizmus végez egy remekül összehangolt tevékenységet. Az éhínséges időszakokat az emberi faj csak ennek köszönhetően volt képes átvészelni. Az elmúlt 5 millió évben kifejezetten erre volt szüksége.

Ezért aztán az elhízás csoda(gyógy)szerének feltalálásában kár is reménykedni. Az legfeljebb a bulvárlapok címlaptörténeteiben - örökös szenzációt jelentő témaként - bizonyára időnként fel-fel fog majd még bukkanni.

Az a helyzet, hogy a génállományunk képtelen volt eddig adaptálni az anyagcserénket a pizzaevéshez és a krémes sütemények fogyasztásához.

Fontos újdonság a testsúlycsökkentéssel kapcsolatos kutatási eredmények gyakorlati alkalmazása területén a TESTÖSSZETÉTELI INDEX (izomtömeg / zsírtömeg arány) meghatározása.

Szervezetünk zsírmentes testtömegét ma már többféle módszerrel is meg lehet állapítani. Az egyik gyakorlatias módszer a testtömegindex mérő - a bioelektromos impedancia analízis elvén működő - műszer alkalmazása. Emellett a testtömeg-index (BMI) adatból becsléssel is meg lehet határozni ezt az értéket.

A zsírmentes testtömegünk mennyiségétől függ ugyanis az, hogy mennyi fehérjére van szüksége a szervezetünknek.

Az USA egészségügyi hatóságai a közelmúltban a fehérjebevitel ajánlott mennyiségét több mint a duplájára emelték. Miszerint ma már a napi kalóriabevitel 10 - 35 %-át célszerű különféle fehérjeforrásokból biztosítani.

Ez egyúttal a magas fehérjetartalmú diéták létjogosultságának elismerését is jelenti.

Az ajánlott fehérjemennyiséget magas fehérje és alacsony zsírtartalmú élelmiszerekkel célszerű bevinni a szervezetbe. Ez tetszés szerint lehet:

  • Állati fehérjeforrás (tojásfehérje, sajtok, sovány fehér hús)

  • Növényi fehérjeforrás (szója készítmények)

  • Állati és növényi fehérjeforrások (50 % / 50 %)

Megjegyzésre érdemes tény az, hogy a mai kor emberére a fehérjeszegény táplálkozás a jellemző. Ennek jellemző tüneteiről itt olvashatunk.

A felesleges zsírtömeget csupán kalóriamegvonásos fogyókúrával lehetetlen leadni, mivel ekkor zsírt és izmot egyaránt veszít az ember (minden leadott 4 kg súlyból, 3 kg zsír, és 1 kg izom!) Hiába lenne kívánatos csupán a testzsír többlettől megszabadulni.

A fokozott fehérjebevitel ezt az izomtömeg vesztést akadályozza meg.

Az emelt fehérjebevitel mennyiségnek emellett a tartós jóllakottságérzés biztosításában is szerepe van.

Azok, akik az alakformáló programjukban akár a kalória- vagy a szénhidrát fogyasztást kívánják csökkenteni, egyaránt számíthatnak a ShapeWorks program előnyös és hatékony támogatására, mely lehetővé teszi egy testreszabott, az egyéni sajátosságokat is figyelembevevő módszer alkalmazását.

Ön is élvezheti a tudományos elvek alapján összeállított programnak köszönhető tartós eredményeket!

A ShapeWorks testsúlycsökkentő program filozófiája, napjainkban olyan újdonságnak számít, mint amilyenek a táplálékkiegészítők számítottak az 1990-es évek elején

 
 
Minden jog fenntartva! © VITALOR Bt. 2003 - 2005